Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam mam problem ze swoim E4. Problem jest taki ze nie leci cieple powietrze w kabinie.

Autko się zagrzeje natomiast z kratek nawiewu leci chłodne powietrze. potrzeba dłuższej jazdy do tego aby leciało cieple powietrze. Natomiast jak się zwalnia lub dojeżdża do świateł to wtedy z nawiewu leci zimne powietrze.

czym to może być spowodowane i jak rozwiązać ten problem ?

Edytowane przez LukaszRybak_85
Opublikowano
Jeżeli czujnik nie kłamie, to napewno nie wina termostatu. Nagrzewnica "wchodzi w skład" małego obiegu. Gdybyś miał popsuty termostat np. cały czas zamknięty to i tak w nagrzewnicy był by gorący płyn, gdybyś miał cały czas otwarty wtedy płyn nie osiągnął by optymalnej temperatury i był letni, więc w nagrzewnica też byłaby letnia. Spróbuj odpowietrzyć układ we wszystkich miejscach (czyli przy zbiorniczku wyrównawczym, przewodach od nagrzewnicy itd...). Może pomoże. A powiedz jeszcze, czy jak wyłączysz wentylator (na ok 1 minutę) i włączysz go to leci gorące powietrze czy zimne (oczywiście przy rozgrzanym silniku i ustawionej temperaturze na max)?
Opublikowano
Ja tak kiedyś wybrałem sie swoją piątką na wycieczke z noclegiem. Noc zimna jak djabli, silnik pracuje, temperatura full na czujniku w silniku, a w środku auta ja i mi szpik w nosie zamarza. Rano wstaje patrze a ja pierdzieloneno kółka na środkowej kratce nie ustawiłem na 3czerwone kropki tylko na 3 niebieskie. Wtedy cały czas zimnem chucha a nie ciepłem, pomimo ustawionej temperatury na 22 lub wiecej stopni na panelu klimy.
Opublikowano
sprawdz po prostu czy przy max tem grzania (przy rozgrzanym silniku) czuc silne uderzenie na zaworku wody nagrzewnicy. Mam identyczny problem i to jest wina tego zaworu, ktorego cewka lubi sie zjarac stad tez nie otwiera obiegu do nagrzewnicy i nie mamy cieplego powietrza w kabinie.
Opublikowano

a to kółko przypadkiem nie powoduje że chłodniejsze powietrze leci ze środkowego panelu a z pozostałych leci takie jakie jest ustawione ?

ja np uważam to za super rozwiązanie, mogę ustawić temp na 23stopinie a na twarz mam powiew chłodnego powietrza a nie ciepłego które zamula, i wysusza spojówki

Opublikowano

A wiesz nawet w tym teraz e46 nie próbowałem badać gdzie chucha ciepłym , a gdzie zimnym. Zapamietałem to z e34 2,5TDS i od tej pory jak chce miec gorąco to ustawiam czerwone, chce zimne to niebieskie wskazane.

Tak szczerze to szukam kogoś mondrego co poradził by coś na mój problem. Moja bejca wychładza sie podczas jazdy. Mam nówka termostat, czujnik OK. Może mi pomożecie i ktoś odpowie mi na pytanie, czy ten elektryczny podgrzewacz ma wpływ na podtrzymanie temperatury silnika podczas pracy?

Opublikowano

nie wiem ale chciałem dziś też podbić pod jakiś temat albo założyć swój odnośnie tego co piszesz właśnie ...

a co do tego pokrętła to jest z tego co wiem właśnie po to, na "auto " 19stopnie grzeje całą furę a na twarz chłodne niezamulające jak np już się wnętrze dogrzeje

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, mam podobny problem(320D e46 99) z tym, że nie leci ciepłe powietrze z przodu nawiewu tylko w trybie AUTO .Po ustawieniu nawet na 32stopnie wieje chłodnym powietrzem. Wskazówka temperatury wody idealnie na środku, żadnych wahań. Pokrętło środkowe na czerwonym, nadmuch na nogi i szybę działa i grzeje prawidłowo. W trybie ręcznym wszystkie nawiewy grzeją !! Wie ktoś może jaka jest przyczyna?

Szukałem już na innych forach i nie znalazłem sensownej odpowiedzi :/

Opublikowano
Witam, mam podobny problem(320D e46 99) z tym, że nie leci ciepłe powietrze z przodu nawiewu tylko w trybie AUTO .Po ustawieniu nawet na 32stopnie wieje chłodnym powietrzem. Wskazówka temperatury wody idealnie na środku, żadnych wahań. Pokrętło środkowe na czerwonym, nadmuch na nogi i szybę działa i grzeje prawidłowo. W trybie ręcznym wszystkie nawiewy grzeją !! Wie ktoś może jaka jest przyczyna?

Szukałem już na innych forach i nie znalazłem sensownej odpowiedzi :/

Poczekaj do lata, jeśli mimo włączonej klimy będzie w trybie auto na nogi i szybę leciało gorące to znak, że czas poczytać temat z linka poniżej :cool2:

viewtopic.php?f=69&t=126151