Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Mam pytanko, bo niestety nie znalazelm nigdzie u nas na forum. Jaki płyn do chłodnicy dolać? Wyskoczył mi zainski stan spowodowany niskimi temperaturami co przenioslo sie na zwiekszenie stanu skupienia obecnego plynu.

Moze polecicie jakies marki itp?

Opublikowano

http://allegro.pl/plyn-do-chlodnic-castrol-antifreeze-37-5l-tanio-i2080487648.html

ja bym strzelal w cos takiego. znajomy jezdzi na castrolu i nie mial jeszcze nigdy problemow.

jak juz jestemy przy plynie do chlodnic to jaka jest specyfikacja ori plynu ktory jest zalany do naszych pociech ? do ilu on jest stopni ?

Opublikowano

Witam,

Jeśli od nowości płyn nie był zmieniany to jest orginalny BMW. Butelka orginalnego koncentratu (1,5 l) kosztuje w ASO około 47 PLN.

Miesza się w różnych proporcjach z wodą. Dla przykładu proporcja 1:1 ma temperaturę zamarzania - 40 C.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja polecam Prestone. Jest tani, dostępny w supermarketach. Mieszalny z każdym kolorem. A jego kolor to zielonkawy.

Używam od 5-6lat i nie miałem żadnych osadów układach.

Odradzam kupowania płynów w ASO - są one zbyt drogie a jakościowo zamienniki potrafią być lepsze. Nie jestem również zwolennikiem koncentratów. Do tego potrzebna jest jeszcze woda destylowana.

Opublikowano

ja również mam bardzo dobre doświadczenia z castrol antifreeze.

Uzywałem go w roverze 75 oraz lexusie IS 220d i według mnie jest godny polecenia :)

i do mojej jedyneczki pewnie też taki wleje przy wymianie :D

pozdrawiam

Opublikowano
Ja polecam Prestone. Jest tani, dostępny w supermarketach. Mieszalny z każdym kolorem. A jego kolor to zielonkawy.

Używam od 5-6lat i nie miałem żadnych osadów układach.

Odradzam kupowania płynów w ASO - są one zbyt drogie a jakościowo zamienniki potrafią być lepsze. Nie jestem również zwolennikiem koncentratów. Do tego potrzebna jest jeszcze woda destylowana.

UWAGA!!! Preston NIE JEST MIESZALNY z kazdym plynem chlodniczym, tylko z tymi na bazie glikolu etylenowego.

Zmieszanie z plynem na bazie glikolu propylenowego grozi problemami (rozna gestosc).

Wiekszosc producentow produkuje plyny do chlodnic rozcienczajac koncentraty. Zakup wody destylowanej chyba nikogo kto jezdzi BMW nie zrujnuje :wink: .