Skocz do zawartości

530d. Jak wam pali w duże mrozy?

Dexter87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam panowie chciał bym się dowiedzieć jak wasze diesle pala w mrozy powyżej -12. Ile razy obróci zanim zapali i jaką macie technikę grzania świec. Od razu palicie po zgaśnięciu kontrolki od świec czy czekacie jeszcze chwilkę. Z góry dzięki za odp.

• Odpowiedzi 147
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Jak jest poniżej-10st. to świece grzeję dwa razy i odpalam od razu po po zgaszeniu kontrolki świec a silnik zaskakuje po około 2sek.ale odpala tak zawsze z lekkim opóźnieniem nawet latem,czy zimny czy gorący.Jak go kupiłem to myślałem ze coś jest nie tak ale minął rok i nic się nie zmieniło.W ubiegłą zimę palił bezproblemowo nawet w-25st.C.Wiem że poprzedni właściciel założył nowe świece bo miał problemy z odpalaniem na zimnym.

Grunt zeby swiece garzaly i paliwo nie zgestnialo. Grzanie 2 razy jest IMO bez sensu, gdzies o tym czytalem. Z mojego doswiadczenia nie pomagalo. W TDS po zgaszeniu kontrolki grzania czekalem az pyknie przekaznik od swiec i od razu krecilem.

• Zasłużeni forumowicze

Moja zawsze łapie tak +/- po 2 sekundach, niezależnie czy zimna, czy ciepła.

Teraz tylko trochę muławo kręci, bo mam za słaby aku.

Ciekawi mnie jak będzie gadać przy powiedzmy -25 :norty:

Ja grzeje świece 2-3 razy, może i to bez sensu ale na pewno nie zaszkodzi, po zgaśnięciu kontrolki czekam jeszcze chwile aż zgaśnie reszta kontrolek i pale zawsze bez problemowo na dotyk, tak na prawdę nie zauważyłem różnicy czy +10 czy -10 zawsze tak samo.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze

Nigdy nie grzałem 2 razy świec, raz, kontrolka gaśnie, i odpalam.

W starym fordzie było to wskazane, inaczej nie bardzo chciał palić, ale tutaj nie widzę takiej konieczności, tym bardziej że komp steruje już procedurą grzania.

Moja 530d dziś rano przy -14 bez problemu odpaliła bez grzania świec, trwało to napewno nie więcej niż 2 sek. Jak byłem w Szwecji przy -32 też nie odmówiła :D
"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson

Witam!

A'propos "kontrolki świec". W mojej buni pali się jedynie komunikat "pre-heating" przed odpaleniem. Czy powinna się jeszcze palić oprócz tego jakaś kontrolka świec ( żółta sprężynka lub podobna )?

Może to głupie pytanie, ale kto pyta nie błądzi ( podobno :D:D:D )

Jeśli można to się tak trochę podepne z zapytaniem. W czwartek wieczorem (~10*) odpaliłem samochód (530d 2000r 211.000) dopiero po 2 razach (oczywiscie czekałem aż swiece sie podgrzeją), w piątek rano (w nocy pewnie koło -15 było) kręcił, kręcił ale w koncu aku zdechło, na prostowniku troche podładowałem, po czym jeszcze probowalem z kabli - znów lipa. Wymieniłem filtr paliwa, znów kreci jak głupi, ale nie odpala...wyjmując króćce z obudowy filtra paliwa nie ulało sie praktycznie ani kropli ropy, czy jest to oznaka zgestnienia/zamarzniecia ropuchy ?? Paliwo tankowane na Shell'u lub Orlenie (ostatnio ojciec po uzytkowaniu mojego samochodu zalał na Neste). Z góry dzieki za odpowiedz lub jakies info.

Pozdrawiam

shell ...kolega w Hiszpanii w ubiegłe wakacje się zatankował i auto przestało jechać powoli...pomogło spuszczenie paliwa i zalanie drugiego a i tankując podjechal kierowca ciężarówki i powiedział znów to gówno trzeba tankować...może to wina paliwa?

Witam!

A'propos "kontrolki świec". W mojej buni pali się jedynie komunikat "pre-heating" przed odpaleniem. Czy powinna się jeszcze palić oprócz tego jakaś kontrolka świec ( żółta sprężynka lub podobna )?

Może to głupie pytanie, ale kto pyta nie błądzi ( podobno :D:D:D )

Nie kolego. Jeżeli masz długi wyświetlacz na zegarach to właśnie zamiast kontrolki masz napis i tak ma być :cool2: Tak samo jak płynu Ci zabraknie do spryskiwaczy to też wyświetli Ci napis a nie kontrolka :D

Ja odpalam bez najmniejszych problemów - kluczyk w stacyjkę, czekam aż zgaśnie vorgluhen/pre-heating i odpala bez jakiegoś tam dłuższego kręcenia. W ubiegłą zimę odpalał mi także bez jakichś większych komplikacji przy mrozach -15/-18 a okazało się jakiś tydzień później, że 2 świece żarowe miałem już totalnie upalone.

Pzdr.

shell ...kolega w Hiszpanii w ubiegłe wakacje się zatankował i auto przestało jechać powoli...pomogło spuszczenie paliwa i zalanie drugiego a i tankując podjechal kierowca ciężarówki i powiedział znów to [bAD] trzeba tankować...może to wina paliwa?

Zostawiłem na noc w garażu, ale tak na prawde to nic nie dało ponieważ garaż mam tylko ocieplony, a nie ogrzewany no, a farelka 2kW na kilkadziesiat m^2 to jednak za mało nawet jak puscilem strumień "pod" samochód ;) o 12 ma przyjechać kolega i ma mi samochód zaholować do swojego warsztatu jak tam ogrzanie nic nie da to będzie kombinować. No nic jak się problem rozwiaze to napisze, może sie potomnym przyda :) Pozdro

Ja może mam trywialne pytanie, ale jak przekręcę stacyjkę to pali się pre-heating z 3 sek a potem gong i info o temperaturze poniżej 3 stopni. Teraz nie wiem czy te komunikaty na siebie nachodzą, czy info o temperaturze włącza się gdy już świece się nagrzały ?

Pozdrawiam