Skocz do zawartości

318d niebieski dymek przy zimnym starcie. turbo?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ostatnio zauwazylem ze rano bmka puszcza dosc spora blekitna chmurke ale tylko przez pierwsze 2-3sek pozniej spaliny sa juz bezbarwne. podczas jazdy nie widac niebieskiego nic... a na cieplym silniku na postoju przy mocnym dodaniu gazu wylatuja spaliny zabarwione na czarno...

czy to oznaka puszczania turbo czy to moze byc cos innego?

Bardzo Mądry Wybór
Opublikowano
zacznij od nowych dobrych swiec bosch 4x75zł + robocizna

Były:

E30 324d '87

E36 325td '91

E36 318tds '96

Passat B5 1,9 TDI '97

E46 320d '00

Audi A4 1,9 TDI Multitronic '03

Mazda 6 1,8 '05

E46 320d '03

Opublikowano

Niebieski dymek to oznaka spalanego oleju silnikowego ,czyli generalnie - zużycie silnika :|. Sprawdzaj poziom oleju, to ci pomoże w prawidłowej diagnostyce... A generalnie, jeśli na biegu jałowym nie widać dymu, a pojawia się przy schodzeniu silnika z wysokich obrotów może to świadczyć o zużyciu uszczelniaczy zaworowych. Jeśli dym pojawia się na biegu jałowym i przy zwiększaniu obrotów, to niestety świadczy to o zużyciu pierścieni tłokowych i gładzi cylindra. Możesz też dobrze kombinować, bo w silnikach z turbosprężarką kłęby niebieskiego dymu mogą być także spowodowane uszkodzeniem turbiny...

Co się tyczy czarnego dymu to zawsze jest wina złego stosunku paliwo - powietrze. Regulacji lub wymiany mogą kwalifikować się końcówki wtryskiwaczy, pompa wtryskowa lub uszkodzony może być układ recyrkulacji spalin czyli EGR. Koniecznie trzeba przeprowadzić szczegółową diagnozę komputerową, gdyż naprawa układu wtryskowego jest bardzo kosztowna a zaniechania mogą być bardzo obciążające dla kieszeni.... :cry2: .

Opublikowano
MarkoS007 wykonczyl temat :cool2: Ja od siebie dodam, ze chodzi o rozszerzalnosc/kurczliwość termiczna metalu + dawka rozruchowa = duza ilosc oleju w komorze spalania, czyli chwilowe obfitsze niebieskie zadymienie w ukladu wydechowego. Czarne zadymienie zapewne powiazane z bezwladnoscia dzialania ukladu EGR. Spokojnie nie ma sie czym przejmowac. pozd
Opublikowano
Pięknie to Yoshi napisał o tej rozszerzalności cieplnej (szczególnie zimą "działa") i pewnie cię trochę uspokoił na temat niebieskiego dymu, a jeśli chcesz "naprawić" problem kopcenia to masz zajęcie na długie zimowe miesiące ( oczywiście nie przy aucie tylko przy lekturze forum) :norty: .
Opublikowano

"A generalnie, jeśli na biegu jałowym nie widać dymu, a pojawia się przy schodzeniu silnika z wysokich obrotów może to świadczyć o zużyciu uszczelniaczy zaworowych. Jeśli dym pojawia się na biegu jałowym i przy zwiększaniu obrotów, to niestety świadczy to o zużyciu pierścieni tłokowych i gładzi cylindra. Możesz też dobrze kombinować, bo w silnikach z turbosprężarką kłęby niebieskiego dymu mogą być także spowodowane uszkodzeniem turbiny..."

tak jak pisalem dymek niebieski jest tylko rano przy zimnym starcie przez 3sek potem go juz nie ma ani przy schodzeniu z obrotow ani przy ich zwiekszaniu... dlatego podejrzewalem turbine... a ktos chetny zajac sie tym czarnym dymkiem w mojej buni? bo sam tego nie ogarne chcialbym oddac ja w rece osoby ktora to przerabiala... oczywiscie za $

Bardzo Mądry Wybór
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Kolego sprawdź świece czy są ok, czy nie ma błędów...

U mnie jak miałem spalone świece dwie sztuki to przy porannym odpalaniu przykopcił...

Wsadziłem 4 nowe świeczki ngk i zero dymienia...

Nowe świece przy dodatnich temperaturach nic nie zmienią bo nie są używane.

A ja słyszałem że świece są w jakimś stopniu podgrzewane do czasu aż silnik nie osiągnie 30*C...