Skocz do zawartości

BMW e34 wymiana silnika,zablokowane wtryski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jestem tu nowy chodź wasze forum przeglądam od dawna mam dość duży problem odnośnie silnika,jakieś 2 tyg. temu rozleciała mi się pompa paliwa w mojej e34 525/2.5TDS 92r. a dokładniej nastawnik no ale po różnych telefonach i poszukiwaniach nowej pompy stwierdziliśmy z ojcem że bardziej opłacalne będzie kupienie nowego silnika.Znalazłem na allegro silnik( http://allegro.pl/silnik-2-5tds-omega-b-bmw-e-34-36-czesci-silnika-i2058816038.html ) kupiłem go i teraz jak go zamontowaliśmy tylko sam silnik kable,komputer...itp. zostawiliśmy z starego silnika (M51D25) pojawił się taki problem że kontrolka wtrysków świeci się cały czas i nie gaśnie wogóle odłączałem akumulator na jakieś 15-20 min z stacyjka włączoną na zapłon i nic to nie dało,mam po prostu takie wrażenie jakby pompa nie dawała paliwa po prostu jakby ją odcięło,nie wiem co mogę w tej sytyłaci zrobić czy jest to błąd na komputerze czy jakiś inny problem,czy da się to jakoś zresetować np. jak kasowanie licznika oleju że daje się 7 i do masy.Proszę was o pomoc bo nie wiem co dalej robić.
Opublikowano

...problem pewnie leży w sterownikach ,lub we wtrysku sterującym , z tego co piszesz silnik jest z opla wiec brak kompatybilności poszczególnych elementów elektrycznych i elektronicznych jest problemem .Musisz poczytać, poszperać .Sterowniki DDEw bmw mają inne oprogramowanie niż te w oplu więc tu szukaj problemu ,może sam nastawnik pompy wtryskowej jest inny ...poszukaj tu i posprawdzaj

http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?model=HA91&mospid=47379&hg=13&fg=15

iZzI
Opublikowano
...problem pewnie leży w sterownikach ,lub we wtrysku sterującym , z tego co piszesz silnik jest z opla wiec brak kompatybilności poszczególnych elementów elektrycznych i elektronicznych jest problemem .Musisz poczytać, poszperać .Sterowniki DDEw bmw mają inne oprogramowanie niż te w oplu więc tu szukaj problemu ,może sam nastawnik pompy wtryskowej jest inny ...poszukaj tu i posprawdzaj

http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?model=HA91&mospid=47379&hg=13&fg=15

To jest jedna sprawa, a teraz druga: jaką miałeś pompę w której umarł nastawnik? Są 2 różne ECU, 2 różne wiązki: inna dla nastawnika potencjometrycznego, inna dla indukcyjnego. Temat wielokrotnie był wałkowany na tym forum, wystarczy :search:

Pozdrawiam

Opublikowano
Udało mi się dziś dojść do tego problemem jest to komputer a dokładniej rodzaj nastawnika w starym silniku był 995 a tu jest 994 i się wszystko wyjaśniło teraz obecnie przeszukuje fora w temacie czy wystarczy sama wymiana komputera czy też potrzeba wymieniać okablowanie,może wiecie co potrzeba wymienić a jak jest możliwość wymiany samego komputera to jaki on musiałby mieć nr.mój komputer to (0-281-001-183[2-244-734])
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
mam dalej pewien problem,udało mi się kupić komputer o nr. 0 281 001 294 z wiązką kabli przełożyłem całość i mi zniknął błąd wtrysków(kontrolka) ale mimo to pompa dalej nie podaje paliwa na wtryski również nie mam grzania na świecach,nie wiem co zrobiłem źle,sprawdzałem napięcie na pompie mam,bezpieczniki ok.czy wiecie co da się z tym zrobić,macie jakieś pomysły proszę was pomoc.
Opublikowano

Ja mam pomysl...

Skąd pewnosc ze sterownik jest ok? Jakis czas temu tez wlozylem do auta inny sterownik (numery takie same), tez migała kontrolka od wtrysków i auto nie chcialo gadac. Zamowilem drugi identyczny sterownik (taki sam co do cyferki) i auto odpalilo od strzala. Okazalo sie, ze ten pierwszy sterownik byl uszkodzony, chociaz "wyjety z jezdzacego auta" i "w 100% sprawny".

Tylko ze ja mialem pewnosc ze uszkodzony jest sterownik, bo sam go uszkodzilem :mrgreen:

Druga opcja moze miec zwiazek z immobilizerem, miales wczesniej immo,jakis dolozony?

Ja u siebie musialem wybebeszyc, bo nalge zaczął dzialac po zmienie komputera.

Opublikowano
no pewności powiem że nie mam bo było to kupowane od reki do reki ale jeśli jest taka opcja z komputer to sprawdzę to,a do immobilizera to go nie miałem,ale właśnie przeglądam forum jak sprawdzić czy komputer ma immobilizer na oko,wiem już że komputer można przeprogramować tak aby nie miał sterownika immobilizera ale właśnie czy on go posiada tego nie wiem jak sprawdzić