Skocz do zawartości

Brak dokumentów od gazu. problem z przerejestrowaniem.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy mam problem z przerejestrowaniem autka. Niedawno kupiłem bunie, auto wędrowało od człowieka do człowieka bez przerejestrowania. Więc jak ja to auto kupiłem to dostałem kilka umów kupna sprzedaży. Wszystko było by ok ze gdzieś po drodze zagubiła się homologacja na gaz. Mam fakturę za montaż, mam książkę serwisowa gazu, papier od butli że jest ważna no ogólnie wszystko od gazu oprócz tej nieszczęsnej homologacji. Rozmawiałem z szefem zakładu w którym był gaz zakładany ale powiedział że nie wystawi mi tego papierka bo gaz był zakładany w 94 i on nie ma już tych papierów żeby zrobic odpis z homologacji. W urzędzie nie uznali mi przeglądu i nie chcą zarejestrować auta. Panowie proszę o pomoc. Może macie jakiegoś znajomego gazownika który by mi pomógł albo wiecie jak to załatwic. Z gury dzięki.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeżeli gaz zakładany w 94 roku, to butla straciła legalizację.

Masz dwa wyjścia, albo kupić drugą butlę (nową lub używkę z homologacją), albo zrobić legalizację swojej butli.

Do zrobienia legalizacji swojej obecnej butli będzie wymagana homologacja na tę butlę (to jest kwit, którego zapewne Ci brakuje). Musisz sprawdzić producenta butli i na stronie TDT wypełnić odpowiedni wniosek o duplikat homologacji. Cała procedura jest tam dosyć dokładnie opisana.

Na stronach producentów butli są też opisy, ze zdjęciami, pokazujące jak odczytać poszczególne symbole z butli, które należy wpisać we wniosek.

pzdr

yaz

Opublikowano

Kolega napisał, że dokument na ważność butli ma więc nie w tym problem.

Wyplosz1484 określ dokładniej problem. Masz problem z przerejestrowaniem auta czy wpisaniem gazu w dowód?

Jeśli rejestrujesz auto a nie masz wpisu w poprzednim dowodzie o lpg to musisz całą procedurę przejść od nowa. Czyli dostarczyć od zakładu montującego:

- wyciąg ze świadectwa homologacji sposobu montażu instalacji przystosowującej dany typ pojazdu do zasilania gazem;

- atest na zbiornik (wydawany przez zakład po montażu, ale pochodzący bezpośrednio od producenta); jest to poświadczenie badania i dopuszczenie do eksploatacji zbiornika przez Transportowy Dozór Techniczny;

- fakturę za wykonaną usługę (powinna zawierać nr nadwozia, tzw. VIN, oraz numer rejestracyjny pojazdu – o ile pojazd jest zarejestrowany).

Więc jeśli nie o to chodzi, to napisz dlaczego nie uznali ci przeglądu i dlaczego niezarejestrowali auta. Masz w starym dowodzie wpis lpg?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolega napisał, że dokument na ważność butli ma więc nie w tym problem.

Mój błąd, zasugerowałem się datą montażu - 94, dodałem 10lat, a pewnie butla miała powtórnie robioną legalizację.

Wyplosz1484 określ dokładniej problem. Masz problem z przerejestrowaniem auta czy wpisaniem gazu w dowód?

Wszystko było by ok ze gdzieś po drodze zagubiła się homologacja na gaz.

pzdr

yaz

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Są dwa rodzaje homologacji.

Jedna - homologacja na zbiornik - wydawana przez producenta zbiornika, ważna na 10lat.

Druga - homologacja na MONTAŻ instalacji, czyli montaż całego zestawu do zasilania LPG. Wydawana jest ona przez zakład montujący taki zestaw. Diagnosta przy corocznym przeglądzie nie wymaga takiej homologacji, chyba, że jest to świeżo założona instalacja. Wtedy będzie chciał zweryfikować czy nie była założona w garażu.

Nie ma czegoś takiego jak homologacja łączna na wszystkie elementy układu zasilania LPG.

pzdr

yaz

Opublikowano (edytowane)

o rodzajach "homologacji" pisałem wcześniej:

- wyciąg ze świadectwa homologacji sposobu montażu instalacji przystosowującej dany typ pojazdu do zasilania gazem;

- atest na zbiornik (wydawany przez zakład po montażu, ale pochodzący bezpośrednio od producenta); jest to poświadczenie badania i dopuszczenie do eksploatacji zbiornika przez Transportowy Dozór Techniczny;

Od kolegi chcą homologacji na całą instalację czyli "wyciągu ze świadectwa homologacji sposobu montażu instalacji..." Z tego wniosek, że albo nie ma w dowodzie wpisu albo urzędnik się pomylił

Jeśli wpisu w dowód nie masz i odpisu świadectwa homologacji nie znajdziesz to zwróć się bezpośrednio do producenta/dystrybutora czyli właściciela homologacji i poproś o duplikat, http://www.its.waw.pl/Instalacje_LPG_lista_dealerow,0,2237,1.html

jeśli nie dostaniesz to tylko "ponowny" montaż najlepiej tylko w wersji "papierowej".

Edytowane przez ZKOpawlak
Opublikowano

Od kolegi chcą homologacji na całą instalację czyli "wyciągu ze świadectwa homologacji sposobu montażu instalacji..."

własnie o to chodzi. nie było wbitego gazu w dowod. a odzyskanie tego dokumetu od ktoregos z byłych wlascicieli graniczy z cudem. prubowałem. nie usmiecha mi sie wymiana całej instalacji bo to sa duze koszty. instalacja calkiem sprawna wiec poco ja wymieniac. :mad2: bylem u gazownikow i nic z tego. same gbury. nic nie idzie załatwic. pomuzcie. jak to na szybko załatwic

Opublikowano
najpierw zrób to pierwsze czyli zwróc się do firmy-właściciela homologacji- poszukaj w linku, nie powinno być problemu bo na fakturze i gwarancji masz pewnie wszelkie dane instalacji. Ten wyciąg z homologacji to zwykła kserówka bez oryginalnych podpisów itd więc jestem niemal pewien że ją dostaniesz od ręki- może ci wyślą na maila?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
...bylem u gazownikow i nic z tego. same gbury. nic nie idzie załatwic...

Może w tym jest metoda, są gburami, bo może liczą, że nie mając za bardzo pola manewru, wrócisz do nich, żeby zrobić "papier", za który Cię skasują. Po co dać komuś coś za darmo, jak można od niego za to samo przyciąć parę groszy.

p.s. dla mojego zrozumienia, czy na liście podlinkowanej przez Ciebie ZKOpawlak, wśród wyszczególnionych warsztatów będzie warsztat, w którym pracują wspomniane gbury, zakładam, że tak?? Czy w takim razie kolega może udać się do warsztatu, który pracuje w oparciu o ten sam nr homologoacji i tam ew. prosić o kopię dokumentu?

pzdr

yaz

Opublikowano
link jest do właścicieli homologacji czyli tych producentów-dystrybutorów. Lista zakładów montujących też jest dostępna na stronie instytutu transportu, ale jak to zwykle bywa po zapłaceniu mają nas w gdzieś. Zresztą chyba żadnego obowiązku nie mają- lepiej napisać do np dystrybutora brc, tam łatwiej o normalne traktowanie klientów. Sam jestem ciekaw czy wtedy dadzą duplikat dlatego wyplosz1484 koniecznie daj znać jak poszło.
Opublikowano
Skoro gaz nie jest wbity w dowód to nie wiem w czym tkwi problem z przerejestrowaniem????Niepotrzebnie pokazywałeś papiery od gazu.....Jeśli chodzi im o przegląd to zdemontuj wszystko co jest zrób przegląd bez gazu i idź przerejestrować auto,gaz możesz wbić w dowód w późniejszym terminie i nie jest potrzebe dodatkowe badanie techniczne.
Nur bmw e32
Opublikowano
panowie okazało sie ze w tym instytucie nic takiego nie da sie załatwic. a propo kolegi co pisze ze nie ma problemu w urzedzie i nie potrzebnie pokazywałem papiery na gaz to miałem przegląd ze stacji diagnostycznej na kartce a4 a nie w dowodzie i na tej kartce było napisane ze auto ma gaz. wiec dlatego sie przyczepili. a taka ciekawostka jak wczesniej jezdziłem poprzednim autem na przeglad to diagnoste interesowało tylko czy butla jest wazna a nie jakies tam homologacje. wiec i to auto pewnie bez problemu przeglad pszeszło. problem dalej nie rozwiązany!! :mad2:
Opublikowano
panowie okazało sie ze w tym instytucie nic takiego nie da sie załatwic.

hmmmm nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy, podałem link do strony instytutu żebyś mógł ustalić dane firmy, która ma te homologacje. Skontaktowałeś się z instytutem czy z firmą od gazu np: Landi Renzo Polska sp. z o.o., 05-410 Józefów, ul. graniczna 79a, Czakram, Elpigaz itd.

Opublikowano
koles mnie poprostu odesłal z kwitkiem. on nie wie jak to załatwic oni czegos takiego nie wydaja ble ble ble. czyli standard. Dobra macie jakiegos znajomego gazownika??
Opublikowano
Trafiles na opor urzedniczy i przewalczenie tego w obecnej postaci graniczy z cudem. Ja na Twoim miejscu zdemontowalbym instalacje gazowa (a przynajmniej jej istotne elementy), jeszcze raz na przeglad, zeby dali wydruk juz bez instalacji gazowej i wtedy do komunikacji zeby przerejestrowac. Jak juz bedzie przerejestrowany (na twardym dowodzie) i mozna bedzie legalnie jezdzic, wtedy wziac sie za legalizacje gazu. Bo jakiekolwiek inwestowanie w samochod nieprzerejestrowany (w tym rowniez zdobywanie brakujacych dokumentow) jest w naszym kraju ryzykowne, a szczegolnie w przypadku kiedy mamy kilka umow posrednich.
Opublikowano
zobaczymy co bedzie w przyszłym tygodniu. zadzwonilem do kolesia ktory robil przeglad troche mu pocisnolem na jakiej podstawie zrobil przeglad tego auta skoro nie było homologacji na mataz i koles sie przestraszyl ze nielegalnie przeglad zrobil. a ze mieszka w okolicach zakladu gdzie byl ten gaz zakladany i zna kolesia co mi to auto sprzedal wziol na siebie odzyskanie albo zrobienie nowej homologacji bez moich kosztow. powiedzial ze ma znajomego gazownika i on wystawi nowe papiery na mataz a byly wlasciciel pokryje koszty. jak to sie mowi reka reke myje i po znajomosci mozna wszystko ale do czasu.
Opublikowano
Ja mysle tak jak Marek napisal , ze trzeba bylo odpiac jak niemasz papierow, rownie dobrze moglo byc tak ze sprzedajacy nie mieli papierow na gaz montowany po cichaczu z czesci z allegro :) ,wiec i niemasz go w dowodzie ( przeciez wpis o lpg jest za darmo), a przeglady robili w zaprzyjaznionym zakladzie diagnostyki,

Inni tez dostarczaja Radość z jazdy :)

http://img222.imageshack.us/img222/4316/drivingpleasure2.jpg

Opublikowano
Pozatym raczej niemożliwe,że w 94 roku zamontowana była instalacja w tym aucie,przez 18 lat nikt nie wbił gazu w dowód? :D Teraz przynajmniej masz okazje założyć sekwencje do e32,ja tak zrobiłem 3 lata temu przerabiając z 2 gen.,nie będziesz żałował i papiery będziesz miał. :8)
Nur bmw e32
Opublikowano

Kolego wyplosz, w ogóle po co rejestrujesz auto na siebie i płacisz frycowe w urzędzie, musisz wozić tylko umowy z tymi poprzednimi janami od których masz auto, opłacić pańszczyzne 2% Pcc , wykupić OC na siebie i na nr Vin i rejestracje stare. Niby w Pl jest obowiązek przerejestrowania auta do 2tyg lub 30dni (nie pamiętam dokładnie), ale jak tego nie zrobisz nie ma za to kary :) sprawdzone

Druga sprawa to że masz gaz od 94 roku na śrubę i e32 jeszcze hula. Kurde nie wiedziałem że w 94 były już instalacje a do tego stacje LPG. to Wałęsa jeszcze rządził chyba wtedy ??

E32 740i shadowline 93 http://bibainfo.pl/pub/91/193/208/103/2011/07/29/222713/7346/sygnatura.jpg