Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich na forum

Od Kilku miesiecy jestem posiadaczem Bmw 330 smg 2. Autko zakupiłem ok pół roku temu do tej pory miałem same swietne opinie co do tego samochodu,ale w ostatnim czasie dzieja sie strasznie dziwne rzeczy...Kilka tygodni temu wyczułem przy zmianie biegów slizganie, i niepłynna prace sprzegła.auto gdy jest zimne rusza ok ale po kilku minutach jazdy zaczyna sie cyrk.

Po wcisnieciu gazu autko nie zaczyna ruszac od 1300-1500obr ale 2500 i im bardziej nagrzane tym wyzej czemu towarzyszy szarpanie - takie kopniecia dziwne i na mój słuch jazda na pół sprzegle.

byłem w Serwisie bmw gdzie po jezdzie próbnej zdjagnozowali mi sprzegło do wymiany i wycenili naprawe na ok 7000zl .komputer nie znalazl im wiecej bledów.

Stwierdziłem ze poszukam dobrego mechanika i zaoszczedze troche pieniedzy...niestety oszczednosc nie idzie w parze z (dobrym) badz ktos moze powiedziec kupiles bracie bmw to (b...m...w-tki) :-)

badz trzeba bylo kupic manuala.

Mechanik stwierdził ze to sprzegło na 100% nie ma innej opcji ,zapytałem go równiez czy trzeba robic adaptacje (wgranie nowego oprogramowania -stwierdził ze nie...Po 3 dniach przyznal mi racje ze trzeba było cos takiego zrobic i był u niego znajomy który ma komputer servisowy do smg ale mial duzy problem z połaczeniem sie z kompem od skrzyni(brakowało któregos plusa)

Pokazał mi tarcze i docisk było fioletowe

Auto przy odbiorze wydawało sie ok-zapłaciłem,po przejechaniu 40 km,znowu samochód zaczyna ruszac podobnie jak wczesniej :-/

Oddałem z powrotem do poprawienia- tydzien sciemniał ze gosc od kompa jest zajety ale w koncu wział sie za ten samochód i stwierdza ze nie moze sie połaczyc z kompem gearbox OEM i nie jest w stanie wgrac mu nowych sterownikow(odmawia posłuszenstwa) i dlatego auto warjuje - a ja razem znim :-{

Stwierdza ze to auto wymaga czasu i jego diagnostyka tez bedzie kosztowała-wszyscy tylko chca kasowac a samochod juz tak chodzi ze mało głowy nie urwie i skrzynia nie wyleci,Stwierdza ze czasem pomaga rozłaczenie od akumulatora i reset ale samochód czasami jezdzi normalnie a czesciej warjuje.

Nie wiem co robic z tym fantem nie chce sprzedawac komus złoma,Hydraulika szczelana,pompa podobno sprawdzona ma dobre wartosci cisnienia,

Chłopak stawia ze to 70% wina kompa, a pozniej jak wgra stery to albo sie zakonczy na tym albo nowy temacik bede zakładał

jesli ktos miał podobny problem chetnie posłucham waszych opinii pozdrawiam!

Edytowane przez tomek135
Opublikowano
330ci ale w sumie to chyba ta sama skrzynia i podobe podzespoły,załozylem dodatkowy temat na m3 bo jest wiecej wgladów a 330 z smg to rzadkosc :-)
Opublikowano
mylisz się, skrzynia jest inna, M3 ma 6-biegową skrzynię pod spodem, a twój jest oparty o 5-biegową. poza tym, sterownik skrzyni SMG w M3 też jest inny, ma znacznie więcej trybów pracy.
Opublikowano

Ok Napewno masz racje w m3 to 6 stopniowa skrzynia , inne sterowniki i bóg wie co jeszcze :-) ale urzadzenia sterujace sa chyba podobne: Pompa Smg, wysprzeklik, i cała reszta.Załozyłem ten temat tutaj bo wiem ze zaglada duzo ludzi, którzy co nieco wiedzą i chciałem posłuchac ich opinii ale jak widac temat ciezki.Trudno co kolwiek znalezc w necie-moze na zagranicznych forach było by łatwiej-nie sprawdzalem tego,wielu jest pseudomechaników, którzy twierdza ze wymiana sprzegla to rzecz banalna w SMG jak przychodzi do wymiany to zmieniaja zdanie i rezygnuja, bo lepiej tego nie ruszac...za duzo urzadzen sterujacych...chyba bez konkretnego serwisowego sprzetu sie nie obedzie.Dzisiaj odebrałem samochód od mechanika ktory cos tam powgrywał.Auto jezdziło idealnie po dodaniu gazu ruszało praktycznie od 0 byłem naprawde pod wrazeniem ale postanowiłem i tak wszystko sprawdzic w ASO,przed wjazdem pojechałem bardziej intensywnie,znow cos sie rozprogramowalo i znowu sie zaczeło ruszanie od 2000-3000rpm.Postanowiem go zostawic na kontrole zobaczymy czy cos znajdą...Podczas jazdy testowej gosc stwierdził, ze po wymianie sprzegla jest duzo lepiej - pamietał mnie jeszcze z poprzedniej wizycie w aso przed jego wymiana. Wział tez pod uwage oprogramowanie i okarze sie czy gosc który diagnozował mi samochód wczesniej chciał naciagnac mnie na wymiane komputera czy poprostu nie miał odpowiedniego sprzetu do tego,badz moze pojawi sie nowy problem.Jak juz bede cos wiedział to wszystko opisze.

Pozdrawiam fanów Bmw

Opublikowano
330ci ale w sumie to chyba ta sama skrzynia i podobe podzespoły,załozylem dodatkowy temat na m3 bo jest wiecej wgladów a 330 z smg to rzadkosc :-)

Wyedytuj lepiej zgodnie z regulaminem bo zaraz wykona wgląd moderator i będzie po temacie :P

Opublikowano
Witam, mam takie same problemy ze skrzynia smg w 330i 2002rok. Sprzęgło wymienione, wysprzęglik wraz z czujnikiem położenia sprawdzany na stole- jest ok, skrzynia podpięta i zaadoptowana. Dalej bezpośrednio po odpaleniu rusza ok. 2000-3000obrotow jak sie nagrzeje szarpie jakby mialo most wyrwac z wozka. Pozdrawiam, Pomocy:/.
Opublikowano

To widocznie mamy pecha troche ja juz ok miesiąca sie z tym mecze,a czy z TCM masz wszystko ok czy wgranie sterowników i adaptacja poszły bez problemowo???

Po mojej kolejnej wizycie w ASO Problem nie został jeszcze ogarniety...ale jest punkt zaczepienia

Stwierdzają ze to wina komputera Skrzyni biegów TCM (Transsmision controle module) to samo powiedział mój poprzedni mechanik.

Przy re-adaptacji skrzyni biegów kilkakrotnie SMG ECU nie akceptuje kodowania ,przeprowadzona aktualizacja flash nie akceptuje kodowania,próbowali resetowac odpinajac od akumulatora cały czas nie odpowiada.

Cena nowego org. kompa w bmw to ok 3000-4000zl bez wymiany,dodam tyle ze zrezygnowałem z jego wymiany w tym własnie miejscu gdyz spróbuje działac na własna rekę :roll:

Jeden z kumpli podpowiedział mi ze nie ma co obarczac komputera ta winą póki co to trzeba było by zbadac przewody elektryczne i piny przy TCM,dodaje ze czasami moze złapac troche wilgoci w okolicach kompa, badz przy jakiejs wtyczce i wypadało by to najpierw wykluczyc,

Z tego co pamietam po wymianie sprzegła robił mi adaptacje kompa i zapytał mnie o to czy ktos kiedys dłubał przy tym kompie bo nie moze złapac któregos plusa,i nie mogł sie połaczyc z kompem.

Dlatego nasówa mi sie mysl mozliwe brak styku w któryms kablu,ale nie wiem czy nie wyłapali by tego w ASO....

Z tego co pisał kolega ja nie wymieniłem wysprzeglika wraz z czujnikiem...szkoda ze nie mieszkam w Polsce bo moze razem było by łatwiej posprawdzac niektóre czesci :) np kompa którego bardzo ciezko znalezc.

Dzisiaj wypiąłem kompa spod maski osuszyłem go troche przy farelce :) a jutro spróbuje sprawdzic styki ale nie wiem czy dam rade zbadac kable trzeba było by po kolorach próbnikiem

Udało mi sie namierzyc takiego kompa z sedana 330ci SMG SSG czekam na odpowiedz o zgodnosci numerów, i wrazie czego mozliwosci zwrotu...

Odezwe sie niebawem jak tylko bede wiedział wiecej

Zycze wytrwałosci

Opublikowano
zauwazylem ze gdy przyszly mrozy to pojawila sie masa problemow z automatami na calym forum.. wina temperatury - wiem, oczywiscie tak byc nie powinno. Ale co to sie dzieje? cholera go wie. Podam na swoim przykladzie, mam zwykly automat skrzynia GM 5L40 E. Auto zakupilem jesieni 2 lata temu. W zimie rowniez mialem lekkie problemy z jazda jak byl nagrzany - uslizgi itp.. Gdy przyszlo lato problem znikl. Dalem auto do serwisu automatow, stwierdzili ze olej w skrzyni jest calkiem inny niz powinien, czerwony, a nie zolty.. Obecnie mamy bardzo silne mrozy a automat pracjue bez zarzutu
Opublikowano
Kolego Yannkes moze i faktycznie zima ma cos do automatów, ale tutaj mamy do czynienia ze skrzynią manualną SMG , a obecnie mieszkam w GB i zima nie doskwiera tutaj jak w Polsce takze warunki atmosferyczne nie maja znaczenia
Opublikowano

Nic nie szkodzi :)

moze faktycznie gdzies przymroziło :mad2:

im wiecej ludzi sie tutaj przewinie tym wczesniej dowiemy sie co jest grane w tym temacie panie yannkes

Pozdr

Opublikowano
zaciekawila mnie ta skrzynia, poczytalem o niej troche po niemiecku, po angielsku.. Teraz juz wiem ze to zwykly manual z hydrailicznymi popychaczami. Najczestrza przypadloscia jej to wybijanie na luz gdy jakis czujnik drzwi czy maski uszkodzony :lol: Co prawda nigdy tego nie widzialem na oczy ale moja teoria taka : jezeli szarpie przy zmianie biegow to pewnie popychacz docisku sprzegla moze miec jakas wade czy nieszczelnosc
Opublikowano
To prawda jest pewien styk pod maska gdy nie jest domknieta,to nie odpalisz samochodu,badz gdy otworzysz drzwi w trakcie jazdy automatycznie z biegu wybija na luz.smg zazwyczaj przy dynamicznej jezdzie smg wbija biegi z takim specyficznym szarpnieciem,czuc moc tego sprzetu:-) ale jak sie cos posypie to moc kosztow jest jeszcze wieksza:-) dodam ze przy spokojnej jezdzie nie powinno byc zadnych szarpniec - jesli wszystko dziala jak nalezy...Skrzynia Smg nigdy nie dorowna automatowi I odwrotnie
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam wracam z powrotem do starego wątku mojej 330ci SMG i przy okazji odswiezam temat

W koncu po 4 miesiacach po kilku wizytach w ASO i 4 prywatnych warsztatach rzekomo specjalistów wyspecjalizowanych lepiej niz jaki kolwiek bmw dealer service udało mi sie przypadkiem odnalesc problem w moim samochodzie

Gosc do którego pojechałem nie podał sie za Specjaliste ani boga od SMG czy kogokolwiek, ale udało mu sie w 2 godziny ogarnac usterke w moim samochodzie

Dodam tez ze ok miesiaca temu poprzedni Mechanik zapewniał mnie ze w tym Samochodzie nie moze sie nic slizgac tylko sprzegło...i komputer skrzyni do wymiany

A wiec skasował mnie za naprawe i czesci - samochód naprawiony - pieniadze wyrzucone w bloto!

Jezdził dobrze 5 km

Samochód jak zimny ruszał ok...ale po czasie jak napisane w poprzednim poscie zaczynał ruszac od 3000-6000 (szarpanie)

miedzyczasie po wymianie sprzegła mechanicy i ja zrobili jeszcze wiele km tym autem co było krytycznym bledem i juz pisze dlaczego...

Mechanik który wymieniał cały zestaw sprzegłowy nie zauwazył, ze mam wyciek plynu hydraulicznego z wysprzeglika na sprzegło co powodowało slizganie i zuzycie tarczy sprzegłowej i kola dwumasowegodo.

Zapewniał ze wysprzeglik jest sprawdzony

Próbował odpowietrzac układ po wymianie sprz. i zepsół mi gwint przy pompie smg,

Po ponownym sciagnieciu skrzyni okazuje sie, ze mozna było temu zapobiec i odrazu wymienic wysprzeglik (slave cylinder) - nikt mnie o tym nie poinformował a przeciez wszyscy sie znali tylko wiekszosc wolała jezdzic tym samochodem dojezdrzac sprzegło i podłanczac do niego komputer sugerowac wiele niepotrzebnych czesci do wymiany :-/

Rospisałem ten temat z 2 powodów

1/ktos bedzie w stanie mi pomóc choc to sie nie stało :-)

2/zaoszczedze wam niepotrzebnych działan w tym kierunku-nie oddawajcie byle komu tego do naprawy nie dajcie sobie wciskac kitów ze to oprogramowanie badz komputer skrzyni biegów.czy jakies czujniki

W tym temacie trzeba, aby naprawde ktos sprawdził komputerem zachowanie samochodu - Pompe SMG której kosz regeneracji badz zakup nowej to duzy wydatek i wysprzeglik - wyeliminował mechaniczne usterki w których 90 procent to te czesci,a pozniej w razie czego zdiagnozował co dalej...

Cała Naprawa kosztowała mnie wiele nerwów i pieniedzy - Okazuje sie ze do wymiany ponownie sprzegło z kołem 2mas + wysprzeglik + łozysko na wałku które miało luz

Tylko kto zwróci pieniadze za te bledy????

Koszta orginalnych czesci BMW

Wysprzeglik do smg wraz z czujnikiem nowy 3500zl

Koło dwumasowe nowe2000zl

Sprzegło Luk 1400zl

łozysko 150zl

naprawa 1500zł

Jesli chcecie kupic smg z niemałym przebiegiem warto przetestowac dobrze samochód sprawdzic jego historie co było wymieniane i gdzie - zachowanie skrzyni i sprzegła jesli nie mieliscie kiedykolwiek stycznosci z tym układem radze zabrac ze sobą osobe która ma pojecie o tym - ja popełniłem ten bład i wydawało mi sie ze wszystko działa idealnie.

Koledzy pytają mnie co sądze o SMG ?

Odp: Jesli chcecie miec spokojną głowe kupcie manuala, a jesli chcecie frajdy z jazdy i macie grube portfele kupcie SMG :-) chociaz wiecej nie popełnie tego błedu :-) sam wysprzeglik jest 3 razy drozszy niz w manualu :-) Pozdrawiam

Opublikowano
zaciekawila mnie ta skrzynia, poczytalem o niej troche po niemiecku, po angielsku.. Teraz juz wiem ze to zwykly manual z hydrailicznymi popychaczami. Najczestrza przypadloscia jej to wybijanie na luz gdy jakis czujnik drzwi czy maski uszkodzony :lol: Co prawda nigdy tego nie widzialem na oczy ale moja teoria taka : jezeli szarpie przy zmianie biegow to pewnie popychacz docisku sprzegla moze miec jakas wade czy nieszczelnosc

Ha, nalezy mi sie flacha. Na logike to wzielem i zrobilem Ci diagnoze juz wczesnije :D

Opublikowano

Nie kupiłem auta w Polsce tylko Anglii ale bardzo duzo modeli ma ta wade w tym roczniku...

Pozdro dla Yankesa !

Opublikowano
tomek135 pytałem BMWPoweredbyASA o to czy może swoje auto zakupił w Swarzędzu, swojego czasu sam się nim interesowałem,przeprowadziłem małą inspekcję i właśnie stan przekładni smg(brak płynności w zmianie biegów) zadecydował,że sobie to autko odpuściłem :norty:
er'senior
  • 1 rok później...
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam

potrzebuję pomocy bo mam problem ze skrzynią SMG w m3 e46

po przejechaniu kilkudziesięciu metru zaczyna wariować:

- po zatrzymaniu się nie może zrzucić 3 biegu, szarpie przy tym i słychać straszne trzaskanie , jakby ktoś młotkiem walił w tryby skrzyni - po odłączeniu akumulatara przez chwilę jest OK, później znowu to samo

zrobiłem przedwczoraj dwa razy autokalibrację , kilka fotek ze wskazaniami komputera http://tufotki.pl/m6e1l

podczas kalibracji 2-3 razy biegi weszły z dźwiękiem dzwonu !!??

zauważyłem jeszcze przy włączaniu biegu R auto szarpie do tyłu

krótka historia zakupu:

auto kupiłem jako uszkodzone - chyba ktoś na coś wjechał bo uszkodzone były chłodnice (dół) i maglownica

na początku niby skrzynia chodziła OK, później zauważyłem że na luzie przy dodawaniu gazu jakby wibrował silnik - okazało się że skrzynie nie była przykręcona na łapach - po jej przykręceniu auto długo stało bo szukałem jeszcze części blacharskich, teraz po złożeniu jest problem - czy przykręcenie skrzyni mogło coś zmienić ???

ps. jakiego koloru jest olej smg pentosin chf 11s

ma ktoś pomysł co to może być i co sprawdzić w pierwszej kolejności ?

może znacie jakiegoś fachowca który to ogarnie najlepiej z okolic Poznania ?

pozdrawiam maciej

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

cześć

miałem się wcześniej pochwalić ale czasu nie było .... sprzęgło wymienione i udało się w końcu adaptację zrobić :)

postanowiłem mimo szarpania przy ruszaniu trochę pojeździć i ponownie podejść do adaptacji INPA

okazało się że był mały postęp bo doszło do momentu zrzucania biegów i tym razem zatrzymało się już na 5 a nie na 6

no to znowu kilometr jazdy i kalibracja - zeszło teraz od 6 do R ale ciągle nie było sukcesu bo mocno szarpało przy ruszaniu

no to znowu parę kilometrów i kolejna adaptacja doszła do końca .... odpalam silnik wrzucam bieg i auto rusza jak po masełku i w czasie jazdy też wszystko płynnie :)

bardzo się cieszę z rozpoczętej przygody z M3 i wszystkim serdecznie dziękuję za pomoc :))

pozostało mi jeszcze do zrobienia :

- nie działający wskaźnik temperatury oleju

- temperatura zewnętrzna +50

- nie działająca kierownica multifunkcyjna (brak podświetlania , nie działają przyciski klakson i łopatki od biegów

....ale z ty da się już jeździć :)))

pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ostatni problem - taśma kierownicy do wymiany, poduszka nie świeci się? Też tak miałem, najpierw straciłem podświetlenie, później klakson, po jakimś czasie klakson uruchomił się na stałe :8) więc jedyny ratunek - wyjęcie bezpiecznika. Używana taśma to koszt rzędu 50 zł, więc warto wymienić, żeby nie świecić oczami na przeglądzie :lol:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.