Skocz do zawartości

aut. roleta tylniej szyby e32 nie dziala/ fotele tył / edc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
koledzy tak jak w tytule roleta wogole nie rozwija sie gdzie szukac przyczyny?? :mad2: Edytowane przez 750ia fan
Opublikowano

1) sprawdź połączenie kostki jest ona pod kanapą z prawej strony, taka biała i taka czarna koło siebie

2) mozliwe że moduł padł, jest on pod półką rolety, trzeba zdjąć oparcie

3) możliwe że silniczek padł, jest on pod półką.

4) możliwe że przełącznik padł.

sposoby sprawdzenia:

sprawdź czy na kostce jest napięcie

silniczek sprawdź na krótko jest tylko +/-

E32 740i shadowline 93 http://bibainfo.pl/pub/91/193/208/103/2011/07/29/222713/7346/sygnatura.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
...roleta wogole nie rozwija sie gdzie szukac przyczyny?? :mad2:

Przyczyny szukaj w rolecie. :norty:

Daruj, ale jakie pytanie taka odpowiedź. Wysil się deko i napisz coś więcej. Słychać cyknięcie w module rolety po około 8sek. od wciśnięcia przycisku rozwijania czy kompletna cisza? Moduł rolety jest pod półką, ale cykanie z niego słychać nawet z miejsca dla kierowcy. Słychać silniczek po wciśnięciu przycisku rozwijania? Jeżeli tak, może wystarczy "pomóc" rolecie przy rozwijaniu, później przesmarować cięgna i będzie śmigało.

Daj więcej informacji.

pzdr

yaz

Opublikowano
naciskam przycisk nic kompletna cisza nie trzymalem przez 8 sek to sprawdze probowalem tzw pomoc nic z tego ogolnie nie daje znakow zycia :roll:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przycisku nie trzeba trzymać przez 8sek. Mechanizm działa w ten sposób, że po wciśnięciu np rozwijania przekaźnik wysterowuje silnik rolety przez około 8sek. Roleta oczywiście rozwija się w deko krótszym czasie, ale napięcie na przekaźniku pozostaje przez właśnie te ca. 8sek. Po czym słychać cyknięcie przekaźnika. Analogicznie sytuacja ma się w przypadku zwijania rolety.

Z tego co piszesz, stawiałbym na:

Opcja 1 - brak prądu i wtedy do sprawdzenia bezpiecznik, lub tak jak epul napisał, pod kanapą czy wogóle zasilanie dochodzi - i to jest wersja lajt. Miernik w dłoń i sprawdź po kolei czy we wtyczce zasilającej roletę jest prąd, 12V powinno być w 3 pinie wtyczki (taki biało-czerwony przewód, dosyć sporej średnicy). Jeżeli prąd jest to wina leży po stronie okablowania i mechanizmu rolety. Po drodze do silniczka rolety masz dwie wtyczki, białą i zieloną wchodzącą bezpośrednio w moduł. Sprawdź czy na teych wtyczkach pojawia się napięcie, jeżeli tak to winowajcą jest moduł.

Opcja 2 - uszkodził się właśnie moduł rolety - i to jest wersja hard, wtedy najprawdopodobniej moduł do przelutowania, ponieważ powstały tzw. zimne luty

EDIT:

pod TYM linkiem masz temat o elektrycznej rolecie. Są też tam moje wypociny o tym jak u mnie nie działał moduł i w jaki sposób go reaktywowałem.

W skrócie, jeżeli dostaniesz się do modułu rolety i go otworzysz, zobaczysz TAKIE coś. DWA czarne przekaźniki odpowiedzialne są za jazdę silnika w prawo i w lewo. Na zdjęciu masz zaznaczone miejsca lutowania odpwiedzialne za wejścia/wyjścia przekaźników. Przelutuj je i powinno pomóc.

Zanim zaczniesz zabawę z lutowaniem modułu, możesz też sprawdzić czy cięgna się nie zacięły. Miałem też taki przypadek, że wszystko elektrycznie było sprawne, a winowajcami były ramiona rolety, które się "zastały". Przesmarowałem je i pomogło.

pzdr

yaz

Opublikowano
:cool2: :cool2: dzięki kolego zabieram sie do pracy jak cos będę wiedział napisze :cool2:
Opublikowano

http://i.imgur.com/fqX5S.jpg 1

te przedody wychodza spod oparć [myślę że od zagłowków bo nie działają]

2

http://i.imgur.com/gNArm.jpg

te dwa wtyki pod siedzeniem nigdzie też nie są podłączone

3

http://i.imgur.com/7h7D1.jpg

to znajduje się koło akumulatora tak wygłąda jak by była urwana ucięta

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zdjęcia 1 i 2 wg mnie pokazują wtyczki od grzania siedzisk i oparć, wtyczka od zagłówków jest jedna (4 lub 6 pinowa, nie pamiętam dokładnie, daje ona też zasilanie do grzania).

3 zdjęcie nie wiem co pokazuje, masz na tym jakiś nr części?

BTW co to ma wspólnego z niedziałającą roletą? Eksplorujesz zakamarki auta i zapytałeś z czystej ciekawości?

BTW2 - daruj, że to piszę, ale niezły zasiew rudej masz przy akumulatorze, radzę wytargać aku i oczyścić tą miejscówkę.

pzdr

yaz

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Zdjęcie nr3, jak naklejka wskazuje, to moduł EDC. Odcięte trzy przewody powinny być podłączone do przełącznika EDC (ma on dwie pozycje Comfort i Sport). Zielono/czerowny przewód to podświetlenie tego przełącznika, a dwa pozostałe odpowiadają za pracę zawieszenia właśnie w trybie Comfort lub Sport.

Co do podłączenia przewodów od grzania, musisz mieć instalkę pod grzanie tyłu. Masz przyciski do podgrzewania tyłu u siebie? Powinny być w tunelu środkowym, przy gnieździe zapalniczki tylnej. Jeżeli nie masz przycisków tzn, że nie masz instalki, ale można to dołożyć, skoro masz maty grzewcze w siedziskach i oparciach.

Najlepiej było by gdy byś zdjął oparcie i zobaczył dokąd idą te przewody, ale wg mnie na 95% to przewody prowadzące do mat grzewczych oparć.

P.S. Edytuj posty, zamiast pisać kolejno jeden pod drugim. W ten sposób łatwiej się czyta.

Edytowane przez yaz

pzdr

yaz

Opublikowano
kolego u mnie podswietla sie na zielono s ale k nie to zauważyłem i ide sprawdzić z ciekawośći
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
kolego u mnie podswietla sie na zielono s ale k nie to zauważyłem i ide sprawdzić z ciekawośći

Ok, widzę, że zaczynamy mieszać tematy :D

W TYM temacie zapytałeś o skrzynię automatyczną i napisałeś, że masz przełącznik z S i K.

Ja odpisując, że na przełączniku powinny być litery E, S, M miałem na myśli przełącznik przy automacie (bo temat dotyczył automatu).

Przycisk, który widać również na zdjęciu zamieszczonym przez Ciebie w temacie o automatycznej skrzyni i który ma pozycje S i K, jest właśnie od EDC. S czyli sport i K czyli komfort. Jeżeli podświetla na zielono S to jest to ciekawe, ponieważ przewód od podświetlenia jest przecięty i na logikę, przycisk nie powinien się wcale podświetlać, chyba, że jest to przycisk z podtrzymaniem stanu (z pamięcia) i przed przeciecięciem przewodów EDC było ustawione na Sport i tak zostało, stąd podświetlenie S. Prawdopodobnie system EDC padł (możliwe, że moduł) i ktoś zamiast się tym zająć, poszedł po najmniejszym oporze i odciął sterowanie modułem.

pzdr

yaz

Opublikowano
Zdjęcie nr3, jak naklejka wskazuje, to moduł EDC. Odcięte trzy przewody powinny być podłączone do przełącznika EDC (ma on dwie pozycje Comfort i Sport). Zielono/czerowny przewód to podświetlenie tego przełącznika, a dwa pozostałe odpowiadają za pracę zawieszenia właśnie w trybie Comfort lub Sport.

Co do podłączenia przewodów od grzania, musisz mieć instalkę pod grzanie tyłu. Masz przyciski do podgrzewania tyłu u siebie? Powinny być w tunelu środkowym, przy gnieździe zapalniczki tylnej. Jeżeli nie masz przycisków tzn, że nie masz instalki, ale można to dołożyć, skoro masz maty grzewcze w siedziskach i oparciach.

Najlepiej było by gdy byś zdjął oparcie i zobaczył dokąd idą te przewody, ale wg mnie na 95% to przewody prowadzące do mat grzewczych oparć.

P.S. Edytuj posty, zamiast pisać kolejno jeden pod drugim. W ten sposób łatwiej się czyta.

miałeś rację YAZ te przewody prowadzą do mat grzewczych. edc nie działa tylko się podświetla [pewnie pamięć ]

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
hmm a masz wszystko pod EDC amorki przód tył wszystkie czujniki itd?? S bedzie się świeciło zawsze to jest tryb awaryjny jak coś jest padnięte u siebie nie mam przednich amorków i czujników z przodu i też tylko S świeci:( co do przełącznika on jest rozbieralny tylko uważaj by nie pogubić srutów może wystarczy styki przeczyścić i bedzie chodzilo
Opublikowano
kolega u mnie cały mod padł wyglada jak by się coś przegżało i ktoś poszedł na łatwiznę i obcią kable
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

koledzy odnawiam temat co do rolety i edc

roleta rowniez nie była podpieta ta kostka ;

http://i.imgur.com/QF8Ys.jpg

sprawdziłem tak jak YAZ radziłeś czy nie ma zimnych lutow moim zdaniem nie ma ;

http://i.imgur.com/LBq6V.jpg

Słychać 'cyknięcie' ale nic z roleta sie nie dzieje :mad2:

co do edc to wygłada tak jak co by sie przegrzało

http://i.imgur.com/BhdWJ.jpg

http://i.imgur.com/6vuzC.jpg

znalazłem jeszcze przy okazji to [ nie wiem co to jest ]

http://i.imgur.com/P3ncV.jpg

http://i.imgur.com/fkX9D.jpg

Edytowane przez 750ia fan
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Ok, jeżeli słychać cyknięcie to znaczy, że moduł działa.

Możesz sprawdzić czy napięcie pojawia się na przewodach wychodzących z silnika mechanizmu, przewody niebieski i czarny. Jeżeli tak to wina leży po stronie mechaniki rolety. Najpewniej ramiona rolety się zacięły i potrzebują pomocy. Pchnij je trochę i roleta powinna ruszyć.

Jeżeli na wyjściu z silnika brak jest napięcia, to do wymiany silnik.

p.s. to co znalazłeś na ostatnim zdjęciu to mikroswitch od alarmu, normalnie znajduje się pod kanapą przy akumulatorze, a dokładnie w plastikowej pokrywie zakładanej na aku. TU masz zdjęcie jak i gdzie jest umiejscowiony ten mikroswitch.

Moduł EDC chyba się usmażył. Swoją drogą to poprzedni właściciel miał dobry patent. Odłączyć wszystko co elektryczne z tyłu. Może jakiś pożar się szykował w związku z tym EDC. :)

Edytowane przez yaz

pzdr

yaz

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ze zdjęcia dokładnie nie widać czy obudowa EDC sie zjarała czy może jest to mechaniczne uszkodzenie, w wyniku którego mogło np dojść do zwarcia i smażenia płytki.

Z całej tej historii wg mnie wynika, że wszystko zaczęło się od edc. Zaczęło się jarać, właściciel odciął przewody, a żeby nic się więcej nie zjarało to odłączył roletę i zagłówki.

Definitywnie sprawdź wygląd i jakość skrzynki bezpieczników pod kanapą.

pzdr

yaz