Skocz do zawartości

Nowy cennik F10 - od marca 2012...

moreti

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze

Miał. F30 jest alternatywą dla tych dla których F10 jest zbyt "kanapiasta" w stosunku do np E60. Przejadę się to będę wiedział ale nieprawdą jest, że jak ktoś szuka auta to religjnie trzyma się danego segmentu. Dobrze wyposażona F30 zawsze będzie konkurencją dla gołej F10.

nie wiem czy o tym samym myslimy, ale faktycznie wedlug mnie F10 w stosunku do poprzednikow (E60 i E39) to bardziej nudny jak flaki z olejem Lexsus niz "ultimate (performance) driving machine", czyli samochod z "pazurem"

nie jezdzilem F30, ale dla mnie jest to samochod zbyt maly, wiec z pewnoscia go nigdy nie kupie

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Odpowiedzi 79
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

nie wiem czy o tym samym myslimy, ale faktycznie wedlug mnie F10 w stosunku do poprzednikow (E60 i E39) to bardziej nudny jak flaki z olejem Lexsus niz "ultimate (performance) driving machine", czyli samochod z "pazurem"

Do e60 nie mogę się za bardzo odnieść, bo nigdy dłużej niá nie jeździłem, ale przed mojá f11 jeździłem 525d f10 za 250k pln i to co było tam, a to co jest w f11 jest trochę inne. Efekt placebo? Chyba jednak nie ;)

"Demokracja: Mówisz co chcesz, robisz co ci każą" - Geoffrey Berry

No jest to dosyć ciekawa alternatywa...w sobotę oficjalna prezentacja F30 w salonach, więc można zobaczyć na żywo, czy pokusa warta grzechu...

alternatywa czego? audi a4?

Ok, myślałem, że miał na myśli serię 5 :D

Tak, miałem na myśli F10.

Dla siebie, dla Miatamad, to dla nas jest to alternatywa 5er.

Miata ma S-Maxa, moja żona ma Rav4, oba mogą służyć do rodzinnego wyjazdu ( u Niego w 5, u mnie w 3 osoby ). Miata przerabiał już F10, ja jeszcze nie. Dłużej jeżdżę pojedynczym egzemplarzem auta.

Nie trzymam się sztywno jednego segmentu. Jasne, wykończenie środka na pewno będzie o niebo lepsze w piątce.

Ale w 95% jeżdżę sam, i taka F30 w coupejce, czyli F32, która już na starcie jest lżejsza o kilkadziesiąt kg od E90, na pewno da większą frajdę z jazdy niż F10. Do tego motor 28i jest wprost idealny serii 3 - mam na myśli stosunek ceny - masy - osiągów.

Jednak F10 urzeka mnie, za każdym razem kiedy wsiadam do środka. Ma coś takiego, co mnie tak mocno rusza. Więc nie wiem co musiałaby mieć F30 by mnie do siebie przekonać. Niemniej dla mnie konkretnie, jest to auto które mogę brać pod uwagę przy zakupie. Tak samo jak nowy Lexus GS. Poczekamy - zobaczymy.

Więc nie wiem co musiałaby mieć F30 by mnie do siebie przekonać.

Powiem tak: środek w porównaniu do F10 to bieda. Dziś widziałem i naprawdę kiepsko jest zaprojektowane - niby podobne do serii 1, ale tam wszystko jakoś do siebie pasuje a w trójce nie koniecznie. No, ale ponoć o gustach się nie dyskutuje, tym bardziej jak napisałeś, że Lex GS ci się podoba (tak to zrozumiałem), a dla mnie ten samochód to kompletna porażka stylistyczna - zarówno zewnątrz, jaki i wewnątrz ;) Ale przynajmniej do kwestii wnętrza F10 mamy takie samo zdanie :cool2:

http://i2.photobucket.com/albums/y27/tex05/worshipbmw.gif

A mnie dla odmiany środek F30 bardzo się spodobał . W wykonaniu , chyba nic do F10 mu nie brakuje , każdy plastik wydaje się porządny . A Stylistycznie bardziej mi się podoba . Podobno do serii 3 , można teraz zamówić dokładnie każdy element wyposażenia serii 7 ( softclose , Hud itp) . Ciekawe . No i sporo urosła ta trójka , już nie wygląda tylko jak najtańszy sedan BMW.

A mnie dla odmiany środek F30 bardzo się spodobał . W wykonaniu , chyba nic do F10 mu nie brakuje , każdy plastik wydaje się porządny . A Stylistycznie bardziej mi się podoba . Podobno do serii 3 , można teraz zamówić dokładnie każdy element wyposażenia serii 7 ( softclose , Hud itp) . Ciekawe . No i sporo urosła ta trójka , już nie wygląda tylko jak najtańszy sedan BMW.

Musielibyśmy porównać dwa podobne wyposażeniowo do siebie modele F30 i F10, no i nie mówię tu o jakimś nokaucie, ale na pewno te dwa modele są do siebie podobne. Inne marki też idą w kierunku zunifikowania np. Audi gdzie A4,6,8 są do siebie bliźniaczo podobne. Nie wiem, czy to jest/był dobry pomysł, ale jakoś wolałem kiedy różnica pomiędzy modelami E60 a E92 była większa.

Nie przesadzaj , że F30 i F10 są podobne . Może odrobinę z tyłu , ale porównując do audi trochę przesadzasz . Środki diametralnie się różnią , przody również . Z daleka widać , że trójka jest trójką a piątka piątką. Ja mówiłem jedynie , że wykończenie wnętrza , a raczej jego jakość nie odbiega od F10 .

• Moderatorzy
Dla mnie nie ma porównania między wnętrzem f01, f10 a pozostałymi jeżeli chodzi o wygląd i pewnie też o jakość. Wnętrze f01 i f10 jest bardziej eleganckie a w pozostałych modelach jest plastkowe i np. w f30 wg. mnie takie jest.

Hehe, ostatnoi ze znajomym gadaliśmy i tak A4/A5/A6/A7/A8 nie mają znacznych różnic :duh: Poza wielkością, i garbem w A7. :mrgreen:

Wracając do tematu, w sobotę byłem w BMW i z ciekawości obejrzałem F30 20d nieźle wyposażona ( cena 220 000pln ) i .... według mnie słabiutko. W środku ekskluzywna jedynka a z zewnątrz czegoś mi brakuje. Czekam na m-pakiet z werdyktem... no i podobno dobrze się prowadzi. Napewno nie jest alternatywą dla F10 pod względem wykonania/designu/prestiżu. :roll:

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

• Moderatorzy
Mocno subiektywna opinia :) . Ale o gustach się nie dyskutuje. Póki co mam E60 , ale jeżeli będę zmieniał samochód ( z pewnością na kilku-latka ) to F30 będzie w moim przypadku alternatywą dla F10. Dlaczego ? Bo ma więcej polotu , a jakościowo moim zdaniem jest to samo. No i może być bardzo dobrze wyposażone. A prestiż ? zgadzam się , większy jest w F10 , ale żaden ze mnie prezes ani dyrektor więc i prestiż samochodu ma drugorzędne znaczenie ;) ważne by cieszył

Z jakością wykonania bym się kłócił, według mnie F10 goni F01 a F30 to taka lepsza jedynka. Jakość może nie jest zła, ale do F10 jeszcze jej "trochę" brakuje.

Do sprzedania:

Nie przesadzaj , że F30 i F10 są podobne . Może odrobinę z tyłu , ale porównując do audi trochę przesadzasz . Środki diametralnie się różnią , przody również . Z daleka widać , że trójka jest trójką a piątka piątką. Ja mówiłem jedynie , że wykończenie wnętrza , a raczej jego jakość nie odbiega od F10 .

No, po takich komentarzach jakie przeczytałem powyżej, to może rzeczywiście z lekka poleciałem :mrgreen:

co masz na myśli mówiąc "jakość" ? rodzaj użytych materiałów? spasowanie ? bo ja w tym ani w tym różnicy nie widzę . Fakt , designem nawiązuje do 1er
Bo ma więcej polotu , a jakościowo moim zdaniem jest to samo. No i może być bardzo dobrze wyposażone. A prestiż ? zgadzam się , większy jest w F10

Osobiście zgadzam się z przedmówcą. Jakość materiałów w F30 i F10, ich spasowanie, jest praktycznie identyczne. Wnętrze F10 jest na pewno bardziej prestiżowe, bo narysowane jest bardziej dostojnie, masywnie, wręcz arystokratycznie rzekłbym. I właśnie takie wrażenie ma sprawiać. A w F30 jest nakreślone lekko, nie ma tego przepychu, tylu drewnianych wstawek, ale obiektywnie patrząc, jest tak samo dobre jakościowo. I tak też ma czuć się w niej potencjalny kierowca. To, że będzie dawać więcej frajdy z jazdy od F10, to nie budzi wątpliwości.

Chociaż jak wsiadłem z F30 do F10, poczułem się znacznie lepiej, ale to moje subiektywne odczucie.

Edytowane przez Pemek

No ja nie wiem, ale dla mnie F30 od razu pokazuje, że jest 'niżej' niż F10. Chodzi mi przede wszystkim o jakość materiałów i ogólny 'styl' wnętrza. Byłem wczoraj, oglądałem kilka różnych ...

Głupi przykład - uchwyty na napoje. Fajnie, że są, fajnie że zakrywane tylko że ta przykrywka jest zdejmowana. Czyli jak chcę napój wstawić, to pokrywkę zdejmuję, chowam do schowka ...

Nie to, żebym nie wiedział minusów F10/F11 bo tam też uchwyty są beznadziejnie rozwiązane (przynajmniej w manualu) ale i tak lepiej, niż w 3.

Btw, fotele sportowe są super, fajnie wyglądają, super trzymają ale co z tego, skoro jak się odsunę na swoją odległość to z tyłu małe dziecko nie będzie miało kompfortowo :-(

Ogólnie bardzo fajne autko (jeszcze przed jazdą), nieźle wygląda na zewnątrz (i to bez M-pakietu ...) w środku trochę mało miejsca jak dla mnie, ale 3ka zawsze była mniejsza od np. A4. Jakbym miał jeździć sam, albo góra z kobietą to bym na pewno się za 328i albo 335i obejżał. Ale przy żonie, dwójce dzieci (nie wspominając o psie bo to ogranicza mi wybór do F11/X3/X5) to za mały samochów ...

Aaaa no i jeszcze dodam, że wszyscy, którzy wysiadali z testowych trójek, musieli nieźle trzasnąć drzwiami, żeby je zamknąć. W mojej F11 tak nie ma :-)

No to masz szczęście :P

Ja musiałem walić drzwiami jak w Tarpanie... Zgodnie z sugestią ASO to minęło po kilku tysiach, ponoć to taka norma wynikająca z idealnego spasowania (tzn. jest idealne, jak już się trochę wyrobi - ale potem nie ma żadnych luzów ani szczelinek).

A co do informacji kilka postów wstecz, że 3-ka może mieć to samo, co 7-ka - nie może i nie będzie mogła. Księgowi i marketingowcy się o to postarają. Nie ma w 3er np. komfortów, ani wentylacji, ani masażu... I to jest dla mnie prawdziwy problem, a nie rozmiar, bo to drugie to jest całkowicie niepoliczalny aspekt - jeden woli większe auta, inny mniejsze, zresztą nawet to się zmienia wraz z przyzwyczajeniami. I niech się schowają ci, dla których rozmiar jest koronnym argumentem kupna passata czy superba (wolałbym już 'ciasną' 3), co ma niby być wielką przewagą nad Bawarkami. Kamaz czy Jelcz mają jeszcze więcej miejsca, czemu ich nie kupią??

No, na razie to jest tylko pakiet polski z pakietów, więc mało, jak na razie.

BTW. Nie długo będzie 4er i to może okazać się ciekawszą alternatywą dla 5er.

4er to będzie była seria 3 Coupe. Będzie też 4 Gran Coupe ale nie sądzę aby była alternatywą ale 5er. Według mnie alternatywą dla F10 jest 6 Gran Coupe - jest śliczna.

Co do przedmówców odnośnie jakości F30 vs. F10. Nie mówie o spasowaniu, bo ono musi być nienaganne w aucie za 200 000pln ale o jakości użytych plastików, ich miękkości itd.

Za to fotele z serii 1 sportowe są :cool2:

Do sprzedania:

wrzucając troszkę dziegciu w beczkę miodu jakim jest na pewno idealna jakość wykonania F10/11, to jedyna rzecz, która mnie wkurza to spasowanie plastiku przy lusterku gdzie jest piszczek....dramat dziura na 3-4 mm, w której widać pomarszczony materiał...tu kolesiowi który rzeźbił w glinie omskneła się ręka. Dodam że nie widziałem eFki, która miała to wykonane na poziomie auta klasy premium...troszkę wstyd, bo reszta faktycznie jest jak Monica Bellucci, masywna ale zaj...sexii :)))