Skocz do zawartości

320i nie świeci kontrolka ładowania po wymianie szczotek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam ponownie

nie mogę na forum odszukać takiego tematu więc go zakładam

zaczęło się nagle od zapalającej się kontrolki ładowania- diagnoza i okazało się że szczotki alternatora się zużyły- normalna rzecz. Ale ponieważ jest alternator valeo i koszt regulatora około 350zł ( tak twierdzi mechanik) więc wymiana samych szczotek od innego regulatora za 30zł. Ładowanie jak ta lala 14,1V więc ok ale zauważyłem, że przestała w ogóle się zaświecać kontrolka ładowania jakby wysiadła lampka???? nawet po włączeniu zapłonu nic nie świeci od ładowania??? na dodatek zauważyłem, że po przejechaniu około 120km na zegarze radia, który ustawia się z komputera samochodu nie zmieniła się godzina?? jak wyłączyłem silnik i włączyłem ponownie godzina się nastawiła na radiu . Radio oczywiście oryginalne BMW.

Tu pojawia się pytanie co pokręcił mechanik czy czegoś nie podłączył??

jeśli ktoś ma jakiś pomysł proszę o wskazówki.

Oczywiście jestem umówiony na poprawkę, ale może ktoś coś podpowie

Opublikowano
sprawa wygląda tam, że panowie źle wpięli wtyczkę alternatora, po poprawieniu działa jak trzeba
Opublikowano

witam widze ze masz taki sam motor 2.0i -mam pytanko bo spalanie mi skoczyło do 16 l/100km- jak jest z tym u ciebie w tym okresie zimowym mówie o miescie jazda na leniwej nodze

pzdr

Opublikowano
na gazie wychodzi mi tyle w mieści około 15-16gazu(na kompie 12-13,5l/100km) przy jazdach 3,5km po mieście do pracy i tyle samo z pracy. na trasie około 10-11litrów spokojnie wychodzi.
  • 7 lat później...
Opublikowano
Witam mam problem z swoją bmw e46 320d po wymianie szczotek nie swieci sie wcałe kontrolka akumlatora nawet przy odpalaniu ani na pozycj numer 2 na stacyjce na starych szczotkach było normalnie
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jakie jest ładowanie?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.