Skocz do zawartości

320d Naprawiać drzwi czy wymienić ? Doradźcie FOTO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

jak w temacie, miałem lekką ocierkę tydzień temu, jutro mam oględziny z TU (moje AC ), wiem mniej więcej ile w/g eurotaxu ( chyba tak to się zwie ) siana za to powinienem dostac itd

mam dylemat czy robić moje drzwi, naprawiać czy wyrwać używkę i przełożyć wszystko z moich

blacharz powiedział że jemu obojętnie, ja wolałbym naprawiać, wgniecenie jest dość glębokie, pod drzwiami też się pogieło, niby wyciągnie to,mało szpachli itd

ktoś mi tam doradził żebym drzwi wymienił bo tanie itd, ale uważam że drzwi ze szrotu nie wiadomo ile leżą, gdzie, co w nie napadało i zawiało, ile lat maja itd

a moje były ( i są ) w org lakierze z kwietnia 2004r, przekładanie itd potem coś nie będzie działać, regulacja, latanie pierdól w drzwiach

Panowie co wy byście doradzili - wymiana czy naprawa tych które są ?

http://img600.imageshack.us/img600/8232/bokcao.jpg

http://img819.imageshack.us/img819/9864/bokgra.jpg

http://img23.imageshack.us/img23/6767/222ugk.jpg

http://img513.imageshack.us/img513/1249/333oo.jpg

http://img6.imageshack.us/img6/820/4444ut.jpg

foto się starałem wybrać najlepsze, za dnia odbijało się wszytsko od lakieru i szyb także lepiej wyszło robiąc foty pod marketem

przedni zderzak wisi ... wiem, zerwał się, zrobię przy okazji tego co w/w

Edytowane przez mikan
Opublikowano
ja bym naprawiał :cool2: lakiernik pomaluje pod listwą i nie bedzie widać ze coś było robione... jak kupisz uzywane drzwi to mogą różnić sie kolorem (tak jak pisałeś nie wiadomo ile leżały itp)
Opublikowano

nie no nad listwą też jest wgniecione dosyć, na zdj nr 2 widać najlepiej załamanie światła i mocny wgniot

ja też jestem za naprawą, ale chce poznać wasze opinie na ten temat

gorzej bo więcej zabawy będzie z błotnikiem, szkoda bo dziewiczy był no ale nie ma co płakać nad rozlaną wódką

Opublikowano
jasne ze naprawiac, tylko zostaw foty bo ktos Ci potem powie przy sprzedazy (po tym jak obleci 10 letnie auto miernikiem) - Paanie tu caly bok byl robiony, powypadkowy sztrucel
Opublikowano
heh wiem wiem, dlatego porobiłem zdjęcia całej fury przy okazji m.in zerwany zderzak, szybę czołową z odpryskami przed wymianą itd - żeby nie było
Opublikowano
a byles gdzies za drzwiami?Nie raz mozna znalezc cale auto do rozbiorki i nie mowie o szrocie gdzie leza jedne na drugich drzwi.Warto sie rozejrzec moze beda w nienagannym kolorze i bez szpachlu.Jak nie to naprawiaj
Opublikowano
możliwe że dałoby się znaleźć, ale i tak pozostaje przełożenia środka, klamki, listew, głośnika itd - stąd moje małe zapytanie co wy byście robili :)
Opublikowano
no oczywiście że naprawić takie drzwi, chyba nie jesteś onanistą od powłoki lakierniczej? ;)
Opublikowano
Ja mialem podobna przycierke jakis czas temu i na pewno nie wymienialbym drzwi. Robil mi dobry majster i nie ma sladu. Poza tym nawet nie wiem czy z AC pokryja Ci wymiane drzwi. W takich lekkich ocierkach przewaznie wchodzi tylko i wylacznie wycena wyklepania.

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano

witam

z technologicznego punktu drzwi są do wymiany

-poniewaz uszkodzone są na wytłoczeniu pod listwę

- uszkodzenie jest również pod wzmocnieniem drzwi

także przy oględzinach zwróć na to uwagę aby dali drzwi do wymiany -będzie więcej kasy na naprawe bo jak dadza naprawe to z AC może kasy zabraknąć

zwróc technikowi uwagę na błotnik tylny żeby dał odpowiednią ilośc jednostek na naprawe

co do naprawy to da rade je naprawić ale połowa drzwi będzie w szpachli

albo poszukac używki

Opublikowano
Idealnychkolego nigdy nie znajdziesz...trzeba wziac pod uwage, ze kazde auto ekspoatowane jest inaczej. Jedno stoi cale lato na sloncu inne w garazu. Moim zdaniem nigdy nie dobierze sie idealnie tego samego odcienia. Wiadomo, ze ktos powie srebrny to srebrny, ale kurcze jezdzimy BMW a nie jakims gratem. Po to sie placi kupe kasy na AC zeby raz na jakis czas z tego skorzystac :cool2:

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano

o kant d.upy można to AC rozbić, a OC ładniej płacą ... ale nie z Hesti napewno ... jestem po oględzinach

drzwi wymiana, błotnik naprawa ... kwotą jaką mi proponują to mnie koleś zastzelił poprostu

mogę zawsze na faktury polecieć ale niewybrałem jeszcze sposobu

wniosę o powtórne oględziny - błonik chcę podciagnąć do wymiany, na ramę kontrolnie itd itd

odradzam hestię - nie po to się płaci żeby ochłapy dostawać

za podobną szkodę 2 lata temu z PZU ( oc sprawcy ) też 3 elementy dostałem przeszło 2 razy tyle, w Pasacie B5Fl+ 04r

Opublikowano

Kolego przez dwa lata bardzo duzo sie zmienilo, jesli chodzi o wyplacanie gotowki.

Przyklad: zonka w zeszlym roku miala lekka stluczke. W sumie to sie ucieszylem, bo myslalem, ze wezme kase i jeszcze cos zostanie. Nie wdajac sie w szczegoly liczylem na min 2tys. a po ogledzinach zaproponowali mi 1300 PLN. W koncu sie wkurzylem i oddalem na bezgotowke. Warsztat wystawil fakture na 4200 PLN i zaplacili bez problemu.

Jak zaglebilem sie w temat to sie okazuje, ze w ostatnim czasie specjalnie zanizaja wyplate gotowki w celu minimalizacji sytuacji, ze ktos sobie w szopce wyklepie i, np. 1000PLN wsadzi do kieszeni. Wola zaplacic 2 razy tyle serwisowi, niz dac Kowalskiemu do reki. Z jednej strony jest to zrozumiale, bo chyba kazdy z nas slyszal o takich co zarabiali biorac gotowke...

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano
Idealnychkolego nigdy nie znajdziesz...trzeba wziac pod uwage, ze kazde auto ekspoatowane jest inaczej. Jedno stoi cale lato na sloncu inne w garazu. Moim zdaniem nigdy nie dobierze sie idealnie tego samego odcienia. Wiadomo, ze ktos powie srebrny to srebrny, ale kurcze jezdzimy BMW a nie jakims gratem. Po to sie placi kupe kasy na AC zeby raz na jakis czas z tego skorzystac :cool2:

Trzy razy zamawialem już elementy pod kolor do rożnych aut i zawsze bylem zadowolony. Elementy dobiera po nr koloru lub nazwie.

Opublikowano
Stary ja mialem cos takiego jak na zdjeciu , slepy anglik mi wjechal tylem, bylem u kilku lakiernikow to wszyscy panie najlepiej blotnik kupic my pomalujemy i zlozymy a ja nie nic nie bedzie sciagane i pojechalem do jednego magika w Inowroclawiu i koles to wyciagnal zrobil tak ze poezja nie mam fotki teraz po jak wyglada ale radze ci maluj u niego masz nie daleko z tym ze u niego sie czeka sa kolejki bo koles jest naprawde dobry i dokladny najlepszy w miescie , nie widac sladu zrobil tak przejscia ze naprawde ciezko cos zobaczyc http://imageshack.us/photo/my-images/859/dsc01115g.jpg/ jesli cie interesuje namiar to pisz na priv.
Marcin
Opublikowano
Trzy razy zamawialem już elementy pod kolor do rożnych aut i zawsze bylem zadowolony. Elementy dobiera po nr koloru lub nazwie.

Kazdy robi jak uwaza :cool2: ja nigdy bym sie nie zdecydowal, no moze przy srebrnym kolorze nie ma az takiej roznicy. Dobiera sie po nr koloru, ale tak jak pisalem jeden jest bardziej narazony na czynniki atmosferyczne, drugi mniej...nie mowiac juz o tym, ze musisz wyrwac element igle, a chyba ciezko o taki z second handu :D

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano
o kant d.upy można to AC rozbić, a OC ładniej płacą ... ale nie z Hesti napewno ... jestem po oględzinach

drzwi wymiana, błotnik naprawa ... kwotą jaką mi proponują to mnie koleś zastzelił poprostu

mogę zawsze na faktury polecieć ale niewybrałem jeszcze sposobu

wniosę o powtórne oględziny - błonik chcę podciagnąć do wymiany, na ramę kontrolnie itd itd

odradzam hestię - nie po to się płaci żeby ochłapy dostawać

za podobną szkodę 2 lata temu z PZU ( oc sprawcy ) też 3 elementy dostałem przeszło 2 razy tyle, w Pasacie B5Fl+ 04r

kolego to normalka ze z AC kiepsko płacą

wykupując AC każdy mysli że w razie szkody będzie mozna autko apokojnie naprawić a tu kicha :norty:

niestety to jest polityka TU. OC to wogóle inna bajka

co do ponownych oględzin to wiele nie wskórasz błotnika nie dadzą do wymiany , i ramy taż nie

jedynie możesz zabrać kase którą proponują i kombinować lub warsztat i na faktury

Opublikowano

z tego co się dowiadywałem tu i ówdzie to Hestia cieńko płaci czy to z ac czy oc, najwięcej ma spraw w sądzie ze wszytski TU w moim regionie, i najczęściej ekspertyzę biegłego sądowego wyrzuca do śmieci ( jeśli taka wskazuje wymianę i jeśli takowy biegły był potrzebny ) i sama kieruje na naprawę

ale powalczę trochę z nimi zanim zdecyduję się w ostateczności na faktury, warsztat z kwitem czy tam coś

niestety o takim lipnym płaceniu przez Hestię dowiedziałem się będąc już ich klientem

przechodzę od połowy lutego do PZU, jutro mam dostać pełną kalkulację ( kosztorys ) od nich

spróbuję temat ponownych oględzin ( odmówić nie powinni ) i konieczność wymiany błotnika, wjazd na ramę itd

ahh ...

Opublikowano

Przejdziesz do PZU na pewno bedziesz placil wiecej niz u innych. O Hestii tez slyszalem, ze cos kreca.

Ja mam caly pakiet w AVIVIE i jak na razie nie mam powodow do narzekania. Wszystko zalezy ile masz znizek, bo jak nie za wiele to PZU Cie wykonczy skladka :duh:

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano

miałem pełne prawie max zniżki w OC i 5 lat bezszkodowej AC ( rok przerwy w ac było i coś tam z ciągłością problem ) - do tej felernej ocierki

nie wiem co by było jakby się okazało że ta strona robiona - może miałbym dokładać ... na szczęście org ale i tak przeleciał całą furę miernikiem

• 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...