Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam do wymiany na pewno czujniki klocków i niebawem klocki,będę musiał kupić komplet klocki + czujniki.Czytałem że jak kontrolka się zapali to czujnik do wymiany,i czytałem :? żeby kontrolka zgasł wystarczy zamknąć obieg na czujniku wiec chciałem to zrobić bo nie lubię choinki na zegarach :wink:

poskręcałem kabelki na jakiś czas póki nie będę wymieniał kompletu lecz to nic nie pomogło kontrolka dalej się świeci czy coś źle zrobiłem skręciłem przewody przy czujnikach z przodu i z tyłu:/ z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czasami się zdarza że trzeba przejechać kilkadziesiąt km aby kontrolka zgasła (u mnie to było jakieś 30 km).
Opublikowano
już więcej przejechałem ok 100km chyba muszę to zrobić jeszcze raz..zrobię to może bliżej wtyczki ,może kabelek naderwany???
Opublikowano

witam, jak poskręcałeś kabelki to włącz zapłon i dotknij te złączone kabelki do masy auta powinna kontrolka zgasnąć potem zaizoluj

pomaga też odłączenie minusowej klemy z akumulatora

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź jakimś miernikiem a jeśli nie masz takowego, to podepnij żarówkę na 12V i podłącz np. pod aku aby zobaczyć czy przepływa prąd. Uważaj tylko żeby nie zrobić zwarcia.
Opublikowano

Koledzy, nie wypisujcie bzdur. Trzeba wykasować wymianę klocków, a to się robi następująco:

1. wcisnąć pedał ham.

2. włączyć zapłon i poczekać ok. 10s

3. wyłączyć zapłon

Pozdrawiam

Opublikowano

"Koledzy, nie wypisujcie bzdur. Trzeba wykasować wymianę klocków, a to się robi następująco:

1. wcisnąć pedał ham.

2. włączyć zapłon i poczekać ok. 10s

3. wyłączyć zapłon"

sposób kolegi DarioKau mnie nie zadziałał próbowałem czekałem 10 s ...próbowałem kilka razy z różnym czasem i niestety nic jak świeciła tak świeci :mad2:

Opublikowano
mam na pewno zwarte...tylko w sobotę znów zaatakuje z tyłu skręcę przewody bliżej wtyczki od czujnika może przewód przerwany gdzieś choć nie wyglądał:?
Opublikowano
mam na pewno zwarte...tylko w sobotę znów zaatakuje z tyłu skręcę przewody bliżej wtyczki od czujnika może przewód przerwany gdzieś choć nie wyglądał:?

Zajrzyj też do wtyczki, bo te piny są cienkie i lubią się wyginać jak źle wetkniesz.

Opublikowano
Witajcie, mam ten sam problem. W kwietniu 2011 wymieniłem wszystkie klocki. Dwa tygodnie temu ni z tego ni z siego zapaliła sie kontrolka klocków. Próbowałem wykasować wciśnięciem hamulca i zapaleniem zapłonu, odczekując 30 s. Płyn hamulcowy jest na poziomie. Nic się nie zmienia. Chcę w tych dniach zajrzeć do czujników. Czy możecie podpowiedzieć, gdzie one się znajdują? Dzięki.
Opublikowano
przez DarioKa » 11 Sty 2012 18:39

Sprawdź czy obydwa czujniki masz zwarte, lewy przód i prawy tył.

czujniki są przy przednim lewym kole i prawym tylnym pod nadkolem(trzeba zdjąć nadkole z tyłu).Wtyczki są obok czujników od ABS i cą pdłączone do zacisków

Opublikowano
w końcu zgasła jeszcze raz pobrałem się do czujnika z tyłu mianowicie do wtyczki pod nadkolem zaizolowałem kabelki bliżej wtyczki i chyba wtyczka w gnieździe słabo była wciśnięta...potem wykorzystałem sposób DarioKa i kontrolka zgasła:)taka mała rzecz a cieszy :cool2: dzięki wielkie