Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przekopałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytania.

Posiadam BMW X5 e70 rok 2008 3D.

Czy ktos z was montował hak we własnym zakresie jeżeli tak to prosze o jakis kontakt.

Nie wiem czy mam to zlecić swojemu mechanikowi czy jest to jakaś wyższa szkoła jazdy.

Moze ktoś ma jakas instrukcje?

Zakupiłem hak z demontowaną kulą firmy oris , wentylator o mocy 850W (zasugerowano w serwisie że lepiej wymienić wersja bez haka ma 650W) i wiązka wraz z modułem (orginalna z serwisu dobrana po numerze nadwozia)

Pozdrawiam

Piotrek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ja montowalem hak w ASO, instrukcja BMW wskazuje na 4-5h pracy (z kodowaniem)

sam montaz mechaniczy jest dosc prosty (z tego co czytalem), troche podobno gimnastyki przy zdjeciu i zalozeniu zderzaka

wersje LCI trzeba kodowac, nie wiem jak przed LCI

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• 1 rok później...
Opublikowano
Chciałbym się podpiąć pod temat, mam e70 z 2007 roku, chciałbym doposażyć ją w hak elektryczny, znalazłem już Hak, guzik i moduł, nie mogę znaleźć wiązki, czy ktoś jest mi wstanie podać symbol albo dopomóc tego znaleźć? Rozumiem że jak wszystko zamontuję to będę potrzebował jeszcze to zakodować, mam d-cana i Navi pro CCC, czy to będzie bardzo skomplikowane?
Opublikowano

W moim aucie chcialem zamontowac oryginalny elektryczny hak. Okazalo sie jednak, ze moje wersja usa nie ma w opcji przewidzianego haka i brak jest przygotowanej wiazki. Elektycznego haka druciarsko nie chcialem montowac, zeby przypadkiem mi sie nie zlozyl w czasie jazdy. Zalozylem oryginal skladany. Wiazke elektryczna zalozylem dedykowana wpieta w instalacje od swiatel. Montaz to czysto mechaniczna sprawa. Pod zderzakiem jest taka belka, demontuje sie ja i w to miejsce zaklada sie belke od haka. Sruby te same.

Pozdro

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie, może ktoś podpowie jak to jest z modułem z US. Mam hak zakładany w US. Na gnieździe pod zderzakiem jest schemat podłączenia kabli, a tam wiadomo wyjścia

1. elektryczny stop

2. światła cofania

3. światła pozycyjne

4. lewy stop + kierunek

5. prawy stop + kierunek

6. minus

7. plus

Standardowe wyjście w gnieździe jak w EU na 7 bolców. Zakupiłem w US wtyczkę żeby nie przerabiać gniazda, ale teraz co, trzeba kodować moduł żeby porozdzielać kierunki od stopów? Żeby to działało jak należy w EU

1. stop

2. pozycje

3. cofanie

4. kierunek lewy

5. kierunek prawy

6. przeciwmgielne

7. minus

Powiem wam, że trochę przysiadłem jak zobaczyłem schemat na pokrywie od gniazda.Myślałem że to będzie 5 minut, podłączyć kabel pod wtyczkę, posprawdzać jakie światła pod jaki kabel i pikuś ( jeszcze nie podłączałem kabli pod wtyczkę). Chcę zamontować bagażnik na rowery, ale jak to będzie ze światłami. Najbardziej mnie zastanawia ten kierunek + stop. Wiadomo w US stop ma dodatkowo funkcję jako kierunek.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A jaki masz hak?

A co do montażu haka w pełni elektrycznego to trzeba kupić:

Hak

Zestaw montażowy z przewodami i modułem haka

moduł przyczepy

Dodatkowo w niektórych wersjach należało by wymienić wiatrak z obudową na mocniejszy.

następnie zakodować wszystko. U mnie bez kodowania nic nie działało.

Na allegro jest dużo tych haków ale mało kto wie, że muszą być 2 moduły żeby wszystko działało

Filmik pomocny przy podłączaniu kabli i montażu. Można też poprosić o instrukcję montażu w serwisie.

Opublikowano
Hak mam montowany na serwisie w US. Z takim przyjechał i tak tam został zakodowany. Patrzyłem na moduł po numerach i wersja US a EU ma identyczny. Jeszcze się nie zabrałem za sprawdzenie podłączenia kabli pod wtyczkę, żeby zobaczyć jak jest ze światłami. Hak jest ze zdejmowanym zaczepem, przekrój kwadrat 2".