Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam takie zapytanie, co z olejem w skrzyni automatycznej BMW E39 530d 2001r. tzn. wymienić czy tylko dolewać. W serwisie mówią żeby dolewać jeden mechanik mówi, żeby wymienić inny, że jest ryzyko uszkodzenia skrzyni jeśli olej nie był regularnie wymieniany.

No i teraz nie wiem co robić.

Podpowiedzcie jak jeszcze oprócz kontroli oleju dbać o automat na co zwrócić uwag, jak go eksploatować.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Kolego witam,ten temat był piłowany dużo razy i z róznymi sugestiami.Ja powiem od siebie,nie dolewa się oleju :nienie: ,jeżli nie był zmieniany nic się nie stało jeszcze, to nie ma powodu do zmartwień.Jedni mówią że olej jest niezmienialny,kolejni że zmieniać należy co 200kkm,następni co 60-80kkm.Ja dowiedziałem sie i tak postępuje: olej w skrzyni GM-xxx jest jak najbardziej do wymian co 100kkm-z praktyki użytkowników tych skrzyń w Stanach.Podejrzewam że wielu kolegów forumowych wypowie sie odmienie,choć może się zgodzi z moimi sugestiami.Jeżeli masz skrzynie GM zmień,bo koszt nie jest ogromny,ani duży,a ASB będzie miało na pewno przyjemniejszą i lżejszą prace.Wchodzi do niej około 8-9l(choć niektórzy 11l :? ) .WYmiane możesz zrobić samemu po przeczytaniu paru temtów które są na naszym forum bardzo dokładnie opisane i wyjaśnione.(wpisz sobie w szukajke OLEJ w ASB-jaki)POzdr i powodzenia Dani

PS>>> nałożyłem się z kolegom CIHY--więc szacun amigo za podanie linków dla autora :cool2: :cool2: (POzdr)

Opublikowano
ale zdaje się, że w Stanach te skrzynie nie mają dodatkowej (albo w ogóle - nie pamiętam dokładnie) chłodnicy, więc to też troszkę inaczej działa. Poprawcie mnie jeśli źle myślę
Opublikowano
podobno jak dugo nie był wymieniany olej to zalanie nowego moze cos namieszac w skrzyni .na wielu forach to sie mówi nie tylko forum bmw.mam na mysli nie wymieniany olej np od nowosci i przebiegu 200-300tys.wiadomo odrazu nie padnie skrzynia ale po jakims czasie moze .najlepiej sie przekonac:) skoro stac kogos na auto z automatyczną skrzynią to chyba sie on liczy z tym ze moze pasc za 2 dni i naprawa kilka koła.takie jest moje zdanie i dlatego jeszcze nie kupiłem auta w automacie a bardzo bym chciał :)tylko nie lubie napraw i wybieram zazwyczaj proste rozwiązania .moze moje m47 n ie nalezy do najtrwalszych ale narazie nie narzekam;)
Opublikowano
podobno jak dugo nie był wymieniany olej to zalanie nowego moze cos namieszac w skrzyni .na wielu forach to sie mówi nie tylko forum bmw.mam na mysli nie wymieniany olej np od nowosci i przebiegu 200-300tys.wiadomo odrazu nie padnie skrzynia ale po jakims czasie moze .najlepiej sie przekonac:) skoro stac kogos na auto z automatyczną skrzynią to chyba sie on liczy z tym ze moze pasc za 2 dni i naprawa kilka koła.takie jest moje zdanie i dlatego jeszcze nie kupiłem auta w automacie a bardzo bym chciał :)tylko nie lubie napraw i wybieram zazwyczaj proste rozwiązania .moze moje m47 n ie nalezy do najtrwalszych ale narazie nie narzekam;)

JA uważam, że to nie od wymiany potem pada tylko od tego, że nie był długo wymieniany. A to że po wymianie pada po jakimś czasie skrzynia to czysty przypadek. to tak jak by w aucie 2 lata nie wymianiać oleju a po wymianie powiedzieć ze silnik się zatarł bo wymieniałem olej. Dasz świeży olej do skrzyni to tylko przedłuży jej żywotność a nie skróci.

Opublikowano
Ja w swoim egzemplarzu wymieniam olej co 60 tys. tak jak robił to poprzedni właściciel. Nie wydaje mi się, by miałoby to zaszkodzić ASB.
Opublikowano
lepiej systematycznie wymieniać olej, niż od razu całą skrzynię, taniej wychodzi i stresu mniej.
Opublikowano
Na niemieckim forum E39 jest opisany przypadek,że własciciel Bmw ze skrzynią GM przez 800 000 km nie wymieniał oleju bez awarii i chyba ustanowił rekord wszechczasów.
Opublikowano
Ten Niemiec jak ma takie szczęście, to powinien zagrać w totolotka. On te km zrobił na autostradzie.
Opublikowano
Na niemieckim forum E39 jest opisany przypadek,że własciciel Bmw ze skrzynią GM przez 800 000 km nie wymieniał oleju bez awarii i chyba ustanowił rekord wszechczasów.

Mój znajomy nie wymieniał oleju 4 lata w samochodzie. Zróbmy to samo bo ciśnienie ma dobre i nic zauważalnie z silnikiem się nie stało :cool2:

Opublikowano

W serwisie powiedzieli, że oleju się nie wymienia.

Słyszałem dwie opinie jeśli olej nie był wymieniany od nowości to nie należny go teraz wymieniać bo właśnie może paść skrzynia i jeśli już coś robić to tylko dolewać oleju ale teraz ile go dolewać i co ile kilometrów, druga opinia to, że należy olej wymienić bo to właśnie przedłuża żywotność skrzyni.

Z tego co wiem to poprzedni właściciel nie wymieniał oleju ponieważ tak został poinformowany w serwisie BMW. Auto ma na chwilę obecną przejechane 300 000km także nie wiem co zrobić.

Opublikowano (edytowane)
jak spuścisz olej i zdejmiesz miskę, to się przekonasz w jakim stanie jest olej (kolor, zapach), czy dużo jest w nim szlamu i opiłków, jeżeli bedzie to dobrze wyglądać, to śmiało możesz wymienić (ok. 5-5,5l), ja sam wymieniałem po raz pierwszy przy 245kkm, teraz ma 280 i jest ok. Natomiast, gdy to wszystko będzie kiepsko wyglądać, to możesz wymienić tylko filtr i wlać spowrotem stary olej, jak by miał dużo np.opiłków lub innych nieczystości, to próbowałbym go jakoś wcześniej przefiltrować, można też nalać z domieszką nowego np. 2-3l. Edytowane przez adamsaba
Opublikowano
jak spuścisz olej i zdejmiesz miskę, to się przekonasz w jakim stanie jest olej (kolor, zapach), czy dużo jest w nim szlamu i opiłków, jeżeli bedzie to dobrze wyglądać, to śmiało możesz wymienić (ok. 5-5,5l), ja sam wymieniałem po raz pierwszy przy 245kkm, teraz ma 280 i jest ok. Natomiast, gdy to wszystko będzie kiepsko wyglądać, to możesz wymienić tylko filtr i wlać spowrotem stary olej, jak by miał dużo np.opiłków lub innych nieczystości, to próbowałbym go jakoś wcześniej przefiltrować, można też nalać z domieszką nowego np. 2-3l.

teraz to dałeś porade. Jak kolor ładnie wygląda to wymienić. Jak jest Kupa a nie olej to nie wymieniać. brawo :cool2:

Opublikowano
teraz to dałeś porade. Jak kolor ładnie wygląda to wymienić. Jak jest Kupa a nie olej to nie wymieniać. brawo

jeśli skrzynia jest licha, to nalanie świeżego oleju powoduje jej przedwczesny zgon, świeży olej rozpuszcza cały bałagan, a ten gromadzi się w filtrze i go zatyka.

Miałem taki przypadek w sharanie, skrzynia chodziła dość dobrze, poprawialiśmy w niej sterowanie więc przy okazji uznaliśmy, że można wymienić też olej ( stary dość dobrze wyglądał, ale był jakiś taki rzadki). Zaraz po wymianie oleju skrzynia zaczęła wyć, wycie stopnio się wzmagało i po 500m samochód przestał jechać. Uważam, że gdyby olej nie był wymieniany, ta skrzynia napewno jeszcze jakiś czas by pochodziła.

Kolego danielxc717, po autach , które posiadałeś nie wynika, żeby któreś miało ASB, zresztą Twoje posty porównują wymianę oleju w ASB z wymianą oleju w silniku, a to niestety nie jest to samo. Ja jeżdżę automatami już ponad 20 lat i w zasadzie nie miałem większych kłopotów z nimi.