Skocz do zawartości

Po co jest przepływomierz w 3.0d?

tora

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Ja kupiłem w październiku przepływomierz za 430 PLN brutto od jakiegoś dystrybutora boscha ze Szczecina. Namiary dostałem od Rogera z Nysy.

Jak ktoś będzie zainteresowany to niech da znać, to poszukam FV z adresem itp.

z pozdrowieniami

bArT

Matematyka to nie ma technika, moja tematyka matematyki nie dotyka. / k44

a ile za taka przeplywke w aso trzeba zaplacic? ta z aukcji uzywka ale cena faktycznie niska tylko czy aby na 100% jest w dobrej kondycji..

Aż cięzko mi się pisze w 2008 w aso kosztowała 1,200zł. Teraz zobacze ile bedzie kosztowała na Narbutta,

hej

• Zasłużeni forumowicze
a ile za taka przeplywke w aso trzeba zaplacic? ta z aukcji uzywka ale cena faktycznie niska tylko czy aby na 100% jest w dobrej kondycji..

Aż cięzko mi się pisze w 2008 w aso kosztowała 1,200zł. Teraz zobacze ile bedzie kosztowała na Narbutta,

hej

jak cos to daj znac sprawdze Ci na swoja znizke w Inchcape bo wiele razy wyszło taniej niz na Narbutta chyba ze znasz włascicielki :wink:

hej

jak cos to daj znac sprawdze Ci na swoja znizke w Inchcape bo wiele razy wyszło taniej niz na Narbutta chyba ze znasz włascicielki :wink:

Dzięki,byłem kilka razy ale nie znam. Auto miło jeździ więc troche podzwonię zanim kupię.

hej

odlaczenie przeplywki macie na mysli wyjecie tylko kostki ktora od gory dochodzi do przepływomierza? i jeszcze pytanko ten przeplywomierzz laczy sie z filtrem powietrza tak..? zauwazylem ze on jest bardzo zabrudzony po zdjeciu jakies tam przykrywki:) jak wyciagnac ten filter? jest kilka srub ale ostatnia znajduje sie w malo dostepnym miejscu na koncu pod szyba prawie i nie wiem jak ie do niej dostac?? macie jakies sposob na odkrecenie jej?

w jaki sposob wplywa na katalizator? ja mam akurat manuala..a chce tylko sprobowac roznice bez przeplywki jak idzie a wywala mi blad na kompie wiec co jest prawdopodobnie nie tak

Odpiąć możesz i potestowac ale dłuższa jazda nie wskazana. Ja już sie umówiłem na Zyzną chcę zrobic pełny przegląd elektroniki itd ale termin miesiąc straszne.

Jak wygląda wymiana przepływki można spokojnie ją wyjąc samemu czy sa jakieś tam kłopoty?

hej

samochod przetestowany na odpietej przeplywce, faktycznie troche lepiej sie odpycha aczykolwiek roznica bardzo mala, falujace obroty nie ustaly, po odpiecu zapalil sie check engine no i tak zostalo rowniez po podpiecu spowrotem :mad2: trzeba bedzie jechac na kompa...

Z przepływką nie ma dużo roboty. Tora masz silnik 218 km? Ja tylko w takim wymieniałem i jedyny problem to czy posiadasz odpowiedni klucz. Przepływka jest przykręcona na wkręty, które mają zakończenie Troxem (nie wiem czy dobrze napisałem), w każdym bądź razie musisz mieć nasadowe gwiazdki. Jeżeli masz takie klucze możesz się śmiało zabierać do roboty. Przeszkadza trochę pompa podciśnienia więc ją wymontowałem - jest na dwie śruby przykręcona. Na prawdę nie ma dużo roboty. Ja wymieniałem pierwszy raz i zajęło mi to 30 minut:) Aha gdy zdjąłem z przepływki rurę, która idzie do turbo i odchyliłem ją, po to by mieć lepsze dojście, spadł mi taki wężyk o średnicy 2 cm, który idzie chyba również do turbo (ale dokładnie nie pamiętam), a wychodzi on spod spodu obudowy filtra powietrza, założenie go na miejsce nie stanowy problemu, ale czasem można przegapić, że nie jest na swoim miejscu:) Potem tylko komputer do ręki, kasacja adaptacji i wszystko śmiga.

Mechanikiem nie jestem, ale wszystkie naprawy przy swojej E60 i obecnie przy E65 robię sam:) Lubie grzebać przy autach, a poza tym jak to student, poza sesją mam mnóstwo wolnego czasu, więc się bawię.

Po rozmowie z Krzysztofem Sewerynem ul.Żyzna to sie okazuje że nie powinno sie jeździć z odpięta przepływką ze względu na katalizator i automatyczna skrzynię biegów.

hej

Miałem to wcześniej napisac ale sie powstrzymalem. Jak myślisz czemu na katalizator?? Poglówkuj, dam ci podpowiedź co zauwazyles w aucie oprucz ze lipiej idzie??

Pompa nie przeszkadza tak bardzo, obejdzie sie bez drmontazu. 30min to niezłe jak nie jesteś mechanikiem defacto robi sie to w 15min hehe :mrgreen:

Damian to ty się nie powstrzymuj :norty: :norty: bo to nie zdrowo :liar:

• Zasłużeni forumowicze
Odpiąć możesz i potestowac ale dłuższa jazda nie wskazana. Ja już sie umówiłem na Zyzną chcę zrobic pełny przegląd elektroniki itd ale termin miesiąc straszne.

Jak wygląda wymiana przepływki można spokojnie ją wyjąc samemu czy sa jakieś tam kłopoty?

hej

długi termin ale to najlepszy szpec w okolicy dzisiaj sprawdzałem przy okazji to kosztuje 1233zł w Inchcape jak bedziesz miał przepływke to wpadaj mam narzedzia to wymienimy co do damiana hiszpana to daj spokój chłopie pomogłes komus realnie z tego forum? bo pisac to ty sobie mozesz

Auto po wymianie przepływki na BOSCH bez znaczka BMW pieknie jeździ szczególnie w dolnym zakresie obrotów, pieknie reaguje na gaz. Jak macie mułowate auto lub jakoś z opóznieniem silnik reaguje na pedał gazu polecam sprawdzić przepływkę.

Bardzo dziękuję koledzie gorik za wymianę przepływomierza. Przy okazji obejrzałem jego 530i E39 i byłem szczerze zaskoczony kondycją,wygladem zewnętrznym i dopieszczeniem jego auta, naprawdę szacunek.

hej

Ja ostatnio robiłem remoncik mojej E39 525D z 2001 lift. Chciałem dobrze :) wszystkie oleje i filtry, łącznie z odmą, silnika i skrzyni (automat), nawet świeczki (mechanik powiedział, ze 4 padły - a palił na dotyk). Odebrałem, jadę spokojnie jest ok. Nast dnia jadę i chcę wyprzedzić grata a tu lipa. Na początku kop a potem zmula i ledwie jedzie, po odpuszczeniu gazu i znowu przydepnięciu jakby lepiej. Ale to tylko było chwilowe. Po ponownej wizycie stwierdzili, że przepływomierz. Hmm, trochę się wkur... bo było cacy i nagle po wymianach sypie się wszystko ??? Fakt, że ma 350 kkm przebiegu (prawdziwy) ale mimo wszystko.

A do czego dążę. Wstawili nowy BMW i ... w zasadzie dalej lipa :( a jak odłączył całkiem .... lepiej jak nowy, nawet ruszanie giit jak proca, a był zmulony wcześniej ale od początku, czyli jakieś 200 kkm wcześniej. Spalanie to nawet chyba mniejsze. To co może gorsze, to mniej delikatna zmiana biegów, tak na 3-4 i 4-5.

Do czego dążę ... czy to możliwe, że bez niego chodzi lepiej?, chyba tak, bo zastanawiam się czy w ogóle go podłączać, a po drugie to mam pytanie:

Czy to możliwe że możliwa jest konieczność zaprogramowania go czy coś takiego - bo tak twierdzi mechanik, ale na razie powiedział, że musi pogadać ze swoim elektrykiem ale to na dniach, bo teraz ma pogrzeb w rodzinie i jest na urlopie (elektryk).

• 2 miesiące temu...
Chłopaki powiedzcie mi czy falujace obroty po spuszczeniu nogi z gazu to oznaki padajacej przepływki??

Sprzedam bmw e36 http://tablica.pl/oferta/bmw-318i-e36-CID5-ID4w39t.html?action=show&id=66505631

...nawet gdy rodzinie twej łzy do oczu się cisną,przenigdy nie współpracuj z pi.......ą policja.....

falujace obroty moga byc przyczyna wielu rzeczy rowniez bledem przeplywki, bylo juz sporo na ten tamat na forum:)

wracajac do tego temat, za kazdym razem gdy jestem na komputerze wywla mi blad przeplywki, wydaje mi sie ze moj samochod jet zmulony walsnie na 1 i 2 biegu tylko w tym problem ze nie mam zdnego porownania, ostatno jezdzilem jeden dzien audi a4 2005r 2.0tdi i na dwoch pierwszych biegach rozpedza sie zdecydowanie szybciej tylko tu tez trzeba zwwrocic uwage iz audi duo lzejsze...po odlaczeniu przeplywki nie widzialem jakiejs znaczacej roznicy..ale cos musi z nia byc nie tak skoro blad wywala

• 5 miesięcy temu...