Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich,

Jestem tu pierwszy raz także proszę o wyrozumiałość:)

Pisze ponieważ w przyszłym tygodniu będę oddawał swoją Bunie do gazu i dostałem taką propozycję Elektronika STAG 300 Plus, Reduktor KME Silver, Wtryskiwacze Hana cena promocyjna 3200zł

Proszę o opinie ponieważ nie chce pakować w auto jakiegoś dziadostwa:)

Opublikowano
Generalnie po rozeznaniu na forach itd to stag 300+ i wtryskiwacze Hana są oka tylko złe opinie słyszałem o "reduktorze Silver", podobno za słaby do 194 km i wsadzają " golda" jednakże po telefonie do gazownika stwierdził że silver spokojnie wystarczy i tu mam problem:) Proszę o przemyślane odpowiedzi i wyrozumiałość:)
Opublikowano
Elektronika STAG jest ok :cool2: Nie którzy mówią, że nawet jest lepszy od BRC. Co do wtryskiwaczy Hana są trwałe. Szybko ich nie zajedziesz :D Co to reduktora są różne zdania. Moim zdaniem powinien dać radę. Powodzenia :D
Opublikowano

Dziękuje bardzo wszystkim za odpowiedź co do gazu inne uwagi tez poczytam:)

A jeszcze z innej beczki za nim założę gaz chciałbym wymienić oleje itd możecie mi powiedzieć co do niej najlepiej wlać i co jeszcze zrobić przed złożeniem gazu??

Opublikowano
Aha najważniejszego bym jeszcze zapomniał czy przewody 6 mm czy 8 mm gazownik twierdzi, że 6 wystarczy że 8 montują powyżej 3.5 l i że na 8 może mi założyc ale to bezsens a do tego będzie więcej palił ??? Proszę o opinie:)
Opublikowano
Dziękuje bardzo wszystkim za odpowiedź co do gazu inne uwagi tez poczytam:)

A jeszcze z innej beczki za nim założę gaz chciałbym wymienić oleje itd możecie mi powiedzieć co do niej najlepiej wlać i co jeszcze zrobić przed złożeniem gazu??

Najlepiej przy okazji wymienić płyn chłodniczy bo i tak będzie zlewany a świeżym nie zaszkodzi zalać układ. Chyba ze nie dawno był wymieniany. Warto też wozić litrową butelkę w razie jak by jakaś bańka powietrza z reduktora uciekła albo z układu i był by ubytek. Ważne aby dobrze był po założeniu gazu odpowietrzony. Olej jak musisz wymienić to zalej syntetyk (powinien taki być) i nie kupuj czasami oleju do gazu. W takie coś nie ma co wierzyć.

Opublikowano
Kolego niech gaziarz zakłada rurkę 8mm.Przekrój rurki niema nic do spalania za to będzie stabilniejsze ciśnienie gazu do reduktora.Co do reduktora KM Silver przy 170km daje radę żadnych spadków ciśnienia,szybko się nagrzewa i nawet przy ostrej jezdzie ładnie trzyma termicznie.
Opublikowano
Nie wiem jak to wyjdzie cenowo ale lepiej zrobić to raz a porządnie.Co do reduktora gaziarz mówił że zakładali go do 2,8 i ogarnia ten silnik.
Opublikowano
Koledze powyżej bardzo dziękuje jeszcze tylko jakby ktoś mógł się na temat tego reduktora i przewodów wypowiedzieć.

Reduktor też moim zdaniem ok bo z tego co pamiętam taki ma znajomy w e38 w takim samym silniku.

A co do przewodów to nie mam pojęcia.

Warto jeszcze przypomnieć sobie kiedy były wymieniane świece i fajki. Ja jak pół roku temu założyłem gaz to zaczęło mi szarpać po miesiącu autem i musiałem zmienić kpl świec i fajek. Na gazie kończąca się świeca daje szybciej o sobie znać. :)

Opublikowano
Reduktor nie musi mieć wejścia pod 8mm może mieć wejście na 6 i wtedy zakłada się redukcję z 6 na 8 przy reduktorze . :cool2:
Opublikowano

Kolego, a gdzie i u kogo będzie ten gaz montowany. Cena jest podejrzanie mała. Jak dla mnie ważna jest jakośc montażu i regulacji, komponenty oczywiście też, ale dopiero dopieszczona całość pozwoli Ci cieszyć się z LPG.

Silver nie musi sobie tu poradzić. Ja jeżdżę na dwóch reduktorach, ale jeśli jeden to w podobnej cenie do silvera jest AC R01. Gold niestety jest droższy i gorszy termicznie.

Czy Twój gazmen zdejmie kolektor do wiercenia? Gdzie zamontuje reduktor? Jaki i gdzie wlew (mieści się pełny pod klapką obok paliwa). Czy Hanki będą schowane pod osłonami?

To wszystko się da ładnie w Ciebie zrobić, a jako, że masz silnik jeszcze bez TU w oznaczeniach, to jest łatwiej niż w tych późniejszych (z TU - czyli z podwójnym Vanosem).

Opublikowano
Kolego, a gdzie i u kogo będzie ten gaz montowany. Cena jest podejrzanie mała. Jak dla mnie ważna jest jakośc montażu i regulacji, komponenty oczywiście też, ale dopiero dopieszczona całość pozwoli Ci cieszyć się z LPG.

Silver nie musi sobie tu poradzić. Ja jeżdżę na dwóch reduktorach, ale jeśli jeden to w podobnej cenie do silvera jest AC R01. Gold niestety jest droższy i gorszy termicznie.

Czy Twój gazmen zdejmie kolektor do wiercenia? Gdzie zamontuje reduktor? Jaki i gdzie wlew (mieści się pełny pod klapką obok paliwa). Czy Hanki będą schowane pod osłonami?

To wszystko się da ładnie w Ciebie zrobić, a jako, że masz silnik jeszcze bez TU w oznaczeniach, to jest łatwiej niż w tych późniejszych (z TU - czyli z podwójnym Vanosem).

To ktoś robi tak, że kolektora nie zdejmuje? Bo nie wyobrażam sobie opiłków w komorze żebym je mielił w silniku. To chyba w garażach tak się dzieje :mrgreen:

Sorry za OT :D

Opublikowano

To ktoś robi tak, że kolektora nie zdejmuje? Bo nie wyobrażam sobie opiłków w komorze żebym je mielił w silniku. To chyba w garażach tak się dzieje :mrgreen:

Sorry za OT :D

Ja montując LPG zawsze zdejmuje kolektor do wiercenia. Jednak np w M52TUB... zdjecie i założenie zajmuje prawie dniówkę dla jednej osoby, więc CCC - cena czyni cuda i jak pogrzebierz w temacie okaże się, że lekko licząc ponad połowa zagazowanch samochodów zrobiona była bez demontażu kolektora do wiercenia. Koszt części na takie auto to blisko 3tys zł (pewnie 2,8tys zł - nie chce mi się liczyć teraz tego) i do tego dla jednej osoby to są (z nawiertami po demontażu kolektora i zrobieniu z głową) to ze 3 dniówki. Czyli nie ma opcji za 3300zł. Sorki za brutalność.

Opublikowano

Jak reduktor to tylko GOLD. lepiej zeby chodził z zapasem.

Ja mam Golda wtryski Valtek komp KM.

Zap.....ala jak tralala

Słyszałem Ze Hana są naprawdę dobre ale o wiele droższe. ostatnio kolega montował stag 300 ,wtryski hana i GOLD dał 3800zł

Kierowca BMW bez punktów karnych? Nie ma takiego... no chyba że uciekł...
Opublikowano

Ja gazowałem swoje e39 w październiku.

Zgadzam się z mzlotym dobre komponenty i sprawdzony monter jest bardzo ważny.

U mnie są zamontowane

-butla 67L i zawór do jazdy przodem

-rurka Faro

-reduktor AC R-01

-wtryski HANA

-sterownik STAG 300 Isa2

Do montażu jechałem 300km.Warto było bo instalacja sprawuje się bardzo dobrze.

Opublikowano

Sorki że dopiero teraz odpisuje ale neta nie miałem:(

Szczerze ja już nie wiem co z tym gazem robić żeby było dobrze jeszcze na drugim forum bmw jestem zarejestrowany i tam zaś piszą, że "silver" reduktor jest za słaby i żeby dać "gold" i "8mm miedź"

I teraz mam mega problem bo nie chce skrzywdzić mojej wymarzonej Buni:)

Jeżeli jest jakiś fachowiec na forum bardzo proszę o posta:)

Opublikowano

Jestem z Sosnowca więc jeżeli macie jakiś kontakt do dobrego gazownika w pobliżu proszę o kontakt.

Firma która znalazłem to APS w Sosnowcu na pogoni i wszystko było narazie gadane przez fona mam dopiero jechac na spotkanie i ma mi wszystko powiedzieć co i jak będzie robił.

Opublikowano

witam

podlacze sie do tematu

zakladam gaz jak w temacie, zaproponowano mi :

kme, hana, stag4+ = 3500zl

co o tym myslicie, wytrzyma ?

dako3