Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie przed chwilą wpisałem się też do tego tematu, bo niby czemu nie ale nie wytrzymałem i muszę to w tym miejscu napisać :)

nie chciałbym obrazić nikogo z forumowiczów ale patrząc na przebiegi to w Polsce im auto starsze tym przebieg mniejszy :), a co ciekawe że ludzie którzy wpisują tutaj na forum przebiegi świeżych BMW np. E60 piszą że mają przebieg dobrze ponad 200kkm a Ci co mają auto ~14-15 letnie mają lekko ponad 200kkm :). Ale to moje skromne zdanie. Z podobnym zjawiskiem spotkałem się jeszcze na forum FSO z racji tego że w mojej stajni prócz M51 i M50 znajduję się jeszcze to cudo pod Polską banderą a mianowicie Polonez Atu Plus '98 (na sprzedaż aktualnie), który ma liczniku już 180 tyś. Chciałem go sprzedać w gronie fanów marki bo zadbany jest tak samo jak każde z moich BMW zatem dałem ogłoszenie na tamtejszym forum.... Odzew był, ale okazało się że mój Poloneza który przez niecałe 14 lat zrobił 180 tyś to musiał cały czas jeździć bo tam wszyscy mają przebiegi 30kkm - 70kkm - jak ktoś ma ponad 100kkm to już się nie przyznaje..

Przykładowo, patrzyłem teraz na Allegro i np. E39 z przebiegiem powyżej 400kkm są aż 2 sztuki :mad2:, E34 aż 3 sztuki :mad2: a E36 i E46 nie ma żadnej. Generalnie jak się patrzy na przebiegi E60 i E65 z Allegro to są wyższe niż przebiegi poprzedniej generacji :)

A przecież większość naszych aut pochodzi od kogoś znalezionego w sieci, jest też duży procent ludzi którzy sami sobie ściągnęli auto od wroga więc nie oszukujmy siebie chociaż. Nie uwierzę że każdy forumowicz kupił właśnie tą "niekręconą" :)

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji :)

Opublikowano
Wprawdzie do tematu się nie dopisywałem,ale wrzucę tutaj swoje trzy grosze.Swoje auto kupowałem ponad rok temu w komisie,wyczajone przez Allegro,to trzecie BMW jakim jeżdżę od 15 lat.Trochę więc doświadczenia w beemkach miałem jak oglądałem autko.Na pytanie o rzeczywisty przebieg sprzedawca zdziwiony wskazał licznik,a tam było 195kkm.Stan auta był świetny mimo swoich wtedy 17 lat.Poprosiłem o papiery,okazało się że są prawie od początku eksploatacji auta,łącznie z faszystowskimi fakturami.Niemcy mają fajną cechę - jak się odwiedza mechanika,na fakturze jest wpisywany aktualny przebieg i mogłem spokojnie zrekonstruować historię auta.I tak kupione w listopadzie 1993r,zmieniło właściciela na starszego pana w 1999r,w 2000 miało przebieg 220kkm,następnie zaświadczenie z Dekry z 2002r opiewa na 231411km.Sprowadzone do PL w 2004r nagle ujawniło na papierze VAT-25 185kkm :twisted: Dziś na liczniku ma 216kkm a w rzeczywistości chyba gdzieś między 300 a 350kkm.Gdyby nie niemieckie papiery to zielonego pojęcia nie miałbym jaki jest rzeczywisty przebieg,a ze stanu zużycia wyczytałbym mniej niż z gwiazd ;) Fotele nie wytarte,oleju między wymianami nie muszę dolewać,nic nie cieknie,na pedałach nikłe ślady zużycia... Dlatego nie dziwię się tym wypisywanym bzdurom,zwłaszcza że niektórzy koledzy święcie w to wierzą ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mnie to już się nie chce pisać po raz setny to samo. Taki niestety jest polski rynek samochodów używanych bo Polacy kupują auta na które ich nie stać. Mając kasę na E39 kupują E60 itd. Polacy wierzą w cuda i to najbardziej widać właśnie przy kupnie samochodu. A że przy okazji aparat państwowy ma w d... to, że 95% handlarzy samochodami to oszuści i na bezczela rąbią ludzi na każdym kroku, to jest jak jest. Obecna sytuacja jest już tak patologiczna, że nie opłaca się w ogóle na handel sprowadzać samochodu z którym wszystko jest w 100% ok, bo nikt by go nie kupił ze względu na cenę. Dlatego albo cofane są liczniki i to mocno albo auta są po dzwonach i naprawiane w stodołach byle sprzedać. O oszustwach z VATem i innych wałkach to już nawet nie ma sensu wspominać szerzej.
Opublikowano

mierzi mnie już jak widzę takie tematy, ten wątek powinien polecieć do kosza.

do autora wątku: super, jesteś szalenie przebiegły i spostrzegawczy, że to zauważyłeś. dzięki, kapitanie oczywisty.

Opublikowano
Ja też nie będę się powtarzał, jedynie mogę zaprosić każdego do obejrzenia, jak powina wyglądać e46 z aktualnym dzisiejszym przebiegiem 210 110 km. Bo właśnie posiadam - za co mi oczywiście wstyd - taką 'niekręconą', jak to autor raczył ująć.