Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jutro zabieram się za głębsze szukanie usterki. Na razie sprawdziłem bezpieczniki i przekaźnik dmuchawy.

Moj problem wygląda następująco dmuchawa działała. Przy mrozach zaczęła się wieszać czasem po przejechaniu przez tory tramwajowe zaskoczyła. Teraz zero reakcji.

Mam dwa pytania odnośnie naprawy.

Czy podczas wymiany silnika trzeba odpinać cały zbiorniczek wyrównawczy i spuszczać płyn czy wystarczy go odpiąć i odchylić. Czy trzeba zdejmować wycieraczki.

a drugie pytanie to czy można sprawdzić dmuchawę poprzez podanie napięcia na silnik bez demontażu tzn. czy gdzieś przy przekaźniku mieczu itp jest przewód do którego można się wpiąć.

Czy jeśli pada nieszczęsny tzw. miecz czy dmuchawa nie działa w ogóle?

Wiem że temat był poruszany ale nigdzie na forum i na necie nie znalazłem odpowiedzi na pierwsze dwa pytania. Co do miecza zdania są podzielone jedni mówią ze pada całkowicie inni że dmuchawa kreci na maxa.

Za pomoc dziękuję i pozdrawiam.

p.s klima automatyczna po przełączeniu nawiewów słychać jak zamykają się i otwierają klapki. Wszystkie lampki na panelu świecą poprawnie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

TU masz fotorelacje z naprawy miecza jak i również dokopania się silnika dmuchawy. Z opisu wynika, że trzeba zdjąć zbiorniczek wyrównawczy, nie jest opisane czy trzeba spuszczać płyn z układu ale na zdjęciu widać rozpięty przewód idący do zbiorniczka.

Być może nie trzeba opróżniać układu z płynu, wystarczy tylko opróżnić zbiornik i później go odpiąć.

Z reguły kiedy padnie miecz, dmuchawa działa na tylko najwyższym biegu, lub dmucha też po skręceniu pokrętła do 0.

W twoim przypadku obstawiałbym silnik dmuchawy.

pzdr

yaz

Opublikowano
Też stawiam na silnik lub przytarte łożyska,miecz pada właśnie od tego( zbyt duży opór).Mam dmuchawę do e32 z klimą jak ktoś chce,leży chyba ze 3 lata,regenerowałem dwie,wszystko nowe,łożyska, szczotki,silnik....myślałem,że jedna padnie po roku,dmuchawa pracuje cały czas,lato klima,zima ogrzewanie,po 3 latach jak nowa :)
Nur bmw e32
Opublikowano

skrzynka bezpieczników dokładnie sprawdzona ... co do demontażu faktycznie bez zdejmowania zbiornika chyba się nie obędzie dziś widziałem ile tam miejsca i raczej bez szans na łatwe dojście.

Przeważające jest to że raz dmuchawa chodziła a raz nie. Szkoda tylko że nikt nie wie czy można podpiąć dmuchawę na krótko bez wyjmowania jej. Jutro jadę do kumpla który ma e32 na części u niego poćwiczyć wyjmowanie dmuchawy :) najpierw muszę zdobyć "narząd" do transplantacji

.

P.s masz identyczne autko jak moje. zloty pasek na drewnei szara skora. Ja mam tylko automat i czarna podsufitka :) ... I obite drzwi bo jakaś k***a skopała mi drzwi ...

Wiec tak jak przypuszczałem winna była dmuchawa. A dokładnie szczotki. Sama wymiana nie sprawiła problemów, obyło się bez wyjmowania zbiornika , odkręciłem go i przesunąłem bez problemów. Po wyjeciu dmuchawy oczyszczeniu komutatora i prowadnic niestety musialem założyć stare szczotki. Tu pojawia się moje pytanie czy wie ktoś na jakie szczotki nalezy je wymienic? nr czesci gdzie je dostac itp?

Zeby wniesc cos nowego do tematu :

Wyjecie i założenie zajęło mi ok 1h. Nie musialem odpinac zbiornika tylko przesówać go. Uwaga na plastikowe nakretki które lubią się przekręcać.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

1.szczotki musisz dobrać jakieś od np elektronarzędzi(z 3 lata wstecz identycznych nigdzie nie znalazłem)

2.łożyska :?: ktoś wspomniał o nowych,więc proponuję namiary na sklep/producenta gdyż są tam tuleje samosmarne,nigdziw w detalu nie spotkałem,a producent na wymiar chciałrobić od 1000 sztuk :wink:

3.u dystrybutorów Polcaru są zamienniki dmuchawy(teraz pewnie ok 150-200 zł-chodziła bdb)oryginał jak szukałem 1200