Skocz do zawartości

320i jaki olej

Rampage

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem amatorem w temacie Bmw zakupiłem niedawno e46 2.0i z 2000 roku z Niemiec od pierwszego właściciela o przebiegu 185tys na 99% jest to oryginalny przebieg i chciał bym zapytać jaki mam wlać olej no i rzecz jasna ze chyba najlepiej na wiosnę prawda ? Edytowane przez Rampage

• Zasłużeni forumowicze
Na pewno ze specyfikacją BMW Long Life 98, 01,04, osobiście polecam Ci Liqui Moly Synthoil high tech 5W40 dlatego że jest zrobiony z bazy syntetycznej a nie jak reszta olejów 5W które są olejami hydrokrakowanymi czyli ich bazą jest mineralny wyprodukowany w technologii syntetycznej.

Też ostatnio stanąłem przed dylematem jaki olej wybrać. Poniżej w linku znajdziesz linki jaki olej do Twojego silnika jest dedykowany (w tym topicu znajdziesz linki do konfiguratorów poszczególnych marek):

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=88&t=158894

Tu znajdziesz ile do Twojego silnika wchodzi oleju:

http://www.e34.de/vin/

Począkowo myślałem, ze Castrol będzie najlepszym rozwiązaniam, ale wertując forum zauważyłem, że do silników m54 są lepsze marki. Ostatecznie wybierałem pomiedzy:

Valvoline MaxLife 5W40

Motul XClean 8100 5W40

Liqui Moly Synthoil high tech 5W40

wybrałem ten pierwszy z racji, że lokalnie (Siedlce) nie mogłem dostać Motul'a.

Co do Liqui Moly to jak zapytałem o ten olej to sprzedawca dziwnie na mnie spojrzał i stwierdził z dziwną pewnością, że to najgorsze oleje. Oczywiście to jest tylko opinia tego Pana.

Pozdro

Caarl

Pisze tylko cos w stylu service 6900 wiec za tyle powinenem wymienic olej czy jak ? ja zrobie dzis zdjecie bedzie najlepiej

tak to jest takie "odliczanie" do wymiany oleju cyfra bedzie spadać w dół, przy wymianie oleju powinni ci zresetować (mi ustawili cos kolo 10-15 tys km), polecam olej syntetyk Motul, pzdr

• 3 tygodnie później...

Witam ponownie... ja juz tu pisalem ze mam castrola edge 5w30. Tylko postanowilem go zmienic i sprawdzic cos innego. W poprzednim autku jezdzilen na mobilu polsyntetyku i sprawdzal sie rewelacyjnie i nic go nie znikalo. Tu znika (ale to stadard jak juz wiemy w M54) przy castrolu i tak sobie kombinuje...

co myslicie co polecacie? : :D

1) Mobile super 3000 XE 5w30 --- moj cichy faworyt :cool2: BMW LL04 --- cena z 5 litrow ok 115,-zl

2) Valvoline MAXLIFE 5w40 --- ok 150,-zl

3) Motul 8100 X-clean C3 5w40 BMW LL04 ok 170,-zl

5) Valvvoline SynPower 5w40. --- 159,-zl

Mysle ze wybiore Mobile... ze wzgledu ze mialem juz doswiadczenie z tym Producentem i bylem zadowolony. Ale moze ktos mnie przekona... duzo pochlebnych opinii ma Motul X-clean oraz Valvoline. Z tym ze nie znalazlem na Valvoline zalecenia BMW :mad2: .... zaluje bo myslalem Tez o Maxlifie powaznie. Inna kwestia jest cena i dostepnosc... I tu najwiekszy minus dla Motula niestety.

Dobra panowie zalezy mi na rzeczowych opiniach ... posiadaczy i uzywajacych tych olejow w swoich autkach .. najlepiej w tym modelu :D ... zapraszam do dyskusji.

BUNIA :)

• Zasłużeni forumowicze
Inna kwestia jest cena i dostepnosc... I tu najwiekszy minus dla Motula niestety.

Tu masz lepsze ceny Motula, firma sprawdzona http://motoroils.pl/sklep/

Jeśli chcesz kupić Mobila to tylko u zachodnich sąsiadów bo ten w PL jest u nas blendowany (czyli baza pochodzi z polskiej rafinerii)

O ile wiem to wszystkie Motule są importowane z Francji, bo tylko tam są zakłady produkcyjne Motula. No ok, ale powiedzmy że to info nie jeste do końca akuratne (mimo, że pochodzi z Motul GmbH) - w takim razie czemu baza pochodząca z polskiej rafinerii miałaby być gorsza?

• Zasłużeni forumowicze
O ile wiem to wszystkie Motule są importowane z Francji, bo tylko tam są zakłady produkcyjne Motula. No ok, ale powiedzmy że to info nie jeste do końca akuratne (mimo, że pochodzi z Motul GmbH) - w takim razie czemu baza pochodząca z polskiej rafinerii miałaby być gorsza?

Ja pisałem o Mobilu, a czy baza z polskiej rafinerii jest gorsza tego nie wiem, jakość paliw mamy kiepską to dlaczego miało by być inaczej z olejami ? Czytałem na wielu forach że samochody zalane Castrolami i Mobilami z Pl pracują głośniej i mają większy apetyt na olej, z resztą to nie nowość że w Pl różne produkty tej samej marki są gorsze niż te sprzedawane na zachodzie.

panowie fajne info... ale chyba kazdy kto sam kupuje olej a nie robi tego przez serwis czyta naklejki z tylu. Tam sa wszystkie informacjie i jest to prawda ze czest fifmy maja rozne rozlewnie w roznych krajach i czesto roznia sie jakoscia. Ale licze na info bardziej z zycia... np. jezdze z takim olejem ... juz tyle znika mi go ty, chodzi glosniej niz na . cos w tym stylu.
BUNIA :)

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Witam Panowie ponawiam temat jestem przed wymiana oleju i separatora oleju przy okazji. Dodam ze założyłem gaz około miesiąca teamu i co wlać do betki ???? :)

Jeśli masz GAZ to polecam ci Liqui Moly Synthoil high tech 5W40 bo to prawdziwy full syntetyk a nie hydrokrak jak większość olejów 5WX a jak wiadomo full syntetyki mają sporo lepsze właściwości smarne i mają lepsze właściwości termiczne a przy gazie wytwarza się wyższa temperatura i taki olej lepiej ochroni twój silnik.

• 4 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Panowie co polecacie z doświadczenia do silnika 2.2 171km ?

Ile tam wchodzi oleju, jedni mówią że 6.4l, a drudzy 8.4l ?

Książkowo wchodzi 6,5 L. a olej z racji tego że powinieneś mieć przynajmniej LL-01 to polecam Motul X-cess 5W40