Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam/

Mam pytanie, rozwazam zakup bmw e90, jednak mam watpliwosci co do sprawnosci tego auta podczas zimoych warunkow.

Czy moglibyscie opowiedziec mi jak wasze bmw sprawuje sie w zimowych wrunkach.

Opublikowano
Napewno trudniej się jeździ niż przednionapędowym ale trzeba auto i siebie dobrze przygotowac.Dobre zimówki i ćwiczyć w bezpiecznym miejscu manewry, a nie będzie żle. Poszukaj filmików na YT.
Opublikowano

Daj spokoj stary az tak zle to nie jest. Gorzej sie jezdzi gdy sniegu po kolana ale teraz zim takich juz nie ma.Mieszkam w UK i tu sniegu nie bylo w tym roku a nawet jesli bedzie to przez tydzien lub dwa. W tych czasach systemy samochodowe praktycznie same wyprowadzaja cie z poslizgu a jazdy BMW nie zastapi ci zadna inna marka oczywiscie w tym przedziale cenowym.

Ale to tylko moje zdanie nie wszyscy musza sie ze mna zgadzac, napewno niektorzy przeklinaja ta marke w zimie ale gdy snieg topnieje zmieniaja zdanie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pamiętam czasy gdy nie było czegoś takiego jak opony zimowe, a nowe zwykłe "Unirojale" były szczytem marzeń, na drogach królowały Polskie Fiaty 125 i 126 i Polnezy (młodszym przypominam, że wszystkie z napędem na tył) a śniegu było tyle co na Syberii, i nikt nie rwał włosów z głowy i "dawaliśmy radę", a zatem dziś - to czysta przyjemność szczególnie, że kontrolę trakcji można stopniować lub całkiem wyłączyć.
Opublikowano
Dzisiaj u mnie popadało trochę śniegu ok. 10 cm . Ruszyłem w trasę i powiem ,że przy prędkości ok. 100 km/h auto prowadziło się idealnie . Na rondzie specjalnie dodałem gazu aby coś poślizgu złapać i auto lekko tyłem zawiało i zaraz zapaliła się lampki od dtc itp i po poślizgu . Auto jak po szynach weszło w zakręt i ostry zjazd w prawo z rąda . Efekt fajny i zaczyna mnie kusić aby włączyć DTC i wtedy docisnąć . Reakcja auta bardzo przewidywalna i nie widzę problemu jeśli chodzi o zimę .
Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano
Problemem nie jest jazda po zakretach a wyjezdzanie z glebokiego sniegu i ogolne przyspieszanie na bardzo sliskiej nawierzchni. Po prostu ze wzgledu na rozklad masy fwd w takich sytuacjach wypada duzo lepiej.
Opublikowano
mam E91 od pół roku wiec nie mam doswiadczen z zima tym autem ale rozkład masy tym aucie jest bliski 50 na 50. wczeszniej miałem e 39 i e 30 wiec tyly naped jest mi znany a wie c powiem tak; ja uwielbiam jazde z tylnym napedem i sam odłączam wszelkie blokady. Bierz BMW a nie bedziesz załować
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Lucass juz wskazal watek z poradami zimowymi w bmw wiec zamykam.

pozdrawiam

Paweł

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.