Skocz do zawartości

Falowanie wolnych obrotów

dembny

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że ten temat już wielokrotnie tutaj ujeżdżany, przejrzałem archiwum, ale dalej nie wiem co zrobić. Za co się zabrać, aby zlikwidować falowanie wolnych obrotów? Mam instalację gazową - falowanie występuje tylko na gazie - po wrzuceniu na luz występuję 4-5 fal, po czym obroty stabilizują się, na benzynie takiego efektu nie ma (no może jest ale minimalny i całkowicie nieodczuwalny).

juz troche pisaliśmy o tym. Jak na benzynie oki, to odpowiedzialne za wahania jest regulacja instalki gazowej. Dostaje zaduzo lub zamalo gazu na wolnych, lub mikser moze byc konmbinowany (rozwiercany itp)

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

miałem tak samo..falowanie na gazie..stało sie tak po odłączeniu akumularora..prosta recepta ponowna regulacja.

Wszystko zależy od komputerka gazowego. Np ECO II po odłaczeniu napiecia gubi ustawienia i nalezy go ponownie odlaczyc na ciepłym silniku i po podłaczeniu kompa gazowego utrzymywac około 3-4 tys juz na benzynie obr na minute, po paru sekundach przełaczyc na gaz i znow pare sekund 3-4 tys obr.min. Po tym fakcie zostana zapisane ustawienia i po tym zabiegu nalezy ponownie przerególowac już parownik i śrubę tak aby to wszytsko grało i nie spałał dziesiatek litrów przy spokojnej jeździe. Tak jest W instalce BRC. W lowatowskiej w poprzednim E34 nie było z tym problemów. Zawsze po odłaczeniu akumulatora nawet na pare tygodni wszytsko pracowało tak jak przed odłaczeniem.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW