Skocz do zawartości

325i Kontrolka ciśnienia oleju podczas odpalania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio stwierdzilem, ze chyba troche za dlugo swieci mi sie czerwona kotrolka oleju podczas odpalania. Jak auto jest zimne to po przekreceniu stacyjki trwa to z 2-3 sekundy. Jak jest cieple to oczywiscie krocej (gasnie praktycznie od razu, ale tez nie rowno z kontrolka ladowania). Myslalem, ze to wina tych 2 malych oringow co sa przy filtrze oleju, ale przy ostatniej wymianie oleju je tez wymienilem (jakies 4tys km temu). Co to moze byc tego powodem?

Olej nie jest zly, bo Motul X-cess 5W-40 (ten nowszy, bo z LL-01 a nie jak kiedys byl z LL-98).

Tak na marginesie to raczej nie polecam tego oleju do M54, bo ze wszystkich olejow, ktore uzywalem, tego najwiecej ubywa :?

• Członkowie klubu
Opublikowano
Że więcej ubywa oleju to to, że są coraz twardsze uszczelniacze zaworów i generalnie M54 nie lubi zmian producentów olejów a późno gasnąca kontrolka oleju spowodowana może być zaworkiem w podstawie filtra, który nie trzyma i z filtra spływa sobie olej i już.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano
Poprzednio mialem Millersa XFS 5W-40 i o wiele mniej go ubywalo. Staram sie testowac rozne oleje, tak aby wybrac "zloty srodek" pod wzgledem ubywania a jakoscia smarowania. Ten zaworek to jakas skomplikowana sprawa czy da sie go spokojnie wymienic? Moze wystarczy go przeczyscic?
Opublikowano
Chyba właśnie trzeba kupować calą podstawe tak jak w m47 znany problem.Nowa to spory wydatek a na allegro uzywka 100-150zł.Ciekwae czy po wyjęciu jej można ocenić stan zaworka
Opublikowano

http://forum.e46fanatics.com/attachment.php?attachmentid=306691&d=1237254883

Znalazłem zdjęcie podstawy. Widać ten zaworek. Ciekaw jestem jak jest u mnie. Pewnie bez przerwy jest otwarty (albo sie do konca nie domyka) a powinien być tylko podczas pracy silnika.

Opublikowano

A leję wyłącznie Mobil 1 0w40. Nie mam najmniejszych problemów z żadnymi kontrolkami, ubytkami etc.

Wstyd się przyznać, ale już zrobiłem ...27 tys chyba czas zmienic olej.

Może warto wkręcić manometr i sprawdzić czy kontrolka pokazuje prawdę.

Na zimnym silniku powinna gasnąć szybciej niż na ciepłym. Jeśli jest odwrotnie masz problem z trzymaniem ciśnienia.

Opublikowano
kontrolka ciśnienia oleju u mnie gaśnie bezzwłocznie, czy zimny, czy ciepły, czy zima, czy lato. i tak powinno być. nawet pół sekundy świecenia po odpaleniu silnika = potencjalny problem
Opublikowano
A leję wyłącznie Mobil 1 0w40. Nie mam najmniejszych problemów z żadnymi kontrolkami, ubytkami etc.

Wstyd się przyznać, ale już zrobiłem ...27 tys chyba czas zmienic olej.

Może warto wkręcić manometr i sprawdzić czy kontrolka pokazuje prawdę.

Na zimnym silniku powinna gasnąć szybciej niż na ciepłym. Jeśli jest odwrotnie masz problem z trzymaniem ciśnienia.

No wlasnie odwrotnie. Jak silnik cieply to gasnie szybko, czyli olej jeszcze nie splynal z podstawy filtra.

Jak zimny to dluzej gasnie, bo pompa musi najpier zassac olej z miski, ktory splynal i zrobic cisnienie przy filtrze gdzie jest czujnik.

Wczoraj zrobilem taki ciekawy test. Wieczorem zaprarkowalem auto krzywo tak aby lewa strona byla nizej. No i dzis rano przy odpaleniu, lampka swiecila sie okolo 1.5sek. czyli troche zostało w podstawie = takze wszystkie objawy wskazuja na ten zaworek.

27tys - troche duzo. Ja wymieniam co 15tys a M1 0W-40 jest gut aczkolwiem teraz śmigam na X-cess'ie.