Skocz do zawartości

pompka przy elektrozaworach - problem z napięciem

ARUS1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pojawił się mały problem. Na wtyczce od pompki przy elektrozaworach ogrzewania po przekręceniu stacyjki mam cały czas napięcie i pompka chodzi non stop. Wcześniej działała tylko wtedy, kiedy pokrętła były ustawione na ogrzewanie, a gdy ustawiłem pokrętła na minimum (czyli maks. w lewo) to pompka przestawała działać - i tak podobno jest prawidłowo. Niestety teraz coś się stało i pompka działa non stop, a przestaje tylko jak wyłączę kluczykiem stacyjkę. Dla sprawdzenie przekaźnika podpiąłem inny i dalej to samo-napięcie jest non stop. Czy ktoś wie co mogło się stać? Czy coś z pokrętłami od regulacji temperatury? Czy one wyłączają napięcie? Jakiś sygnał muszą dawać te pokrętła. Może ktoś wie na jakiej zasadzie to działa?

Przekaźnik tej pompy jest sterowany bezpośrednio przez IHKR/F3,sterownik klimy,złącze x18157 pin 19,jest on za filtrem kabinowym.Pokrętła,czujniki temperatury dają sygnał do sterownika i on włącza tą pompkę.

Skoro nie masz klimy to skąd ta dodatkowa pompa?? W dawniejszych modelach bez klimy jej nie było ale wiadomo że BMW non stop coś zmienia ;) Masz miecz,z tego co się orientuję tak nazywany jest panel z rezystorami do wentylatora,masz również sterownik klimy,tylko nie IHKR/F3 a IHKA lub IHKR2.Tutaj masz schemat dla samochodów od 10.1990 do 09.1991.

http://www.e38.org/e34/e34_91_etm.pdf

Na końcu jest rozpiska z położeniem najważniejszych elementów.

Nie, nie to nie BMW zmieniło. To ja :D . Zeszłej zimy się okazało, że ogrzewanie w samochodzie na postoju było dosyć słabe, a że nie miałem czasu na czyszczenie całej instalacji (pewnie już lekko zakamieniona), a w samochodzie miałem wtyczkę do tej pompki to dokupiłem pompkę i przekaźnik. Teraz jest z ciepłem ok, tylko od niedawna ta pompka się nie wyłącza. Dzięki zaraz tam pooglądam co i jak.

Jeśli się nie wyłącza to może czujnik temp wewnętrznej się skiepścił? To na podstawie jego wskazań sterownik decyduje o pracy zaworów i pompy ogrzewania.Trzeba zmierzyć ten czujnik.No i w pokrętle od strony kierowcy jest wyłącznik - max w lewo + pstryk - wtedy sterownik faktycznie ma info że grzanie niepotrzebne.Ten wyłącznik też trzeba sprawdzić.

To widzę, że będę miał trochę sprawdzania. Dosyć dużo możliwości, więc trochę czasu będzie potrzebne. A tak przy okazji możesz mi opisać jak działa ten czujnik temp. wewnętrznej? Może być taka sytuacja, że jak pokrętła sterowania nawiewu od kierowcy i pasażera dam na max w lewo,a w samochodzie będzie zbyt zimno to ten czujnik temp.wewn. dalej będzie utrzymywał pomkę pracującą?

Ten czujnik/sensor ukryty jest gdzieś za taką małą kratką pomiędzy pokrętłem wentylatora a pokrętłem temperatury pasażera.To jest zwykły termistor,pewnie NTC,a powietrze do badania dostarcza mu wentylatorek zasysający (jeśli jest klima,bez klimy to chyba bez wentylatorka,sam czujnik np tu: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HJ61&mospid=47393&btnr=64_0134&hg=64&fg=20 )

Wyłącznik ogrzewania jest w pokrętle kierowcy,taki pstryk jak się da max w lewo,i on całkowicie wyłącza niezależnie jak ustawione jest pokrętło pasażera.Tak jest z klimą,bez klimy może być inaczej.

Działa to tak: ustawiamy temp,czujnik mówi że za mała,sterownik otwiera zawory/zawór i załącza pompkę,wszystko na max aż czujnik powie stop.Taka jest teoria,ale to byłoby za piękne albowiem inżynierowie BMW nie lubią jak jest za prosto :twisted:

U mnie np ta pompa czasem (jak gorąco) się włącza jak gaszę silnik i chwilę jeszcze pracuje,być może by zamieszać płyn w głowicy (???).Być może też jak stoję w korku albo na postoju (???) Zgaduję bo analogicznie u mnie jest specjalny system wentylacyjny dla parkującego auta,tzn jak auto nie jedzie a silnik pracuje (a może gdy tylko jest stacyjka włączona na poz 1) to się samoczynnie włącza wentylacja,ale kiedy i jakie muszą być spełnione kryteria (temperatura? co inne?) to nie wiem.

• Zasłużeni forumowicze
Przepraszam że wtryniam się w temat ale nie chcę zakładać nowego a mam pytanko właśnie o pompke.Czy montował ktoś pompke z zaworami od e39 bo dostać pompe od e34 to spory problem.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Zawory do e34 pasują także do e32 i e31,w Krakowie nie ma problemu z dostaniem używanych.W e39 są zawory trochę inne, wyjścia węży z innych stron i pewnie inaczej przymocowane.Myślę że sterowanie jest bardzo podobne (inna wtyczka? - trzeba sprawdzić) i gdyby pokombinować ze zmieszczeniem i zamocowaniem mogłoby zadziałać,ale pewności nie mam.

Natomiast sama pompa z e39 prawie na pewno zadziała w e34,jeśli tylko średnica węży się zgadza.Trzeba ją tylko przymocować,ale to nie problem.I sprawdzić kierunek przepływu !!! :D

Witam.

Pojawił się mały problem. Na wtyczce od pompki przy elektrozaworach ogrzewania po przekręceniu stacyjki mam cały czas napięcie i pompka chodzi non stop. Wcześniej działała tylko wtedy, kiedy pokrętła były ustawione na ogrzewanie, a gdy ustawiłem pokrętła na minimum (czyli maks. w lewo) to pompka przestawała działać - i tak podobno jest prawidłowo. Niestety teraz coś się stało i pompka działa non stop, a przestaje tylko jak wyłączę kluczykiem stacyjkę. Dla sprawdzenie przekaźnika podpiąłem inny i dalej to samo-napięcie jest non stop. Czy ktoś wie co mogło się stać? Czy coś z pokrętłami od regulacji temperatury? Czy one wyłączają napięcie? Jakiś sygnał muszą dawać te pokrętła. Może ktoś wie na jakiej zasadzie to działa?

Ja mam IHKA (tzw. klimatronik -automatyczna klimatyzacja) i u mnie pompka działa tak jak opisałeś czyli od włączenia zapłonu do jego wyłączenia.

Przepraszam że wtryniam się w temat ale nie chcę zakładać nowego a mam pytanko właśnie o pompke.Czy montował ktoś pompke z zaworami od e39 bo dostać pompe od e34 to spory problem.

Jeszcze nie spotkałem takiego modu, ale pewnie da się zamontować tylko trzeba pokombinować z wężami co w przypadku E34 jest dosyć trudne bo jest strasznie ciasno pod elektrozaworami (jak miałem uszkodzone elektrozawory to myślałem o takim modzie, ale właśnie brak miejsca mnie zniechęcił) kupiłem kpl. naprawczy do elektrozaworów i reanimowałem swoje. Wszystko działa do dzisiaj.

Jeżeli masz cewki sprawne, a zawiodły uszczelnienia to reanimuj swoje tzn. kup na ''Alledrogo'' kpl naprawczy do elektrozaworów i wymień -masz pewność, że będą działać poprawnie. Ja tak zrobiłem po trzecim zakupie nie działających elektrozaworów po mimo zapewnień sprzedających o ich dobrym stanie...

Tu jest opis jak to zrobić + adres do sprzedawcy uszczelek:

http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=5171&p=56001&hilit=naprawa#p56001