Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

przymierzam się do zakupu auta jakim jest X5 przed fl 2001r

i mam parę pytań

samochód który sobie upatrzyłem jest przed fl, ma piękny kolor którego bym szukał, pełne wyposażenie bez nawigacji czyli sportowe fotele, komplet przycisków (czyli oprócz jednego) pod klimą, elektryczną tylną kanapę (grzaną i regulowaną), wysuwaną podłogę bagażnika, fajny zestaw audio, hak itp itp

ale jest parę rzeczy które mnie dziwią:

Dach panoramiczny w wersji przed fl? nie widziałem :shock:

Według sprzedawcy jest to 4.6is rozwiercony do 4.8 na turbinie (fakt z zewnątrz 100% IS) a jak sam rozkodowałem vin przez ETK to wyszło mi coś takiego:

Art. Wartość

Numer podwozia WBAFB33591LH21821

Kod typu FB33

Typ X5 4.4I (USA)

Typoszereg E E53 ()

Seria X

Rodzaj konstrukcji GEFZG

Układ kierowniczy LL

Drzwi 5

Silnik M62/TU

Pojemność skokowa 4.40

Moc 210

Napęd ALLR

Skrzynia biegów AUT

Kolor TOPASBLAU METALLIC (364)

Tapicerka STANDARDLEDER/GRAU (N6TT)

Data prod. 2001-04-26

Wyposażenie

Kod Nazwa (interfejs) Nazwa (ETK)

S205A AUTOMATIC TRANSMISSION Automatyczna skrzynia biegów

S386A ROOF RAIL Reling dachowy

S403A GLAS ROOF, ELECTRIC Dach przesuwno-uchylny, elektryczny

S417A SUNBLINDS FOR REAR SIDE WINDOWS, MECH Roleta przeciwsłoneczna drzwi tylna

S437A FINE-WOOD TRIM Wersja z drewna szlachetnego

S441A SMOKERS PACKAGE Pakiet dla palących

S464A SKIBAG Worek na narty

S494A SEAT HEATING F DRIVER/FRONT PASSENGER Podgrzwanie fotela kierowcy/pasażera

S502A HEADLIGHT WASHER SYSTEM Spryskiwacze reflektorów

S508A PARK DISTANCE CONTROL (PDC) Park Distance Control (PDC)

S521A RAIN SENSOR Czujnik deszczu

S522A XENON LIGHT Światło ksenonowe

S555A ON-BOARD COMPUTER Komputer pokładowy V z pilotem

S690A CASSETTE HOLDER Uchwyt kasety

S926A SPARE WHEEL pełnowartościowe koło zapasowe

Wyposażenie seryjne

S220A SELF-LEVELING SUSPENSION Zawieszenie samopoziomujące

S249A MULTI-FUNCTION FOR STEERING WHEEL Wielofunkcyjność dla kierownicy

S302A ALARM SYSTEM Instalacja alarmowa

S310A LT/ALY WHEELS/STAR SPOKE 58 Obr. BMW, st. le. spr. gwiaz. 58

S321A EXTERIOR PARTS IN BODY COLOR Zakr. wyp. zewn. w kolorze pojazdu

S354A GREEN STRIPE WINDSCREEN Szyba przednia ziel. z klinem ziel.

S459A SEAT ADJUSTM., ELECTR. W. MEMORY Elektryczna regulacja foteli z pamięcią

S473A ARMREST, FRONT Podłokietnik przedni

S533A AIR CONDITIONING FOR REAR Klimatyzacja siedzenia tylnego

S534A AUTOMATIC AIR CONDITIONING Klimatyzacja automatyczna

S640A CAR TELEPHONE PREPARATION Instalacja pod montaż tel. uniwers.

S645A RADIO CONTROL US Radio v

S661A RADIO BMW BUSINESS Radio BMW Business (C43)

S676A HIFI LOUDSPEAKER SYSTEM System głośników HiFi

S692A CD CHANGER I-BUS PREPARATION Instalacja zmieniarki BMW na 6 CD I-Bus

S845A ACOUSTIC BELT WARNING Akustyczne ostrzeżenie o pasach

S853A LANGUAGE VERSION ENGLISH Wersja językowa, angielski

S876A RADIO FREQUENCY 315 MHZ Częstotliwość radiowa 315 MHz

S992A NUMBER PLATE ATTACHEMENT MANAGEMENT Sterowanie mocowania tabl. rej.

I chyba coś mi się tu nie zgadza?

czy panorma i zwykły szyber jest tak samo zaznaczany? czy w ogóle panorama występowała przed fl bo na allegro nie ma żadnej, a tu na zdjęciach jestem na 100% pewny że to panorama

czy elektryczna tylna kanapa i ta podłoga bagażnika była w standardzie że nie ma tego po vinie?

To że auto miało szare skóry a teraz czarne to możliwe że było coś zmieniane na kaprys właściciela... ale to też się nie zgadza...

Aha i czy była jakaś wersja która miała kratki od nawiewu w drewnie? bo ten ma... :shock:

co Wy na to?

Liczę na pomoc, bo auto tak szalenie mi się podoba że swoją wypieszczoną 750 jestm w stanie sprzedać prawie za bezcen byle to coś kupić

z góry dzięki :)

Pozdrawiam

Edytowane przez Saillupus
  • Moderatorzy
Opublikowano

To są chyba dwa inne autka, sprawdż w Carfax czy aby nie był to kompletny złom z którego pochodzą tylko numery.

Daj link do ogłoszenia.

Opublikowano

cena zaczynała się chyba od 70 paru tysięcy w lato jakoś

http://otomoto.pl/bmw-x5-zamiana-450-koni-bmw-m-pakiet-C17146186.html

na tyle długo siedzę w BMW że ulepa bym rozpoznał ale teny wygląda bardzo konkretnie!

Dla tego to co odczytałem z VINu mnie zaskoczyło

carfax

http://www.bezwypadkowy.net/forum/59-ocena-auta/19884-bmw-x5-46

• Moderatorzy
Opublikowano
Myślę że to przeszczep bo komu by się chciało wymieniać całe tapicerki czy montować wysuwaną podłogę bagażnika nie mówiąc o panoramie :shock:
Opublikowano

podłogę sam bym montował na wysuwaną, a tapicerkę też bym zmienił na beżową jakikolwiek bym nie kupił więc to do mnie nie przemawia

Ale panorama tu nie pasuje no i silnik, chyba że było to 4.4 podkręcone a nie 4.6 i tylko dany pakiet stylizacyjny od isa...

a może panorama jest tak samo oznaczana ja zwykły szyber w tłumaczeniu tylko że numerem się różnią...

przyjżyjcie się temu autu, lakier wygląda na ori, widac odpryski po kamieniach, brak jakiś nadmiernych szpar czy czegoś, wszystko jest ok

Chyba że go lepili jacyś spece :shock:

Opublikowano

znalazłem ciekawy artkuł o wyposażeniu X5, czyli co występowało i w których latach, może komuś sie przyda:

http://www.xoutpost.com/articles/x5/general-information/31660-how-tell-options-you-have-your-x5-all-e53-years.html

według tego co tam jest napisane panorama występował dopiero po fl :shock:

• Moderatorzy
Opublikowano
Kierownicę też miał zwykłą.
Opublikowano

Kolego na 100% z autkiem coś kombinowane. Widziałem rożne przekładki i wszystko da się w aucie zmienić ale najgorzej wypada szyber na pewno przed liftem nie było panoramy więc albo wycinali dziurę w dachu albo cały dach, teraz najważniejsze czy jest to zrobione przez fachowców co się na tym znają a tych mało.

Numer vin zawsze musi się zgadzać z autem.

Autku trzeba się dobrze prześwietlić.

Napisz jak to się zakończy, życzę powodzenia :D

Pozdrawiam

:cool2: X5 :cool2:

Opublikowano

Jestem w trakcie rejestracji na forum X USA, może coś tam ciekawego mi o aucie powiedzą ;-)

mam pewną teorię:

Samochód rozpoczął żywot jako zwykłe pospolite 4.4

Jakiś szaleniec oddał je do dinana, tam dowalili mu pakiet od ISa, zmienili wnętrze na sport - fotele, kierownicę, zmienili wydech i zawiechę

do tego miejsca wszystko się trzyma kupy

poza tą panoramą...

Opublikowano

pomijając fakt ze to jest "ulep" czy przeszczepiony "ulep"..

Ale jesli Ci się podoba, to na Twoim miejscu podjechalbym tam z kimś dobrze obeznanym z INPA i poogladalbym dokladnie co tak naprawdę w nim siedzi.

Druga rzecz - wg.mnie jeszcze ważniejsza - bez dokładnej i szczegółowej listy przeróbek wykonanych u Dinan'a nawet do tego nie podchodź. Często się widzi na hamerykańskich forach kolesi z "grubszymi" modyfikacjami silnika którym to pierwsze co pada to "tranny" czyli automat. Nie wiem na ile jest prawdziwe to deklarowane 450KM w tym aucie ale jeśli zrobiony jest tylko silnik a nie wzmocnili mechanicznie skrzyni biegów - to jeżdżąc tym autem dłużej - a tak właśnie będzie bo w PL tego nikt nie kupi - będziesz co chwilę kupował nowe automaty bo oryginalny automat - chociaż nie pada jak w dieslu - to jednak nie wytrzyma takiej mocy na dłuższą metę.

Sam sie zastanawiałem nad "supercharger kit" od ESS do mojego 4.4 bo znajomy w USA który zawodowo tuninguje AMG na Florydzie mógłby mi grzecznościowo go podesłać ale sam powiedział, że SS czy turbo daje tak znaczny przyrost mocy, że montując to profesjonalnie a nie druciarsko musisz od razu wzmacniać automat bo jego żywot szybko sie zakończy. Tak jak i kolejnego nowego oryginalnego automatu w niedługim czasie. Zorientuj się ile kosztuje nowy automat a potem przemyśl to jeszcze raz :mrgreen:

A pozatym to źle to auto nie wygląda...

Opublikowano

Z tego co mówił właściciel auto od początku do końca było robione u Dinana czyli dość znanego tunera BMW

Przy pełnym tuningu na S3 czyli właśnie to co podobno tam siedzi, było to robione na 4.6 is i jego skrzyni lub 4.4 + skrzynia z ISa

skrzynia z ISa znosi wg producenta do 600Nm, tem ma 590 czyli nawet nie przekracza granicy wyznaczonej przez producenta (o ile to ta skrzynia)

standardowa skrzynia od 4.4 z taką mocą nie zrobiła by 10tys km

więc jeżeli myślisz o takim zabiegu to dorwij gdzieś automat od ISa i jazda :D

No właśnie ulep... ale czy na pewno, bo samochód wygląda na cały! Często ludzie do mnie piszą z różnych części Polski o sprawdzenia jakieś 7 w mojej okolicy, jeżdżę na oględziny ze znajomymi i jeszcze nie było tak żebym ulepa nie rozpoznał, a tu od tygodnia siedzę z nosem w tych fotach i auto jest całe!

INPA tu niewiele pomoże... wychwyci tylko niektóre błędy (skrzyni, modułów elektrycznych), a cała reszta parametrów będzie inna przez tuning ;/

Gdybym do kolesia nie miał 600km... ;/

• Moderatorzy
Opublikowano

Gość to "złomiarz" więc może coś sobie złożył :)

Wg. Carfax o ile pamiętam to auto do kasacji więc coś musi być robione.Jak nie pojedziesz to się nie przekonasz.

Opublikowano

nie wiedzialem, ze skrzynka z IS'a pasuje right-on-the-box do M62TUB44.. ciekawe info.

Co do stronki to ja tam widze napis:

"IMPORTANT! The CARFAX database contains 17 important vehicle history records on this 2001 BMW X5 4.4I that may confirm a clean history or uncover potential problems. "

a co do INPY - sprawdzisz nawet rok produkcji predkosciomierza.

I porownasz z reszta gratow do ktorych wjedzie INPA. Wtedy wyjdzie czy ulep czy nie.

Kumpel jak kupowal piekna zadbana X5 ale miala cos lekko podejrzany przebieg i wyszlo ze auto ma z 2003 a licznik wyprodukowany byl w 2005 :D Reszte dopowiedz sam :)

Opublikowano

Wiem jakie przekręty są robione :p ale w gruncie rzeczy ciężko jest dostać auto bez mieszania

Do tej strony trzeba się zalogować żeby wszystko pokazali - jak by co bezpłatne ;)

to jest te 17 ważnych wpisów - przekopiowane ze strony:

Historia stanu licznka w milachData odczytu Stan licznika

2001-05-31 100

2001-07-20 4,474

2001-11-09 15,725

Historia pojazduRekord z dnia Szczegoly

2001-04-30 REGISTRATION EVENT/RENEWAL

2001-05-31 TITLE (Title #:GD200115100000398) (Leased Vehicle) TITLE (Title #:GD200115100000433) (Leased Vehicle)

2001-07-20 INDEPENDENT INSPECTION/THEFT DETERRENT EQUIPPED

2001-11-09 INDEPENDENT INSPECTION/THEFT DETERRENT EQUIPPED

2002-04-30 REGISTRATION EVENT/RENEWAL

2002-05-07 THEFT

2002-05-09 TITLE

2002-09-13 TITLE

2003-06-17 THEFT RECOVERED

2003-06-18 TITLE

2003-09-04 TITLE (Title #:V3200324700000344) SALVAGE

2004-05-31 CANADIAN RENEWAL

2005-06-30 CANADIAN RENEWAL

2006-07-31 CANADIAN RENEWAL

2006-12-21 CANADIAN RENEWAL

2008-02-28 CANADIAN RENEWAL

i nie wiem jak to rozumieć dokładnie, salvage to ratownictwo/odzysk czyli że 2002 został skradziony a rok później odzyskany

od właściciela wiem że 2004 trafiło do Kanady i z tamtąd do Polski i chyba też to mówi carfax

rozważam jeszcze tą:

http://otomoto.pl/bmw-x5-4-6-is-C22128674.html

• Moderatorzy
Opublikowano
SALVAGE CAR to raczej oznacza uszkodzony.
Opublikowano

no właśnie niekoniecznie

oznacza uszkodzony a też odzyskany

i bądź tu mądry o co im chodziło :shock:

Opublikowano
witam.salvage w uk na 100% oznacza ze auto mialo trafic na zlom!wiec w innych krajach tez tak jest.ze ktos je z tamtad odzyskal to juz inna historia.byl po wypadku, pewnie dlatego nic nie pasuje.szkoda czasu, twoich pieniedzy i forum x5 na takie cos, w ktorym nic nie gra.450km w x5 porozrywa to autko.rozwali skrzynie, transfer box i pozostale elementy.kup sobie 4.4 lub 4.8 po lifcie lub 4.6 przed liftem i mocy ci nie zabraknie.kup cos co ma pewna przeszlosc.a ze to kosztuje.no niestety.jesli ktos dbal o autko to za nie chce dobra cene.pozdrawiam
Opublikowano

dla mnie

to jest 100% zlomowanie.. wlasnie brachol z USA mi potwierdzil.

Opublikowano

2004-05-31 CANADIAN RENEWAL

2005-06-30 CANADIAN RENEWAL

2006-07-31 CANADIAN RENEWAL

2006-12-21 CANADIAN RENEWAL

2008-02-28 CANADIAN RENEWAL

Potwierdzam to co napisal Giacomo.....ulepa totalna i chyba mialo nie jedna przygode...

Zlom totalny daj sobie spokoj.

Opublikowano
wrócę do pierwszego auta: auto pod względem technicznym może być w b. dobrym stanie, nie zdziwiłbym się, że jest nawet młodsze niż 2001r., szkopuł jednak w tym, że to auto najprawdopodobniej miało kiedyś inny nr VIN, za dużo się w nim nie zgadza. W usa salvage oznacza uszkodzony.
Opublikowano

kumpel kupił samochód który miał w carfaxie oznaczony jako uszkodzony (podobno to nie ma zanczenia czy zbity reflektor czy pół przodu nie ma...) i auto miało obity zderzak i lampę zbitą więc to też nie wiadomo - nie pamiętam jak było to oznaczone w carfaxie...

czekam na obfitą fotorelację od właściciela tego dinana, to zoabczę

Napiszę jeszcze o aucie na głównym, może ktoś jest z okolicy i pojedzie pomacać :)

ale jak by co mam opcję numer 2 - zwykłego isa z linku powyżej, wygląda nieźle...

Opublikowano
wrócę do pierwszego auta: auto pod względem technicznym może być w b. dobrym stanie, nie zdziwiłbym się, że jest nawet młodsze niż 2001r., szkopuł jednak w tym, że to auto najprawdopodobniej miało kiedyś inny nr VIN, za dużo się w nim nie zgadza. W usa salvage oznacza uszkodzony.

Dokladnie Auto Salvage to firmy ktore maja stac auta z firm ubezpieczeniowych(ubezpieczalnia musi odzyskas jakas kase ktora wyplacila ubezpieczonemu za auto)--logiczne i proste,kazde auto ma przypisana kategorie wypadkowosci i dopuszczenie do ruchu lub nie tylko na czesci ale na terenie danego kraju.

Zdaza mi sie niekiedy kupowac auta od takich firm naprawde za male pieniadze ale co kiedy je naprawisz w nowym dowodzie rejestracyjnym(V5---tu w UK) ktory ci wydadza jest adnotacja o klasie wypadkowosci i klasie dopuszczenia do ruchu,i co bylo uszkodzone mozesz sobie sprawdzic u nich ale to opisy ogolnikowe.

I tu w Uk zdaza sie ze chcesz sprawdzic auto na stronie VOSA i brak mu 2 lub 3 lat histori a to dlatego ze stalo na parkingu az ktos je kupi uszkodzone jesli jest np. roczne lub jak mowili do 4 letnie auta i to zalezy jaka ma klase. Innej opcjii nie ma,chyba ze auto idzie na Exporti wtedy slad sie urywa,i jesli auto jest z USA to mamy Carfax.