Skocz do zawartości

Jaki olej do m52tub28 e46 - 82tys przebiegu - valvoline mxl?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zakupilem nowe autko i mam zamiary wymienic oliwe - w aso pompowali castrola 5w30

z tego co czytalem to dopiero motul 300V jest olejem w pelni syntetycznym z ich palety - dosc drogim trzeba przyznac.

o valvo slyszalem rozne opinie, ale myslalem tez o czyms takim:

http://moto.allegro.pl/valvoline-synpower-mxl-5w30-7l-bmw-mercedes-kurier-i1962132062.html

lal to ktos ? bedzie ok?

Opublikowano

Tematów o oleju było już milion.

Oczywiście słyszeliśmy o tym oleju.

Valvo i motul cieszą się dobrą opinią, ja bym jednak lał 5w40 lub 5w50.

Sam jeżdżę na valvo vr1 5w50 i jestem bardzo zadowolony. Polecam.

PS. Uważaj na podróbki na allegro! Na oleju nie oszczędzaj.

Opublikowano

domyslam sie, ze bylo sporo podobnych tematow, ale ciezko znalesc naprawde cos konkretnego - musze przyznac, ze panuje tu lekki balagan

co ile wymieniasz VR1? spelnia normy bmw?

cenowo wychodzi taniej niz ten MXL hmm

na oszczedzaniu nie ma mowy, zamowie w jakims sklepie motoryzacyjnym na allegro olejow nie kupuje.

Opublikowano

VR1 nie ma wypisanych norm bmw LL na opakowaniu, osobiście się tym nie przejmuję ponieważ i tak wymieniam olej częściej niż bmw zakłada. Gdybym robił zgodnie z inspekcją na oleju bym jeździł 2 lata :) a wymieniam co roku... Zgodnie z instrukcją powinienem jeździć na 5w30 co uważam, za słabe parametry jeśli samochód jest użytkowany bardziej sportowo.

Mi zależało właśnie na tej 50 na końcu bo lubię szybkie trasy :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a jaka jest roznica miedzy 30, a 50 jesli chodzi o eksploatacje?

w m powerach podobno tez zalewany byl 5w30 :-)

Cyfra po W oznacza lepkość oleju w wysokich temperaturach, jeśli masz 328 to radze zalać 5W40 bo 5W30 będzie słabiej chronił twój silnik w lecie, jeśli chcesz naprawdę syntetyczny olej to z 5W40 znam tylko dwa: Liqui Moly Synthoil high tech 5W40 Bardzo dobry olej i drugi to Amsoil european car formula 5W40 podobno jeden z najlepszych olejów na świecie, cena za 1 l. to 48 zł. po nich bardzo dobry jest Motul 8100 X-clean 5W40, ma on w sobie małe ilości dodatków HC ale obrobionych syntetycznie i też posiada bardzo dobre parametry chroniące silnik. Jeśli chodzi o Valvoline to mają więcej dodatków HC, niby dobra marka ale ich oleje mają słabsze parametry od wyżej wymienionych olejów.

LM = BMW Long life 98

Amsoil - BMW Long life 04

Motul - BMW Long life 04

Ps. Natomiast 5W50 jest znowu dobry na lato ale w zimie przy minusowych temp. szczególnie w pierwszych minutach po odpaleniu będzie słabo się spisywał.

Opublikowano
Ps. Natomiast 5W50 jest znowu dobry na lato ale w zimie przy minusowych temp. szczególnie w pierwszych minutach po odpaleniu będzie słabo się spisywał.

A to dlaczego? Przecież na zimnym istotny jest parametr 5...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A to dlaczego? Przecież na zimnym istotny jest parametr 5...

Zgadza się że dla okresu zimowego jest cyfra przed W ale to jest ogólnik, kiedy zagłębisz się w karty charakterystyki tych olejów to taki 5W50 valvo VR1 ma dużo wiekszą lepkość kinetyczną w 40 stopniach C niż wyżej wymienione oleje i dlatego jest gorszy na zimę, a po drugie jego główną bazą jest olej mineralny obrobiony syntetycznie. Tu masz kartę charakterystyki VR1 http://www.valvoline.pl/karty/oleje%20smary%20plyny/PCMO/VR1%20Racing%20SAE%20%205W-50.fqhdos4pd.pdf

Opublikowano

hmm chyba padnie na motula z racji na dostepnosc - jak czesto go zmieniac? bo nie jest to LL?

co lepiej

-MOTUL SPECIFIC LL-04 5W40

czy

- c-clean 8100

?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
hmm chyba padnie na motula z racji na dostepnosc - jak czesto go zmieniac? bo nie jest to LL?

co lepiej

-MOTUL SPECIFIC LL-04 5W40

czy

- c-clean 8100

?

Też wybierałem pomiędzy specific a x-clean i wybralem ten drugi z racji że ma lepsze parametry, tu dałem porównanie : viewtopic.php?f=88&t=149886&p=1099899#p1099899