Skocz do zawartości

vanos - usterka elektryczna

mirasv82

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem z vanosem

silnik m50 b20, sterownik siemens ms40.1

1. Po podłączeniu miernika do gniazda vanosa pokazuje 12,1 V, podłączając żaróweczkę na włączonym zapłonie nie świeci, odpalam silnik 1 bieg i gaz do dechy, żaróweczka nie zapala się przy żadnych obrotach. Po podłączeniu do solenoidu bezpośrednio + i - vanos się załącza. o co w tym chodzi?

2. chcę wywalić vanosa. mam wałek ssący bez vanosa i czy dobrą opcją będzie przerobienie impulsatora na taki jak ma vanos bo z tym impulsatorem od bez vanosa nie chce dobrze chodzić?

3. kiedy włącza się i wyłącza vanos ? dokładnie przy jakich obrotach silnika?

4. czy na wysokich obrotach przykładowo 5000 obr/min czy vanos jest ustawiony tak jak się ustawia rozrząd, czyli wyłączony?

trochę nie rozumie twojej pomocy,mój silnik ma oryginalnie już zamontowany wałek z vanosem,ja chcę go wyjąć i włożyć ten bez vanos,tylko ma inny impulsator i jak go przerobie na taki co ma wałek z vanosem to czy silnik będzie dobrze chodził?szacun za twoją pomoc ale chyba źle zrozumiałeś mój post,czy możesz mi wyjaśnić o co tobie dokładnie chodzi

• Zasłużeni forumowicze
Z drugiego punktu wywnioskowałem że chcesz wywalić vanosa bo wsadziłeś tam wałek od bez vanos.Kolego w czym tkwi problem że chcesz robić takie dziwne mody?Jeżeli nie pracuje zawór vanosu to może z czujnikiem wałka jest problem.Byłeś na jakiejś diagnozie komputerowej,jakieś błędy?Jaką żrówką to sprawdzałeś (ile wat)bo to że jest napięcie nie oznacza że żarówka ma świecić(za małe natężenie prądu,trzeba między obwód żarówki wpiąć się amperomierzem i sprawdzić natężenie po obrotach) .Wymiana wałka pociąga za sobą wymiane sterownika i osprzętu(inne mapy i sterowanie).
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

mierzyłem miernikiem i niby pokazuje że prąd jest a żaróweczkę podłączyłem 4w i nie chce świecić a jest dobra,nie wiem co jest że sterownik nie włącza zaworu vanosa,byłem na kompie i jest jeden błąd,błąd obciążenia silnika,gość go kasował ale powraca za 3sek.a na zapalonym silniku wtyczkę vanosa podłączam bezpośrednio do +i- to vanos przestawia wałek co widać po bardzo nierównej pracy strasznie rzuca silnikiem czyli działa,nie mogę dojść co jest może faktycznie czujnik wałka lecz błędu nie pokazuje,jak go sprawdzić? nie mam od kogo na podmiankę,dlatego chciałem pozbyć się vanosa wstawiając wałek bez vanos i przerobić impulsator żeby oszukać sterownik i żeby myślał że ma dalej vanosa ale mówisz że to będzie lipa,nie wiem co z tym zrobić co mi proponujecie

• Zasłużeni forumowicze
Proponuje dokładnie sprawdzić wiązke od sterownika do zaworu vanosa.Przy sterowniku pin nr 25(jest to masa) drugi kabel idzie od przekaznika który jest obok sterownika(jest to plus przekaznik powinien być biały 5 nóżek)abo podmienić sterownik.Za informacje o obciążeniu silnika jest odpowiedzialny przepływomierz.

witam.ten diagnosta mi sprawdzał przepływomierz nawet osobno jakimś testerem i niby jest dobry lecz bardziej chodzi mi o vanosa,sprawdzałem przejście wiązki i jest ok.minus idzie do kompa bezpośrednio a plus jest na kompie w kilku pinach i przekaźniku czyżby siadł komp? czy to przekaźnik?kompa nie mam od kogo podmienić ,kupić drugi? a i mam pytanie w jakiej pozycji jest wałek ssący vanosa np.od 5tys.obr/min do końca powiedzmy do 7tys.obr/min. kiedy on się włącza a kiedy wyłącza? pozdro

• Zasłużeni forumowicze
Nie mam vanosa ale z tego co czytałem to działa to płynnie i od około 3 tys jest otwarty na max.Na kompie mechanik powinien widzieć czy działa bo tam jest podawana pozycja wałka w stopniach.Ale powinien być jakiś błąd gdyby było coś nie tak ze sterownikiem,przynajmniej powinien być.Szukaj kompa na podmiane by się upewnić czy to jego wina.