Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

bmw 316ti/2 N42B18

witajcie :) W moim autku rozlecial sie rozrzad.. dokladnie niewiem co , ale silnik nieodpala.

Przymierzam sie do zdjecia glowicy, potrzebuje manuala i nigdzie niemoge znalesc :/ ma ktos moze??

A pozatym na co mam sie nastawiac? co bedzie do wymiany??

Opublikowano (edytowane)

przyda sie klucz dynamometryczny.. powodzenia

polecam książkę "sam naprawiam swoje BMW"

Edytowane przez grodt88
Opublikowano

No to piękne Święta :|

Rozrząd napędza łańcuch a nie pasek, myślę że ciężko będzie znaleźć jakieś opisy do tego silnika :(

Jest szansa że silnika nie rozwaliłeś bo istnieje opinia że ten silnik jest niekolizyjny ;)

Zdejmij najpierw pokrywę zaworów i zobacz co się stało ? czy łańcuch przeskoczył bo padł napinacz czy może prowadnica popękała albo któryś vanos się rozsypał.

Koszty od kilkuset złotych do pewnie 3500 z wymianą prowadnicy, vanosów, łańcucha i napinacza pod warunkiem że znajdziesz kumatego mechanika który to ogarnie i tłok ani zawory nie będą uszkodzone.

Opublikowano

Auto jest w zasadzie mojej malzonki... z jej opisu wynika ze normalnie zgasila i juz nieodpalil...

a teraz to kreci na rozruszniku moze dwa razy szybciej ( pewnie kompresji niema)

Opublikowano

Możemy sobie gdybać :wink:

Póki nie zdejmiesz pokrywy zaworów nie będziesz nic wiedział, może tylko łańcuch pękł ? co wydaje się dosyć nieprawdopodobne :)

Opublikowano
Bolączką silników n42 jest własnie rozrząd.Cała masa jest tego w internecie o tym silniku.Jeśli poleciał rozrzad i silnik mocno dostał w kość to ja bym robił swap na jakiś inny motor.Jakiś 2.2 m54 można już dostać w rozsądnej cenie,nie jest tak problemowy jak ten Twój.Twoja kasa i Twoja decyzja :cool2:
  • 1 rok później...
Opublikowano

mam nadzieje ze nikt sie nie obuzy ze odkopalem stary temat... Naprawa buni przeciagnela sie mocno w czasie, niebylo parcia na naprawe i autko stalo dobry rok w garazu :oops: .

No i jak tam ?

Jakie wieści na temat usterki ?

po rozebraniu glowicy wyszlo ze rozlecial sie gorny slizg lancuszka rozrzadu , popekaly tez sprezyny na walku faz ... wymienilem sprezynki i lancuszek wraz z prowadnica... niestety musialem zakupic blokady do ustawiania, ale bardzo ulatwilo mi to montaz.... auto lata :D

niestety po odpaleniu okazalo sie ze nie dziala regulacja swiatel :cry: szukalem w necie i nic niemoge znalesc :mad2: lampy opadly i swieca na pare metrow .... ma ktos pomysl gdzie szukac? sprawdzilem bezpieczniki (9, 32) ,ale sa dobre.... dodam ze niemam xenonow tylko zwykle h7, jak przekrece stacyjke to slychac jeden dluzszy i jeden krotszy dzwiek silniczkow...

Opublikowano

Przy prawym przednim wahaczu jest czujnik położenia świateł w zależności od obciążenia bagażnika. Może czujnik poluzował się albo uszkodził? Tylko teraz do czytałem, że nie masz xenonu wiec sam nie wiem...

Wysłane z mojego HTC One V za pomocą Tapatalk 2

http://imageshack.us/a/img22/2969/p1070367s1.jpg

http://www.motostat.pl/user_images/25837/icon3.png

Opublikowano
Przy prawym przednim wahaczu jest czujnik położenia świateł w zależności od obciążenia bagażnika. Może czujnik poluzował się albo uszkodził? Tylko teraz do czytałem, że nie masz xenonu wiec sam nie wiem...

Wysłane z mojego HTC One V za pomocą Tapatalk 2

...wlasnie, w mojej wersji niema zadnych czujnikow, a jest regulacja wysokosci swiecenia i test przy zaplonie, niemam pojecia dlaczego to nie dziala... pozostaje chyba (jesli to mozliwe ) ustawienie wysokosci recznie...