Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie rozumiesz? Prosty przelicznik, średnia krajowa pensja lub jeszcze inaczej minimalna krajowa pensja i przelicznik na litry benzyny, które można za nią kupić.

Teraz popatrz na Szwajcarskie wyniki (widzę, że masz wpisane Zurich), więc nie powinno być to zaskoczeniem, że taki stosunek u nas to totalna abstrakcja do tego co masz w Szwajcarii.

Szwecja - to kolejny zły przykład, choćby dlatego, że w tak "opiekuńczym" kraju dostajesz zniżki na wszystko. Owszem jest drogo, ale dostajesz jako Szwed kupony ze zniżkami praktycznie na wszystko "pierwszej potrzeby". Książka z kuponami grubości naszej telefonicznej jest dostarczana do Ciebie do domu... Wcześniej wspomniany przelicznik też nieporównywalny do naszej rzeczywistości.

Jeśli do takich wyliczeń weźmiemy nie minimalną krajową, a średnią to już zupełnie możemy tylko patrzeć i płakać... Czy mamy tańsze utrzymanie? W Warszawie mamy porównywalne, a w wielu przypadkach droższe.

dokładnie.

PIERDOŁY PISZECIE bywalcy

niemiec za średnią krajową kupi 2200 litrów ropy u nas w p.ierdolony.m dobrobycie zielonej wyspy kupicie niecałe 600l.

:cool2:

W Polsce średnia krajowa to prawie 3800zl, ale realne średnie zarobki są o połowę niższe. I z tego punktu widzenia należy rozpatrywać ten temat. Podobnie wygląda to w innych krajach Europy. Chciałem tą dyskusją powiedzieć, że na "zachodzie" istnieje taki sam przekrój społeczeństwa jak u nas. A że wcześniej doszli do tego, do czego my teraz dochodzimy, to już oddzielna historia. Pozdrawiam wszystkich wesołych świąt. Idę dokończyć rozmowę z karpikiem :D

• Moderatorzy
Opublikowano
NIKT WAM TYLE NIE DA ILE OBIECA TUSK

"Obiecanki cacanki,a głupiemu radość"

Ale sobie to łobuzy dali podwyżki pensji,nam też dali podwyżki ale cen.Powinno się ich wyciągnąć stamtąd może by im w końcu te głupawe uśmieszki zgasły,bo ludziom zaczyna na chleb brakować,nie mają pracy,a oni się odp****lą w gajerek i w pracy piją łyskacza.Wczoraj na gwiazdkę usłyszałem w "faktach" że od pierwszego podnoszą akcyzę na węgiel,co oznacza podwyżki wszystkiego-tak jak i paliwa.

Przyjdzie czas, że naród nie wytrzyma i wyjdzie na ulicę i skończy się ten bałagan.I wydaję mi się,że to nastąpi całkiem nie długo.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Wóda, papierosy, akcyza, podatki. Tak corocznie zakleja się dziurę budżetową, ale żeby trochę ruszyć głową w innym kierunku, to już za ciężko, średnio zdolny goryl może być premierem lub ministrem finansów.
Opublikowano

wracając do tematu :)

TNR,

z tego co sprawdziłem to w mojej e46 mam zawieszenie firmy H&R. Nie wiem czy jest tam rozpórka. Jak będę u mechanika to zweryfikuję co i jak. Jak jej nie będzie to przyda się ją wstawić. Muszę się trochę przestawić na uważniejszą jazdę, uważać na krawężniki, podjazdy itp., no ale coś za coś ;). Czy przy takim zawieszeniu jest sens delikatnie próbować je podnieść poprzez wymianę np. sprężyn?

pzdr,

Caarl

Opublikowano

H&R to masz pewnie sprężyny właśnie, jeśli chcesz to możesz wymienić na oryginał - po Warszawie się będziesz mógł poruszać pewniej :) Ja mam einbacha springi i czekam na śniegi - zobaczymy czy nie urwe zderzaka...

Jak zostawiasz H&R montuj rozpóre - usztywni budę, a na takim zawieszeniu po naszych dziurach to konieczność :(

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W Polsce średnia krajowa to prawie 3800zl, ale realne średnie zarobki są o połowę niższe. I z tego punktu widzenia należy rozpatrywać ten temat. Podobnie wygląda to w innych krajach Europy. Chciałem tą dyskusją powiedzieć, że na "zachodzie" istnieje taki sam przekrój społeczeństwa jak u nas. A że wcześniej doszli do tego, do czego my teraz dochodzimy, to już oddzielna historia.

średnia krajowa w Polsce na 2011r to 3366zł

w Niemczech 3000 Euro

i nie chodzi ile kto realnie zarabia realnie tylko o siłę nabywczą.

u nas przy średniej cenie 5,6 za litr ON kupisz 601 litrów

w Niemczech przy średniej 1,4 za litr będzie to aż 2142l :!:

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano

Przeciętna pensja w Niemczech to 6000 pln netto, a w Polsce 2400 netto...czyli 2,5 raza mniej

Przeciętny Niemiec wytwarza dobra o wartości 3 razy większej niż przeciętny Polak...

Skończmy z tym socjalizmem i weźmy się do roboty.

Opublikowano

Jak dalej będzie tak że pracodawcy bedą oferować pracownikom w Warszawie 1,8K za 220-240h pracy +robota zmianowa to się ta parodia pt. "zakup/sprzedaż samochodu" długo nie skończy.

Pozostaje tylko wiara w Irlandię :mad2:

• Moderatorzy
Opublikowano
pracodawcy będą oferować pracownikom w Warszawie 1,8K za 220-240h pracy +robota zmianowa

A co to Wa-wa jest inna?Czym się różni od innych miast poza wielkością?Wszędzie jest tak samo kiepsko i ceny podobne,w innych miastach też pracujemy po tyle samo jeszcze nierzadko za dużo mniejsze pieniądze,a żołądki mamy raczej takie same.Jedź na wschód np.Terespol i okolice zobaczysz domy(chałupy) z lichych desek i ludzi pracujących przy rozładunku wagonów za najniższą krajową,albo jeszcze miej(na czarno),w zimnie, brudzie i błocie.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

rudy z bandą popaprańców dalej obiecuje gruszki na wierzbie i motłoch to łyka jak spragniony mleczka biedroń.

litr najtanszej ropy w niemczech na dzien dzisiejszy kosztuje 5.99zł, ile ropa bedzie kosztować od 1 stycznia w polsce?

tuskomatoły zrobią z polski drugą grecje i będziemy kupować: paliwo, papierosy itd w niemczech - cukier i samochodu już kupujemy :duh:

nie piszcie o srednich zarobkach w polsce bo zdecydowana wiekszość użytkowników forum zarabia mniej.

Opublikowano
pracodawcy będą oferować pracownikom w Warszawie 1,8K za 220-240h pracy +robota zmianowa

A co to Wa-wa jest inna?Czym się różni od innych miast poza wielkością?Wszędzie jest tak samo kiepsko i ceny podobne,w innych miastach też pracujemy po tyle samo jeszcze nierzadko za dużo mniejsze pieniądze,a żołądki mamy raczej takie same.

Tak? To popatrz na cenę wynajmu mieszkania w Warszawie, cenę metra jeśli chcesz kupić mieszkanie, cenę wyjścia do restauracji z żoną i dzieckiem, cenę piwa w pubie.

Przyrównaj do cen np. w Opocznie czy nie wiem Koszalinie, nawet do Płocka, z którego widzę pochodzisz. Widzisz różnicę?

Nie bronię tu uciemiężonych Warszawiaków, ale są to inne realia niż reszta Polski. Tu niestety już za wiele rzeczy płacimy po europejsku a zarabiamy po Polsku.

• Moderatorzy
Opublikowano

Blisko Wa-wy tylko 130 km.Nigdy nie zagłębiałem się w koszty tu i tam.

Zresztą czy to ważne gdzie się mieszka,najgorsze jest to, że wszystkim żyje się ciężko i robi się coraz gorzej.A praca to nierzadko to wyzysk.Miejmy nadzieję że w Nowym Roku będzie nam się żyło chociaż troszkę lepiej czego wszystkim życzę :cool2: (chociaż nic na to lepiej nie wskazuje)

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
nie wiem o jakiej różnicy cen piszecie, może mieszkania sa droższe w Wawie, ale jak jadę to ceny w knajpach podobne, taksówki tańsze, ceny paliwa podobne, latem nawet niższe niż nad morzem,średnia wychodzi podobnie, mówię oczywiście o dużych miastach, wiadomo że w małych będzie taniej.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak? To popatrz na cenę wynajmu mieszkania w Warszawie, cenę metra jeśli chcesz kupić mieszkanie, cenę wyjścia do restauracji z żoną i dzieckiem, cenę piwa w pubie.

Przyrównaj do cen np. w Opocznie czy nie wiem Koszalinie, nawet do Płocka, z którego widzę pochodzisz. Widzisz różnicę?

Nie bronię tu uciemiężonych Warszawiaków, ale są to inne realia niż reszta Polski. Tu niestety już za wiele rzeczy płacimy po europejsku a zarabiamy po Polsku.

jednym słowem nie pogadasz :mrgreen:

niech ktoś naocznie się przekona to przyzna rację :D

metr mieszkania na peryferii od 6000zł bliżej centrum 10000zł

piwko w knajpie od 8-9 zł

nie samym paliwem człowiek żyje.

Neste jest u nas dużo i to jest akurat mały problem

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano
Wygląda kozacko, ale osobiście jestem w szoku, że w niemrach na gaz jeżdżą ;)

Przy ich zarobkch to jakiś sknerus chyba :) a w tle poldimar z Bielan :D

Pozdro i gratulacje!

Ale jesteś w dużym błędzie, w Niemczech teraz praktycznie na każdej stacji zatankujesz LPG, co jeszcze 5 lat temu nie było takie oczywiste.... Osobiście nie mam nic przeciwko, nie używam w obecnym aucie ale miałem samochód z LPG z Niemiec z instalacją Prinsa i śmigało aż miło, a miało od nowości 200 tyś przebiegu, a instalacja od nowości. Wcześniej miałem inne zdanie na temat LPG,wręcz negatywne na ich temat.

Opublikowano

Pozdro i gratulacje!

Ale jesteś w dużym błędzie, w Niemczech teraz praktycznie na każdej stacji zatankujesz LPG, co jeszcze 5 lat temu nie było takie oczywiste.... Osobiście nie mam nic przeciwko, nie używam w obecnym aucie ale miałem samochód z LPG z Niemiec z instalacją Prinsa i śmigało aż miło, a miało od nowości 200 tyś przebiegu, a instalacja od nowości. Wcześniej miałem inne zdanie na temat LPG,wręcz negatywne na ich temat.

a na czym polega ten mój błąd?

Opublikowano

średnia krajowa w Polsce na 2011r to 3366zł

w Niemczech 3000 Euro

i nie chodzi ile kto realnie zarabia realnie tylko o siłę nabywczą.

u nas przy średniej cenie 5,6 za litr ON kupisz 601 litrów

w Niemczech przy średniej 1,4 za litr będzie to aż 2142l :!:

Nie mówiąc ze np. mieszkania w wielkich niemieckich miastach typu Monachium, Berlin, Hamburg, Kolonia.... są tansze niz w Warszawie! A o ile wygodniej tam sie zyje? Jakosc infrastruktury itp... jest bardzo na korzysc miast niemieckich, nie mówiac o zarobkach.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano
[niech ktoś naocznie się przekona to przyzna rację :D

metr mieszkania na peryferii od 6000zł bliżej centrum 10000zł

To juz i tak jest po znacznej obnizce cen, bo w 2007-2008 roku to na peryferiach Warszawy potraifły mieszkania kosztowac i po 9000zł za metr.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano

Pozdro i gratulacje!

a na czym polega ten mój błąd?

Błędem jest sądzenie iż w Niemczech nikt na gazie nie jeździ....

Opublikowano
Błędem jest sądzenie iż w Niemczech nikt na gazie nie jeździ....

to był jedynie szok :) Pamiętam, że kiedyś w Austrii czy Szwajcarii mieliśmy problem żeby znaleźć stację LPG :) ale czasy się zmieniają.

Znalazłem już informacje, że Niemcy jeszcze wiosną 2010 mieli przelicznik prawie 1/3 ceny benzyny był gaz, w dodatku zniżki na podatek drogowy...

Teraz wszystko zaczyna składać mi się w całość :)

Opublikowano

Właśnie przyjechałem od mechanika - wymiana filtrów, oleju. Czeka mnie jeszcze wymiana płynu hamulcowego i chłodnczego (obecny jest przystosowany do -15), wymiana prawego wahacza (jaką firmę polecacie Lemforder, Fabi, Kager?), naprawa hamulca ręcznego bo nie trzyma - ponoć bolączka e46, czy trzeba jakąś cześć dokupić, czy to jest kwestia naciagnięcia linki etc?

Jeśli chodzi o silnik, to w sumie nic nie wykazało, żeby coś było nie tak, mechanik stwierdził, że jest ok, po podłaczeniu do kompa też nic, nawet sonda labda nic nie wskazywała, a mówlili, że może coś pokazywać ze względu na instalację lpg. Chyba sam się przekonam do lpg, ale zobaczę jak się będzie ona sprawowała po dłuższym czasie.

Komputer wykazał mi jedynie błąd na "moduł świateł", wiem, że jedna żarówka jest ponoć przykręcona źle, tak przynajmniej mi w serwisie zasugerowano jak przystawili taką maszynę do sprawdzania oświetlenia.

Zawieszenie faktycznie jest nisko, są czerwone sprężyny H&R, ale amory zwykłe, tak się zastanawiam czy wymienić na zwykłe, bo już 2-3 razy delikatnie przytrafiło mi się przytarcie (o dziwo przy wjeździe do siebie do domu na posesję :/). Jest też rozpórka aluminiowa z przodu.

Co do Warszawy to faktycznie się zarabia dobrze, ale jak już się kupi mieszkanie lub się ma dziecko to są już spore wydatki i tej kasy się nie czuje. Tak widzę po znajomych, bo póki co ani jednego ani drugiego nie doświadczyłem, ale pewnie w końcu to nastąpi. Pozostaje jedno pytanie = "Panie premierze jak żyć?" :)

Opublikowano
LPG :cool2: :D Jak będziesz stał na stacji i tankował np. 20l gazu za 60zł a obok zobaczysz tankującego ropę lub benzynę za 120zł, to twoja radość będzie bezcenna. Tylko nie zaniedbuj serwisu instalacji, to koszt ok 100zł na 4-6 miesięcy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
BMW 320i 2004 :cool2: , LPG :cry2: , Panie premierze jak żyć? :mrgreen: