Skocz do zawartości

Problem po przejechaniu trasy około 70 km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam mały problem po przejechaniu trasy około 70 km coś mi delikatnie terkocze z pod spodu autka jak mam go na luzie i jak przygazowuje słychać delikatny terkot jak wcisnę sprzęgło jest dobrze lepiej (oczywiście dzieje się to jak przejadę dłuższą trasę). Może to sprzęgło bo bardzo wysoko mi bierze przy samej górze czy to raczej skrzynia się sypie a może koło dwumasowe?

Zamierzam wymienić sprzęgło na początku bo i tak już się kończy co o tym myślicie proszę o porady może miał ktoś podobną sytuację :(

Mrówa

Harce na gitarce oraz speed

Opublikowano

mysle ze moze to byc lozysko wyciskowe sprzegla ale tak jak piszesz moze to byc takze kolo dwumasowe z tego co czytalem na forum - tylko wg. mnie to by terkotalo non stop i nie ustawalo po wcisnieciu sprzegla.

Moze to takze byc cos w skrzyni lozysko na ktoryms walku. Pisze tak bo jakies 2 lata temu zauwazylem ze jak auto mocno rozgrzeje po ostrzrejszej jezdzie ew. po dlugiej jezdzie to tez slychac takie terkotatanie cichutkie bo cichutkie ale slychac a po wcisnieciu sprzegla cisza wiec radzilem sie kilku mechanikow i jeden mowil ze lozysko wyciskowe inny ze kolo dwumasowe a jeszcze inny ze to skrzynie i zebym sie nie przejmowal.

U mnie chalasuje to sporadycznie (b. rozgrzane auto) i bardzo nie znacznie ale zauwazylem ze podczas gaszenie silnika tez czasem zaterkota chyba ze mam wcisniete sprzeglo podczas gaszenia to cisza.

moje sprzeglo tez juz sie powoli konczy ale mam nadzieje przesmigac do wiosna/lato i wtedy sie przekonam w jakim stanie jest kolo dwumasowe i czy pomogla wymiana lozyska wyciskowgo. Jak wymienisz sprzeglo wczesniej to daj znac czy przestalo terkotac.

pozdr

Opublikowano

Panowie właśnie wymieniłem całe sprzęgło tarcza, docisk, łożysko oporowe do tego przegub elastyczny na wale oraz kołeczek plastikowy ze sprężynką w sprzęgle oraz trochę simeringów i jest lepiej tzn. napewno pedał sprzęgła chodzi luźniej (nie robi mi żabki ma lepszego kopa (przedtem miałem delikatną żabkę przy ruszaniu ) no i biegi wchodzą lepiej co do terkotania najważniejsza sprawa pokręciłem się trochę po mieście zrobiłem jakieś 30 km i nie słyszę terkotania nie wiem jak zrobię trasę 70 km poza miastem wtedy dokładniej sprawdzę to dam jeszcze znać.

Ale ogólnie jest lepiej widzę pozytywne zmiany.

:)

Mrówa

Harce na gitarce oraz speed

Opublikowano
Terkotanie zanikajace po wcisnieciu sprzegla moze oznaczac iz lozysko oporowe umiera

Raczej nie lozysko oporowe.

To sa luzy na choince spowodowane wyeksploatowaniem i niestety bez remontu sie tego nie skasuje.

pozdrawiam