Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem nowy wiec na początek chciałbym się przywitać:)

BMW mam od 3 miesięcy chciałbym doprowadzić je do perfekcji wiec z czasem przyjdzie czas na prezentacje 7 póki co mam problem, mam nadzieje ze ktoś pomoże.

Wymieniłem licznik i pojawił się - Getriebeprogramm. Przed wymianą (na starym) wszystko chodziło dobrze bez komunikatów. Komunikat wyświetla tylko się na zapłonie, po uruchomieniu silnika gaśnie, skrzynia reaguje lecz nie wyświetla się pod zegarami aktualnego położenia skrzyni.

Prosiłbym o pomoc, pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego,

poczytaj np TEN temat i finalne rozwiązanie na 4 lub 5 stronie tego tematu.

Jeżeli nie znajdziesz tam rozwiązania swojego problemu, radzę również użyć funkcji szukaj.

pzdr

yaz

Opublikowano

Szukałem i nic nie mogę znaleźć, w temacie który mi podałeś autor ma uszkodzona wiązkę, u mnie wszystko jest sprawne, podpinam stary licznik i błędu nie ma.

Czy licznik może zapamiętać ostatnie znalezione błędy które będą się wyświetlać póki się ich nie wykasuje?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A na jaki licznik wymieniasz?

Ori u Ciebie jest licznik przed FL, czy ten, na który wymieniasz też jest przed FL i pochodzi np. z tej samej wersji silnikowej?

Nie znam się do końca na możliwościach reakcji auta na wymianę licznika, ale zawsze dobrze wymieniać takie elementy na pochodzące z identycznych wersji.

Drugie wyjście to po podłączeniu drugiego licznika podpiąć komp'a i zobaczyć i ew. skasować błąd.

Btw. czemu w ogóle wymieniasz licznik, coś nie tak ze starym?

pzdr

yaz

Opublikowano
Licznik jest identyczny jak stary, do automatu m30b30. Głównym powodem zmiany było brak możliwości zaprogramowania wycieraczek chodziły na dwóch pierwszych stopniach tak samo poza tym nie pokazywało mi na OBC zasięgu itp po zmianie wszystko w normie. A czy można wykasować błędy za pomocą pedału gazu chodzi mi o metodę "błysków"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czy da się wykasować błędy pedałem gazu nie wiem.

Możesz rozebrać stary licznik i sprawdzić czy nie ma zimnych lutów, jeżeli nie znajdziesz innego wyjścia. Na odległość ciężko coś poradzić jeżeli nie miało się podobnej sytuacji.

pzdr

yaz

Opublikowano
Właśnie jest uszkodzona ścieżka, dlatego żeby nie bawić się w naprawę kopiłem drugi. To zostaje komputer tylko wykasuje błędy może zniknie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Poczytaj też TEN artykuł. Mowa co prawda o wymianie samego modułu licznika km, ale warto sprawdzić czy wtyczki w liczniku, który kupiłeś mają ten sam numer co wtyczki w twoim starym liczniku, bo jak widać inny numer wtyczki czyli kontrolera może powodować błędy.

pzdr

yaz