Skocz do zawartości

DRGANIA KIEROWNICY E60 530D

prezes1992

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy, możecie napisać mi jaką średnicę otworu na piastę ma ta felga: http://moto.allegro.pl/bmw-e39-e60-e-39-bmw-5-felga-aluminiowa-16-cali-i2027017779.html ;)

pzdr ;)

Mam identyczne na zimowkach i siedza na piastach idealnie bez pierscieni centrujacych.Ale srednicy nie znam.

U mnie powodem drgań było:

- tuleja na wahaczu

- zwichrowana tarcza hamulcowa.

Po usunięciu w/w usterek telepanie i drgania ustały. Sugeruję to sprawdzić. Dodatkowo w jednym z poprzednich aut miałem również drgania ale za to była odpowiedzialna skrzywiona felga która w tym zakresie prędkości dostawała dziwnych wibracji.

Kiss French. Wear Italian. Drive German.

Tarcza przednia oczywiście? ;>

- tuleja na wahaczu

Po usunięciu w/w usterek telepanie i drgania ustały. Sugeruję to sprawdzić. Dodatkowo w jednym z poprzednich aut miałem również drgania ale za to była odpowiedzialna skrzywiona felga która w tym zakresie prędkości dostawała dziwnych wibracji.

BMW E60 530D SEDAN 2003r

Tylko, że felga chyba nie może być wykrzywiona, bo wyważarka wyważyła do 0gr....

- tuleja na wahaczu

BMW E60 530D SEDAN 2003r

Porównam to troszkę do pralki i kwestii wirowania (chore ale jednak). Pomimo, iż pralka będzie dobrze ustawiona a coś z bębnem będzie nie halo lub też z jego amortyzatorami lub mocowaniem to:

luźne obracanie nic nie wykaże

obracanie z prędkością 600 lub 1200 obr/min nic nie wykaże

drgania ujawnią się przy 900 gdyż przy tym zakresie obrotowym będą pokazywać się słabości jednego lub wielu el.

Zmierzam do tego (jako człowiek który pracował w branży oponiarskiej) że wyważarka wyważa koła w pewnym zakresie obrotowym na "sucho" czyli w warunkach w których w zasadzie nie ma innych czynników jak samo koło + prędkość obrotowa. Warunki w aucie są zgoła inne i dochodzi cała reszta jak: masa pojazdu, resorowanie, rodzaj nawierzchni, zawieszenie prędkość obrotowa silnika etc... Uwierz mi też z drganiami się chwilę męczyłem aż po nitce do kłębka dotarłem do sedna (to samo było z tulejami - w ASO i na stacji diagnostycznej nic nie wykazało - a jednak były lekko wybite). Należy wziąźć pod uwagę fakt że zawias w E60 z przodu jest aluminiowy....

Kiss French. Wear Italian. Drive German.

Byłem dzisiaj zamienić na próbę felgi na letnie i problem zniknął... Żadnego drgania w trakcie jazdy i hamowania nie ma ;)

Po przełożeniu zimowej felgi przedniej prawej na tył drganie również się zmniejszyło :)

No i okazało się, że problem leży w feldze... Zagadka rozwiązana

BMW E60 530D SEDAN 2003r

Po przemyśleniu paru za i przeciw wychodzi na to że opony są do bani też tak miałem na letnich,w pewnym przedziale prędkości tłukły jak głupie ,wywarzanie nie pomagało ale po roku jazdy na tych śmietnikach problem zniknął :mrgreen: Opony to Fulda 225x50x17

U mnie opony to Pirelli Sottozero II 16'' stan bieżnika 8mm...

W tej sytuacji właśnie nie wiem czy winę ma felga, czy opona.. ;)

Felgi są oryginalne BMW dedykowane do BMW E60

ściągnij opony z felg i załóż samą felge na wyważarkę jak będzie krzywa zauważysz to gołym okiem