Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kolegow

Prosze o rade gdzie w Warszawie mozna wymienic olej w skrzyni automat e39 3.0 d. Generalnie zalezy mi na dobrej robocie i rozsadnej cenie. Olej i filtry zakupilem w Aso jednak cena samej wymiany to troche sporawo - 600 zł. Czy mozecie polecic jakis rozsadny warsztat?

Pozdrawiam :)

• Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Cześć.

Pytanie podstawowe: dlaczego wymieniasz ten olej?

Czy było coś robione ze skrzynia? Wyjmowana, wymieniana lub naprawiana?

Podstawa: skrzynia jest bezobsługowa, nie dolewasz i nie zmieniasz oleju chyba, że jak powyżej napisałem.

Pozdro.

Opublikowano
nie słuchaj, olej trzeba dolewać gdy jest za niski poziom, a sam olej co ok. 60kkm wymieniać wraz z filtrem, lepiej wymieniać systematycznie olej niż od razu zepsutą skrzynię.
Opublikowano

Witam. To troche dużo kolego za samą wymianę chcą :mad2: . Ja jeździłem kolego do Parysowa tam jest zakład specjalistyczny który cały czas remontuje automaty i wymieniaja olej w skrzyniach .

Osobiście byłem tam i polecam .

Wymiana oleju, plus filtr , plus olej zapłaciłem jakieś 600 zł kolego . :mrgreen: :wink:

Było to 2 lata temu i znowu na wiosnę się wybieram do nich . :cool2:

Opublikowano

Ja w ASO w Jankach zapłaciłem 420zł w ramach tego programu "5+" czy "renowacja".

Wszędzie biorą podobne pieniądze, a jednak lepiej ścigać magików w ASO niż pana Jana.

• Moderatorzy
Opublikowano

Wymiana oleju na pewno nie zaszkodzi.Można to zrobic też samemu-jak ktoś lubi pomechanikowac i ma do tego warunki.Ważne żeby wlac odpowiedni "fluid".

Nie wiem czemu BMW tak się uparło na to "dożywotnio" np. Jeep zaleca co 30 tk (może i mało ale.....) a dodam że ich skrzynie są nie do zarąbania,nie to co GM.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Zasadniczo to pewnie kazdy z Was Koledzy ma rację. Chcę wlać ten olej miedzy innymi dlatego że jakis czas po kupnie bety porwałem się na wymianę oleju u kolegi "mechanika" w garażu. Niestety tak się do tego zabrałem, że odkreciłem korek spustowy zamiast olejowy to od skrzyni biegów. Po czym troche tego oleju pociekło. Koleżka jakimś sposobem wtłoczył to co wyleciało i było ok. Jednak ostatnio włączył się na chwilę komunikat getrirbeprogramm czy coś takiego. po ponownym uruchomieniu auta wszystko ok. No i też zaobserwowałem, że podczas jazdy na ziimnym troszke szarpie na niższych przełożeniach. Słyszałem, że taka wymiana w wielu wypadkach pomaga.
Opublikowano

ja kupiłem auto z 169000 przebiegu, olej w skrzyni zgodnie z instrukcja nie był nigdy wymieniany, u mechanika okazało się ze w skrzyni było błoto nie olej, wymieniłem olej plus filtr (około 700zł) i po 600 kilometrach ponownie olej plus filtr, mechanika była już czysta ale filtr brudny, kolejna wymianę ustaliłem po 15 tys. dla całkowitego oczyszczenia i dopiero wtedy określę następna wymianę (czy może być po 30 czy 60 tys), skrzynia pracuje idealnie.

pozdr

jacek

Opublikowano
Skoro w Warszawie chcą takie opłaty - zapraszam do Rzeszowa - Ja zapłaciłem za wymianę oleju 150 zł - Oczywiście olej + filtr + uszczelkę miski miałem zakupione we własnym zakresie. = Taniej będzie przejechać z Warszawy 300 km x 2
Opublikowano

witam koledzy mam pytanie

posiadam BMW E39 30d automat i dzisiaj przy odpaleniu wciskalem gaz a samochod wogole nie chcial wprawic sie w ruch cos tam ciagnol ale nie chcial ruszyc z miejsca praktycznie oczywiscie na zimnym silniku.domyslam sie ze za malo oleju jest w skrzyni ale nie jestem pewny...wiecie gdzie w Bydgoszczy wymieniaja olej w skrzyniach i jaka jest cena?pozdr

Opublikowano
Cześć.

Podstawa: skrzynia jest bezobsługowa, nie dolewasz i nie zmieniasz oleju chyba, że jak powyżej napisałem.

Pozdro.

a to dobre. Jak masz automat to kiedyś zobacz jak wygląda Twój olej. :duh:

Jeśli nie masz zamiaru wymieniać oleju w skrzyni to życzę powodzenia :lol: a przyda się napewno.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Ja mam na liczniku 300tys km i olej w skrzyni od nowosci nie wymieniany. Skrzynia GM- pracuje idealnie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Moja ma 80 tyś nalatane po wymianie i zastanawiam się czy zmieniać, czy nie.

Naczytałem się, że czasem po wymianie oleju skrzynia potrafi szwankować, co mnie po części przeraża.

Chciałbym wymienić, bo mam wrażenie że olej będzie już przepracowany, ale mam straszne obawy że coś się posypie.

Aktualnie skrzynia chodzi bez zarzutu.

I co z tym robić? :cry2:

Opublikowano
Jak juz wymieniales wczesniej to wymieniaj smialo. U mnie przez 300k nie byl ruszany dlatego nie wymieniam, ale w Twoim przypadku to inna sprawa.
Opublikowano

posiadam BMW E39 30d automat i dzisiaj przy odpaleniu wciskalem gaz a samochod wogole nie chcial wprawic sie w ruch cos tam ciagnol ale nie chcial ruszyc z miejsca praktycznie oczywiscie na zimnym silniku.domyslam sie ze za malo oleju jest w skrzyni ale nie jestem pewny...wiecie gdzie w Bydgoszczy wymieniaja olej w skrzyniach i jaka jest cena?pozdr

Standardowa sprawa jak jest bardzo zimno. Chodzi o to aby skrzyni nie zajechać więc nie przenosi ona w pełni napędu dopóki silnik i skrzynia się nie rozgrzeje.

Opublikowano

Standardowa sprawa jak jest bardzo zimno. Chodzi o to aby skrzyni nie zajechać więc nie przenosi ona w pełni napędu dopóki silnik i skrzynia się nie rozgrzeje.

jak juz pisałem mam 300k i olej nigdy nie wymieniany a nawet przy minus 20 po wrzuceniu na D auto normalnie ruszało bez dodawania gazu.

Opublikowano

ciągle gdzieś na forach przewija się temat że ktoś tam, coś tam słyszał że jak ktoś tam wymienił olej w skrzyni to zaczęły się problemy...

konkretnie-miał ktoś osobiście taki przypadek?

u mnie był nigdy nie wymieniany-spuściliśmy troszkę z ciekawości-błoto a nie olej mam w skrzyni-skrzynia chodzi bardzo dobrze.

Opublikowano

To ja mam taki problem ze po wymianie oleju skrzynia zaczyna szwankowac

kiedy to rozpoczynam jazde na zimnej skrzyni nic sie nie dzieje

natomiast na rozgrzanej zanikaja biegi a dokladnie 3 i 4

kiedy na moment przelacze w czasie jazdy na s i spowrotem na d

wszystko wraca do normy.dodam ze skrzynia nie szarpie.

Spotkal sie juz ktos z was z podobnym problemem ?

Opublikowano

Powiem tak , różne opinie słyszałem na temat wymiany oleju, kupiłem w grudniu E39 i miałem wyciek z chłodnicy oleju przy tej okazji strasznie szarpała przy ruszaniu i redukcji ,po zdemontowaniu zauważyłem że chłodnica

nie nadaje się do naprawy więc wymieniłem ją i oczywiście wymieniłem olej z filtrem.

Do dziś automat zmienia biegi idealnie bez zarzutu.

Mój przebieg to 211tysi.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

dzis po dłuuugim czasie zastanawiania sie podjełem decyzje- wymiana oleju w skrzyni.

Przebieg 300tys, pierwsza od nowości wymiana oleju. Mam nadzieje, że nie będzie żadnych kukiełek.

Opublikowano
dzis po dłuuugim czasie zastanawiania sie podjełem decyzje- wymiana oleju w skrzyni.

Przebieg 300tys, pierwsza od nowości wymiana oleju. Mam nadzieje, że nie będzie żadnych kukiełek.

Będzie tylko zmiana na lepsze :D JA mam magika od skrzyń i każdy co jeździł kiedyś automatami i wsiada do mnie to mówi, że nie widział, żeby tak automat biegi zmieniał. Lecz z mojej skrzyni została tylko obudowa hehe :D Ja będę wymieniał za 70kkm :D Życzę wszystkim miłej wymiany, satysfakcji i widocznych popraw :D

Opublikowano
Cześć.

Pozdro.

a to dobre. Jak masz automat to kiedyś zobacz jak wygląda Twój olej. :duh:

Jeśli nie masz zamiaru wymieniać oleju w skrzyni to życzę powodzenia :lol: a przyda się napewno.

Uwielbiam takich "cwaniaczków" i "inaczej mądrych" (pisząc kulturalnie o tobie) :mrgreen: Jesteś mechanikiem jakimś? (jeśli tak to broń Panie Boże abyś kiedyś, coś, komuś naprawiał).

Podstawowe rzeczy: pokaż mi bagnet do pomiaru poziomu oleju w tej automatycznej skrzyni begów??? :duh: :modlitwa: :jawdrop:

Ale oczywiście zawsze znajdzie się jakiś mądrala, który "wie lepiej" niż producent co należy robić. Eeeech... brak mi słów i nerwów.

Oczywiście, że wszystko ma swój termin ważności i kiedyś się "kończy" lub ulega awarii i dlatego też koncern BMW pisze, że w tych skrzyniach oleju się nie wymienia bo należy po awarii ją naprawić (i wtedy zalewa się ją nowym fluidem) lub wymienić na nową.

Nie ma potrzeby aby tam zaglądać i patrzeć jak "wygląda mój olej w mojej ASB". Mam na niej przejechane już ponad 400tyś. km. i chodzi idealnie!!! :dance:

To właśnie po takich, nieuzasadnionych, robionych "bo chcę", wymianach olejów w automatach, zaczynają się pojawiać problemy.

Takie jest moje zdanie, jeśli się nie zgadzasz (lub ktokolwiek inny) to masz do tego prawo oczywiście.

Pozdro.

Opublikowano

Czytaj ze zrozumieniem :D O bagnecie nic nie pisałem.

400tys w ASB? Powiem, Ci że to dużo nie jest. Jak zrobi 700 albo więcej to ok. Miałeś szczęście.

Widzę, że zdanie producentów dla Ciebie jest święte i niepodważalne, dla mnie nie. Ja już niejedną BMW widziałem z przebiegiem 2-3 razy większą niż Ty masz i gdyby nie wymiana oleju w ASB to by tej skrzyni już nie było. Po prostu producent przewidział żywotność skrzyni na X tys km i wymiana całości.

Niektórzy chcą przedłużyć kilkakrotnie tą żywotność i zmiana oleju pomaga.

Ty żyj dalej w przekonaniu, że nie trzeba, masz do tego prawo :)

PS. Mechanikiem nie jestem, a obraza mnie na forum to już świadczy o Twojej kulturze. Myślę, że jesteś tym słynnym dresiarzem z BMW co psuje wizerunek tej pięknej marki.