Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam posiadam BMW e32 735i rok 90' manualna skrzynia biegow. Rano strasznie ciezko wchodza biegi szczegolnie po zimnej nocy wydaje mi sie ze olej juz sie zestarzal poniewaz po chwili jazdy juz elgancko jak w "maśle" chodzą. Pytanie ile wchodzi oleju do tej skrzyni , sposob krok po kroku wymiany i jakiej firmy polecacie olej? Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wymiana oleju w skrzyni nie jest skomplikowana,

masz dwie śruby, spustową i wlewową. Niektórzy unoszą lekko tył, cały olej spływa ładnie (warto przed wymianą trochę się przejechać, tak żeby olej w skrzyni zmniejszył lepkość).

Luzujesz śrubę wlewową i odkręcasz całkowicie spustową. Czekasz aż olej całkowicie ścieknie, a następnie przy użyciu np. strzykawki i wężyka wpompowujesz odpowiednią ilość nowego oleju.

Jeżeli chodzi o ilość i typ to masz to podane w specyfikacji auta. Z TEJ STRONY wynika, że wchodzi 1,25L i najprawdopodobniej to będzie ATF, ale potwierdzić możesz patrząc również na tabliczkę na samej skrzyni.

TU fotorelacja z wymiany oleju w dyfrze i skrzyni, w e39 co prawda, ale pokazana jest idea.

Btw, ustal zeznania, bo w poście napisałeś, że masz e32 z 90, a w opisie, że z 89r. :D

pzdr

yaz

• 1 rok później...
Opublikowano
Witam,podłacze się do tematu mam skrzynie manualna Getrag wymieniałem silnik i skrzynie z mojej pierwszej 7 i wszystko pieknie ale wstecznego nie mam nie wiem dlaczego nie widziałem regulacji a bieg pierwszy wchodzi w miejsce gdzie powinno sie wsteczny wdusić jak to zniwelować czy skrzynie ustawia sie na sankach skrzyni??