Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
witam.mialem malowany zderzak,dzis odebraklem odpalam a tam widze ze mi czujniki nie dzialaja i pokazuje mi ze zaden nie dziala ani przod ani tyl,a przed malowaniem dzialalo wszystko,kazalem zdjac zderzak i sprawdzic.okazalo sie ze kostka jednego z czujnikow nie byla wcisnieta,jednak po sprawdzeniu wszystkich komunikat pozostal a pdf dalej nie dziala,wiec moje pytanie jest takie czy ktorys z czujnikow zostal uszkodzony,czy teraz trzeba wejsc w komputer i wykasowac błąd i wszystko wroci do normy,czy ktos moze wie? Edytowane przez seniormartinez
Opublikowano

Po pierwsze nie PDF tylko PDC ( park distance control ) - popraw temat

musisz sprawdzić czy wszystkie czujniki są wpięte i czy wiązka jest ok - nie piszesz czy to przedni zderzak miałeś robiony czy tylny, przednia wiązka jest podatna na uszkodzenia koszt nowej to ok 150 zł w ASO

Co do czujników to możesz łatwo sprawdzić który nie działa wystarczy włączyć PDC i delikatnie opuszkiem palce dotykać czujników - jeżeli czuć takie pykanie pod palcem tzn ,ze czujnik działa jeżeli nie czuć tzn. że jest uszkodzony albo czujnik albo przewody do niego !

Błędów PDC nie trzeba kasować żeby system działał jeżeli czujniki i przewody są ok to system się uruchomi i będzie działał - poznasz to już po odpaleniu samochodu bo nie wyświetli ci się komunikat PDC failure

Opublikowano

nawet jak mruga i teoretycznie nie działa to czujniki wysyłają sygnał więc można palcem wyczuć działające i nie działające

na sprawnych czuć i słychać "pykanie"

• 1 rok później...
Opublikowano
Za każdym razem jak otwieramy z pilota auto PDC robi krótki test kiedy czujniki pulsują, jeśli nie działają radzę podpiąć pod dis i bedzie wiadomo.
Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszlo
Opublikowano

wlasnie sprawdzilem i po otwarciu auta z pilota nie dzialaja. Disa nie mam tylko Inpa. Inpa pokazuje ze zaden czujnik nie dziala.

To jest test z inpy:

Signal or value below threshold

Test conditions fulfilled

Error present now and already stored

Error would cause a warning lamp to light up

Error code: 9E 3B E2 01 45 B7 71 00 00 00

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witam wszystkich zwracam się do was z pytaniem jak w temacie PDC ale nie do e60 a do e65 przy naszych mega mrozach -15st podczas włączania wstecznego wiadomo PDC załącza się automatycznie no i kontrolka na wyświetlaczu powiadomiła mnie że PDC Failure a dioda przy włączniku mruga. Dodam że nie jest tak za każdym razem od kilku dni co jakiś czas sobie potrafi tak powariować. Na początku myślałem że to lód bo wiadomo jak to pogoda ostatnio deszczowo i mroźno ale samochód w garażu lodu na drugi dzień zero a czujniki raz działają a raz nie. Co proponujecie czy od razu lecieć na komputer czy też można to samemu jakoś sprawdzić. Pozdrawiam i będę wdzięczny za odpowiedz