Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Od tygodnia jestem posiadaczem E30 w kombi :mrgreen:

Problemik tkwi w małym szczególe, dziś pani w wydziale poinformowała mnie że nie mogę przerejestrować autka gdyż nie posiadam oryginału umowy z właścicielem, który jest w dowodzie. Co można z tym zrobić

Opublikowano

Kolego wytłumacz mi... jakim cudem podpisałeś umowę kupna samochodu z kimś innym niż z właścicielem? czyt. z tym kimś wpisanym do dowodu?

Można zadzwonić do tego kogoś i podpisać nowa umowę.

Prawdę jednak mówiąc nie rozumiem chyba do końca o co chodzi.

Pozdrawiam,

Piotrek

Opublikowano
W ten sposób dwie osoby wcześniej kupiły auto i nie przerejestrowały go :?: :!: w tej chwili mam 3 umowy, to nie jest problem tylko problem jest w tym że pierwsza umowa jest kopią
Opublikowano

ok

Właściciel z dowodu p.Henio :) sprzedał auto p.Krzycho w 2010r.,(ta umowa nie jest oryginałem, wygląda jak ksero) Krzycho po 2miesiącach nie rejestrując go na siebie sprzedał go dla p.Rysia (w umowie jest Krzyś i Rysio) p.Rysio po pół roku sprzedał p.Stasiowi nie przerejestrowując autka na swoje nazwisko (w umowie p.Rysi i p.Stasio). No i ja staję się posiadaczem bemki od p.Stasia i podpisuję umowę z p.Stasiem, który wykupił ubezpieczenie i jeździł bez rejestracji na dowodzie p.Henia

Autko jest sprawdzone, nie figuruje w kradzionych, w urzędzie pani nie widziała zastrzeżeni oprócz tej pierwszej umowy, też sprawdzała co i jak z autkiem wszystko ok, oddała mi dokumenty i "może pan jeździć, jak będzie miał pan oryginalną umowę p.Henia z p.Krzysiem, to zapraszam ponownie".

Myślę że teraz idzie się w tym połapać :roll:

Opublikowano

Kolego jeśli nie możesz w żaden sposób skontaktować się z właścicielem z dowodu albo pierwszym kupującym zeby pozyczyc oryginal to możesz sprobowac auto oddać.

Pozostałe pomysły które przychodzą mi do głowy są nielegalne więc o nich nie będę pisał.

Pozdrawiam,

Piotrek

Opublikowano

No to pani w urzędzie powiedziała Ci, co masz robić. Rozwiązania podsuwanego przez kolegę wyżej nie polecam, bo jest dobrze, póki jest dobrze. A jak przestaje być dobrze, to jest płacz.

Wydrukuj szablon umowy, podskocz do p. henia, później do p. krzysia i módl się, żeby nie mieli złego dnia :D

Opublikowano
Wszystko można, tylko nie widzę tu Urzędu Skarbowego. Jak przeszedłeś te formalnosci, bo jak oni się temu przyjżą to polecą po wszystkich. I to z górnego A.
Opublikowano

Urząd skabowy kest pomijany ze względu ceny na umowach poniżej 1000.

Co do umowy z p.Heniem i p.Krzysiem to było by fajnie gdzyby nie mieszkali pod poznaniem, a ja pod warszawą ale jak inaczej się nie da, to paliwko do baku i wycieczka. :arrow:

Co masz na mysli że "udowodnienie , że oryginał nim nie jest ..."?

Opublikowano

Co do umowy z p.Heniem i p.Krzysiem to było by fajnie gdzyby nie mieszkali pod poznaniem, a ja pod warszawą ale jak inaczej się nie da, to paliwko do baku i wycieczka. :arrow:

wiesz jak wygląda badanie podpisów czy są podrobione czy nie ?

Kamil
Opublikowano
O ile dobrze pamietam to urzędu skarbowego nie możesz pominąć. Ze względu na niska kwotę, podatku nie zapłacisz ale umowę chyba musisz tak czy inaczej zarejestrować. Może ktoś to potwierdzić albo zaprzeczyć?

Pozdrawiam,

Piotrek

Opublikowano

wiesz jak wygląda badanie podpisów czy są podrobione czy nie ?

Ja wiem, a co? :)

Opublikowano

A tak może ktoś jest 64-500 Szamotóły, listy wysłane :) ale czy umowę ktoś trzyma 2lata :roll:

Dziś byłem wreszcie w us, bez potrzeby nie płace podatku, kwota poniżej 1000zł na umowie.

siemka i po wszystkim autko przerejestrowane koszty 200pln :8) Teraz zbieram kasę żeby torszkę poprawić to i tamto, progi, jakies dziurki od rudej, nowy lakierek przydał by się itd aż nie stanie auto :lol: :roll: