Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jest to mój pierwszy automat i mam pytanie czy podczas jazdy np. dojeżdżając do skrzyżowania mogę wrzucić na luz i dolecieć do skrzyżowania czy raczej nie zaleca się robienia czegoś takiego ?
Opublikowano

Nie zaleca się czegoś takiego. Wybijają z biegu na luz jest duże przeciążenie w skrzyni nie mówiąc o tym ze skrzynia przestaje być smarowana z odpowiednim ciśnieniem. Na D jest 10 razy większe ciśnienie smarowania skrzyni niz na N. Poza tym nie zaoszczędzisz na tym, ani na paliwie , ani na eksploatacji skrzyni.

Na N można dawać tylko jak się auto holuje z niewielka prędkością, lub jak chcesz zaciągnąć ręczny na pochyłej drodze.

Skrzynia automatyczna jest tak skonstruowana że ma się jej z biegu (D lub R) w czasie jazdy nie zmieniać. A jak stoisz to też na N chwilowo nie powinno się przerzucać.

Opublikowano
Krótko i na temat mówiąc wrzucasz na D i podczas jazdy tak ma CAŁY czas być, chybaże lubisz kosztowne naprawy automatu :wink:
"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson
Opublikowano
No ale nawet jak chcę podgazować trochę silnik to lepiej to zrobić na N niż na P z tego co słyszałem.

nie ma róznicy.

wrzucając N podczas jazdy z górki możesz również doprowadzić do przegrzania skrzyni.

• Moderatorzy
Opublikowano
koledze chyba brakuje ręcznej skrzyni i nie ma co z prawą ręką zrobić ale mam pomysł bierz zawsze ze sobą kobietę w mini :mrgreen:

Taką to i ja bym wziął,chociaż mam manuala.A może powajchować też lubi :mrgreen: ?

Sorry za OT,ale nie mogłem się powstrzymać.

Pozdro :cool2:

ec2Wze6.jpg