Skocz do zawartości

Kodowanie a termostat i temperatura cieczy

szymonb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zauważyłem że po programowaniu i wgraniu najnowszego softu kompletnie zmieniła się charakterystyka otwarć termostatu.

Kiedyś termostat puszczał przy 84c aż do 72c i tak w kółko.

Teraz trzyma równo 94c.

Termostat nie był wymieniany tylko auto całe zakodowane na nowo.

Spalanie spadło o około 1,7 litra w mieście.

Z tego wychodzi że termostat oprócz mechanicznego ma także sterowanie elektroniczne które przy starym sofcie działa dość kiepsko.

Temperatury z czytywałem z ukrytego menu. Najpierw myśłąłem że to tylko kwestja przekalibrowania czujnika temperatury podczas kodowania ,

ale spadek spalania potwierdza zmianę zachowania termostatu.

Pozdrawiam

Szymon

No ciekawe mój termostat trzyma temp ok 75 stopni, ciekawe czy takie progr. by go uratowało.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

niech mi ktokolwiek pokaże palcem jakieś połączenie elektryczne w termostacie

dokladnie :cool2: :cool2: :cool2: :mrgreen:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=VB31&mospid=48483&btnr=11_3754&hg=11&fg=35

Pozycja numer 2

termostat.

Pozycja numer 5

Obudowa gniazda

tylko w połączeniu z

Końcówka gumowa

Styk gniazda MLK 1,2

Z rysunku wynika że w pozycji numer 5 termostat ma podłączenie elektryczne.

Pozdrawiam

Szymon

dokladnie :cool2: :cool2: :cool2: :mrgreen:

Tu jeszcze dla panów link jakby były wątpliwości czy "Styk gniazda MLK 1,2" to podłączenie elektryczne.

RealOEM.com Strona główna => Wybierz inny samochód => Silnik- elektryka => diverse plugs and connectors

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=VW71&mospid=50503&btnr=12_1459&hg=12&fg=32&hl=16&lang=pl

Wydaje mi się że jest to połączanie jak najbardziej elektryczne.

To rozwiązanie występuje w silnikach benzynowych.

Temperatura silnika jest podwyższana, aby ograniczyć tarcie wewnętrzne przy spokojnej jeździe oraz spalanie (do okolic 100C) oraz obniżana, przy agresywnym obchodzeniu się z samochodem. Prócz termostatu, w zarządzaniu temperaturą pomaga elektryczna pompa wody nie napędzana z paska jak w dieslach. W pewnych warunkach, aby szybko zagrzać blok silnika, obieg cieczy może zostać zatrzymany.

W silniku 335i rozdzielony został układ chłodzenia oleju oraz cieczy chłodzącej, tam zarządzanie temperaturą jest jeszcze bardziej zaawansowane. Dodatkowo, 335i może ograniczyć moc wyjściową silnika w przypadku przekroczenia określonej temperatury oleju silnikowego.

Pozdrawiam

Temperatura silnika jest podwyższana, aby ograniczyć tarcie wewnętrzne przy spokojnej jeździe oraz spalanie (do okolic 100C) oraz obniżana, przy agresywnym obchodzeniu się z samochodem. Prócz termostatu, w zarządzaniu temperaturą pomaga elektryczna pompa wody nie napędzana z paska jak w dieslach. W pewnych warunkach, aby szybko zagrzać blok silnika, obieg cieczy może zostać zatrzymany.

W silniku 335i rozdzielony został układ chłodzenia oleju oraz cieczy chłodzącej, tam zarządzanie temperaturą jest jeszcze bardziej zaawansowane. Dodatkowo, 335i może ograniczyć moc wyjściową silnika w przypadku przekroczenia określonej temperatury oleju silnikowego.

Pozdrawiam

Nic dodać nic ująć. :cool2:

Pzdr.

Pozdrawiam

Super info.

Wniosek w benzyniakach r6 w których kuleje temperatura (z rysunków na realoem wynika że r4 mają zwykły termostat i pompę napędzaną paskiem) kodowanie jak najbardziej może rozwiązać problem.

Nie dość że elektronika reguluje otwarcie termostatu to jeszcze pompa wody jest elektryczna.

Dobrze że nie zapytałem o termostat przed kodowaniem bo panowie w aso na pewno chętnie by go wymienili.

Pozdrawiam

Szymon

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=VB31&mospid=48483&btnr=11_3754&hg=11&fg=35

Pozycja numer 2

termostat.

Pozycja numer 5

Obudowa gniazda

tylko w połączeniu z

Końcówka gumowa

Styk gniazda MLK 1,2

Z rysunku wynika że w pozycji numer 5 termostat ma podłączenie elektryczne.

Pozdrawiam

Szymon

Sorry, oparłem się na budowie termostatu z 2.0d i 3.0d a tam jest zwykły termostat i nie przyszło mi do głowy, że może być inaczej

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• 2 lata później...

Witam, ostatnio zauważyłem że w mieście temperatura silnika utrzymuje się w granicach 105st.

Jak tylko wyjadę gdzieś w trasę to się waha od 80 do 95st, a jak się zatrzymam to znowu rośnie do 105st.

Wczoraj wymieniłem termostat na nowy, dzisiaj pojechałem się przejechać i wszystko jest tak jak przed wymianą. Czyli tak być powinno ?

e90 320i

• Zasłużeni forumowicze
Witam, ostatnio zauważyłem że w mieście temperatura silnika utrzymuje się w granicach 105st.

Jak tylko wyjadę gdzieś w trasę to się waha od 80 do 95st, a jak się zatrzymam to znowu rośnie do 105st.

Wczoraj wymieniłem termostat na nowy, dzisiaj pojechałem się przejechać i wszystko jest tak jak przed wymianą. Czyli tak być powinno ?

e90 320i

Ultimatum

Zmień zdjęcie tego bandziora, terrorysty na profil , to i temperatury wrócą norm.

Inaczej zero pomocy , nikt nie powinien Ci odpowiedzieć :nienie: .

Niesmaczny żart !

• 4 lata później...
Hej, a mam takie pytanie bo po wymianie termostatu na customowy zapala mi sie check engine. Fabryczna temperatura jest 105 stopni a ten jest na 95 stopni i teraz pytanie czy jest jakas opcja aby to zakodowac jakoś, że inna temperatura itd? Wyrzuca mi error, że po prostu za szybko sie otworzył itd. Ktos ma jakis pomysl?