Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jadąc 80 km/h na rozgrzanym silniku mogę uzyskać spalanie rzędu 6,x-7.0 (np: podczas podczas spokojnego toczenia się na wisłostradzie w warszawie:P)

i tak ostatnio pojechałem sobie troszkę na okrągło ale trasami z ursusa na wilanów (wyjazd na trasę s8->na trasę toruńską->wisłostradą) i tak o ok 1.00 w nocy zatrzymując się ze 3 razy na światłach i kilku skrzyżowaniach zanim wjechałem na trasę S8 przejeżdżając dystans 30 km spaliłem 7.5 litra / 100 km (trasa s8- 120 km/h tempomat, wisłostrada 80km/h tempomat) nie wiem czy 330i da się osiągnąć taki wynik...

ps: napisałem NIE WIEM a nie NIE DA SIE :)

• Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

moj szef wzial 3 tyg temu w leasing nowe 335ci i dzisiaj jechalem tym autem-

jezdzi wolno bo auto na dotarciu a spalanie srednie 11.9l

mieszka za miastem, 90% landstrassen i 10% miasto.

hhmmm

Edytowane przez Bad_Boy
Opublikowano
moj szef wzial 3 tyg w leasing nowe 335ci i dzisiaj jechalem tym autem-

hhmmm

Ale na dotarciu, wujka ML 320CDi palił 2l więcej na dotarciu niż po 100 000km.

Opublikowano
moj szef wzial 3 tyg temu w leasing nowe 335ci i dzisiaj jechalem tym autem-

hhmmm

kiedys nakręce w koncu filmik bo komu nie powiem ze samochodem na trasie da sie zejsc do poziomu 7.x a juz 6.x l/100 to glupieje :) Mozna, 80km/h tempomat i jazda, bardzo czesto po wislostradzie nie trzeba szybciej, zwlaszcza ze miskow tam nie brakuje :)

Opublikowano
no to Ci powiedzą że fotomontaż albo że komputer zaniża :norty: Mi kumpel też nie wierzył że jadąc z polski do uk ok 2kkm srednie spalanie mi wyszło 6.8 w E39 530DA bo jemu nissan primera 2.2d pali więcej wiec to niemożliwe :mad2:. Nie wiem czemu ludzie myślą że wolna jazda = małe zużycie paliwa, można jechać szybko ale stosując podstawowe zasady eco-drivingu utrzymać małe spalanie i odwrotnie jechać jak emeryt i spalić całkiem sporo. Zresztą ile by autko nie paliło kwestia czasu i spali tyle ile wlejesz :lol: .Dla ciekawostki powiem że Vectra B 1.6 8V na LPG przy prędkościach pow.130km/h (i pełnym załadowaniu auta) paliła pow.13l/100km za to do 100km/h i po mieście mieściła się w 8l/100km.
Opublikowano
To może inaczej-

napiszcie ile robicie km na baku paliwa...? Ok ?

Miasto: 450 km (komputer pokazuje srednia 13.5 litra)

Trasa:

- Trasę warszawa-sopot-warszawa (na rybkę) udaje mi się zrobić na jednym baku. (~750km) komputer pokazywał średnią 7.8 litra

- Trasa warszawa-nurburgring ~600 km na baku. komputer okazywał średnią 10.1 litra

jesli komp u mnie "oszukuje" to o dziesiąte części.... :)

Opublikowano
Panowie, majac 33x w benzynie nie wypada gadac o spalaniu, no chyba ze chcecie sie pochwalic jak szybko udalo sie Wam wyjezdzic caly bak :twisted: :twisted: :twisted:
Opublikowano

niby masz rację clip:P ale z drugiej strony nie lubie stereotypowej gadki staropolaków

"ooo masz 3.0 to pewnie pali 20 litrów...", no pali pali, ale można i mniej, wiele zalezy od stylu jazdy ;)

Jeśli chodzi o chwalenie się jak szybko się opróżnia bak no to mam prosty przykład na torze:

kupiłem benzynę za 50 euro (1.6e/litr) i cała została spalona w lekko ponad 80 km :)

Opublikowano
Znajomy mowil kiedys ze w jankach zalal dlubanego sti do pelna a w czestochowie palila sie juz rezerwa :twisted: :twisted: :twisted:
Opublikowano

oj bo autka typu EVO czy STI to palą jak smoki... :) (zwłaszcza przy wiadomo jakiej jeździe;p)

z cyklu "mój znajomy"

to opowiem że znajomy z krakowa do warszawy tankował swoje autko (gallardo) dwa razy:) (bak 90 litrów;p)

Opublikowano
oj bo autka typu EVO czy STI to palą jak smoki... :) (zwłaszcza przy wiadomo jakiej jeździe;p)

z cyklu "mój znajomy"

to opowiem że znajomy z krakowa do warszawy tankował swoje autko (gallardo) dwa razy:) (bak 90 litrów;p)

To chyba wiem kto tak ciśnie po Siódemce tym Gallardo na krk-tablicach :D

STi to właśnie żywy przykład tego co kolega wyżej napisał, że Turbo pompuje powietrze dzięki któremu można spalić znacznie więcej paliwa, a silnik tylko 2-2,5l :wink:

Ale porównanie do innych samochodów typu Vectra itd to silnik też, ale równie ważna jest aerodynamika, opory wewnętrze jakie stwarzają podzespoły samochodu,masa, itd itd.