Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jakiś czas temu wymieniałem olej + filtr. Ponieważ nie jest to czynność mega skomplikowana pojechałem do http://www.serwisbmwlodz.pl/ i tam chłopaki załatwili sprawę szybko i sprawnie. Tyle tylko, że stary olej wyciągnęli podciśnieniowo przez rurkę od bagnetu. Jakoś podczas wymiany nie "zatrybiłem" żeby się dopytać ale czy taka wymiana jest dopuszczalna? Tzn. czy nie powinno się spuszczać oleju przez korek spustowy w misce olejowej, żeby cały olej wyleciał?

To co mnie zmartwiło najbardziej to to, że nowego oleju weszło ok. 6,5litra, a potem doczytałem na stronie Castrola, że pojemność miski w 325d to 7,5 litra...

Co sądzicie - jeździć i się nie martwić czy wymienić jeszcze raz.... :?

Opublikowano
Po co jak masz 6,5 litra nowego oleju wlane. Odkurzacz to normalny sposób opróżniania miski olejowej w większości ASO różnych marek.
Opublikowano
ok, ale skoro pojemność miski olejowej to 7,5 litra, a do mojego weszło 6,5 to znaczy, że w silniku został litr starego oleju i o to mi głównie chodzi...
Opublikowano
Przy wysysaniu czasem zostaje, nawet jak przez korek spuszczają to często nikt nie czeka aż cały spłynie. Nie ma się co martwić.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podobno powinno się spuszczać olej przez korek spustowy bo razem z olejem wylatują syfy które gromadzą się na dnie miski no i na magnesie śruby są opiłki metalu które pasowało by usunąć.
Opublikowano

ja osobiście jestem zwolennikiem wymiany poprzez korek

przez bagnet to można sobie odessać nadmiar

jak zmieniam olej w e92 to za każdym razem należy nalać 5,2-5,3 L oleju, czyli tyle ile być powinno w 320d

Opublikowano
A wymienili napewno filtr ?

Bo to akurat 1 litr...

filtr wymienili na bank bo cały czas stałem nad samochodem i im dyszałem w karki :) Dla ścisłości: wymienił część nr 2 znajdującą się na poniższym schemacie:

http://allegro.pl/oryginalny-filtr-oleju-bmw-serii-3-e90-325d-i1962261070.html

no nic... mam nadzieję, że nowy filtr odfiltruje zanieczyszczenia które zostały w tym litrze starego oleju... Tak czy inaczej cały czas mam wątpliwości z tym odsysaniem bo widzę, że ta metoda nie gwarantuje całkowitej wymiany oleju...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mi po ostatniej wymianie przez otwór w bagnecie. oleju weszło tyle co na stronie castrola
Opublikowano

Może trochę z innej beczki, chodzi o wymianę filtra oleju. Czy wymienialiście te 2 mniejsze o ringi? Jeżeli kupować je poza aso to czy powinny byś silikonowe czy mogą być zwykłe?

http://tis.spaghetticoder.org/images/1/04/28/04.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zazwyczaj w komplecie z filtrem jest ten największy oring ale raz kupiłem filtr Hengst lub Knecht i tam były wszystkie 3 oringi, powinno się też wymieniać te dwa małe bo one odpowiadają za utrzymanie oleju w podstawie filtra kiedy silnik jest wyłączony.
Opublikowano
jakiś czas temu wymieniałem olej + filtr. Ponieważ nie jest to czynność mega skomplikowana pojechałem do http://www.serwisbmwlodz.pl/ i tam chłopaki załatwili sprawę szybko i sprawnie. Tyle tylko, że stary olej wyciągnęli podciśnieniowo przez rurkę od bagnetu. Jakoś podczas wymiany nie "zatrybiłem" żeby się dopytać ale czy taka wymiana jest dopuszczalna? Tzn. czy nie powinno się spuszczać oleju przez korek spustowy w misce olejowej, żeby cały olej wyleciał?

To co mnie zmartwiło najbardziej to to, że nowego oleju weszło ok. 6,5litra, a potem doczytałem na stronie Castrola, że pojemność miski w 325d to 7,5 litra...

Co sądzicie - jeździć i się nie martwić czy wymienić jeszcze raz.... :?

Miałem podobną sytuację w ASO Bawaria Motors. Dałem swój olej w bańkach 5l i 1l gdyż na serwis 320d przewidziano 5,5l.

Bańkę 1l dostałem nie ruszoną ... jestem zdegustowany takim podejściem ASO tym bardziej że w zawsze w kosztorysie kasują klienta za 5,5l...

Opublikowano
Czy ktoś mógłby potwierdzić w zestawie z którym filtrem są te wszystkie 3 o ringi?

ja ostatnio kupilem ori filtr oleju w ASO i nie mialem tych malych oringow... byl tylko ten najwiekszy ;/

Opublikowano
Wymiana oleju dużo zależy od stylu jazdy i trasy jakie się robi ja u siebie wymieniam co 15000-18000km. :)
Opublikowano
a co ile wymieniacie olej?

myślałem, że wymienia się wg wskazań komputera :?

Opublikowano
a co ile wymieniacie olej?

do tej pory jak miałem problem z przybywaniem oleju to wymieniałem co 4 kkm. Jeśli już po problemie (a tego jeszcze nie wiem to wymiana co 15-20 kkm, nie więcej

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
naszczescie nie mam dpf, przewertowalem cale forum i roznie ludziska wymieniaja ja mysle ze do 15tkm dojde i wymienie to bedzie tak optymalne tak mi sie wydaje :norty: