Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od wczoraj mam problem z moją e39 520i. W trakcie normalnej jazdy po zatrzymaniu się na światłach i ruszeniu poczułem drgania na lewarku skrzyni. Przy kolejnym zatrzymaniu na wolnych obrotach czuć drgania całego samochodu i lewarka. Problem występuje na wolnych obrotach i przy przyśpieszaniu do ok 2,5 tys. Co dziwne gdy zgasiłem silnik i ponownie odpaliłem było już ok. Po skończeniu pracy wszystko było ok przez ok 5 minut jazdy i znowu pojawiły się drgania na postoju i podczas przyśpieszania do ok 2,5 tyś. Problem zniknął po ponownym odpaleniu silnika i tak spokojnie pokonałem ok 5 kilometrów bez problemu.

W dniu dzisiejszym poranną drogę do pracy (ok 15km) przejechałem bez problemu a popołudniu objawy wróciły czyli przez kilka minut było ok i nagle pojawiły się drgania. Zgasiłem silnik odpaliłem i przez kolejne 5 km bez problemu.

W samochodzie zainstalowana jest instalacja gazowa jednak problem występuje na gazie jak i benzynie. Możliwe że objawy pojawiają się przy mocniejszym przyśpieszeniu z niskich obrotów.

Do głowy przychodzi mi problem pobieraniem lewego powietrza jednak czy problem ustąpił by po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu?

Podobne objawi były ok 4 miesięcy temu i po jednym dniu ustąpiły.

Mam nadzieje, że komuś będzie chciało się przeczytać to małe wypracowanie ;-) i podpowiedzieć gdzie szukać rozwiązania problemu.

Pozdrawiam

Marcin

Opublikowano
Odma była wymieniana w sierpniu i wtedy objaw jej uszkodzenia to dziwny dźwięk podczas ruszania. Gdyby to była właśnie odma to jej objawy ustępowały by po ponownym uruchomieniu silnika?
Opublikowano
Przed wróciłem z jazdy która potwierdziła moje przypuszczenia. Problem pojawia się tylko po mocnym przyspieszeniu i znika po ponownym rozruchu silnika. Jak jade spokojnie jest ok a gdy gwałtownie przyspiesze drgania się pojawiają.
Opublikowano
To tak jak by przy większej dawce paliwa lekko go zalewało. Może cewki i świece do wymiany? Potem przy rozruchu przepala nadmiar i jest ok. Ale krokowy i przepustnica też do sprawdzenia tak jak pisałem
Opublikowano
Powyjmuj kolego cewki i posprawdzaj je na początek miernikiem. Pin 1 i 3. Powinno być między 0.8-1.0 Ohma. Sprawdzenie kosztuje jedynie chwilę Twojego czasu i może się okazać, że to to i nie będziesz się pakował nie potrzebnie w koszta. Co do tych świec, jeżeli mają już trochę przelatane to ja na Twoim miejscu profilaktycznie bym je wymienił.