Skocz do zawartości

[F10/F11] Mycie, zabezpieczanie, sprzątanie.

monogramus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 575
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Ja współczuje zdarzenia. Poprzednim autem najechałem na kawałek cegły i felgi zamieniły się w harmonijkę. :evil: Polish shit roads..... Daj znać jak ze szkodą.
"Demokracja: Mówisz co chcesz, robisz co ci każą" - Geoffrey Berry

Zdjęcie wrzucę w weekend. Szkoda że kilka dni po odbiorze,kiedy człowiek jeszcze chciałbym się nacieszyć autem. Z drugiej strony wymiana zderzaka to jeszcze nie dramat, przy 140km/h to mogło być dość nieciekawie. Oprócz mnie rozwaliły się 3 auta, dwa same nie były w stanie odjechać.

Tak, zgłosiłem już z OC sprawcy. Tylko że będzie pewnie tak, że po wytarciu tych śladów w gumy zostaną drobne zarysowania na drzwiach, których raczej nikt nie weźmie pod uwagę przy likwidacji szkody i zostanie kosmetyka we własnym zakresie.

Jeśli nie ma wgnieceń, a rysy są tylko na bezbarwnym, to tylko się cieszyć. Zderzak jak połamany, to wiadomo, że wymiana i lakierowanie. A propos "polerki" to oddaj raczej do zakładu zajmującego się detailingiem, bo w ASO więcej narobią szkód niż pożytku, wiem to z autopsji :duh:

Problem może być tym, że póki co tych rys nie widać, wyjdzie to dopiero po umyciu auta (sprawdziłem to na małym fragmencie). Pytanie jak do tego podejdzie likwidator, samo bezpieczne usunięcie śladów gumy nie jest takie proste.

Likwidator powie swoje, a rzeczoznawca w ASO swoje trzy grosze dorzuci. Nic nie myj aż do oględzin. Najlepiej oględziny z likwidatorem urządzać w warsztacie w którym samochód będzie naprawiany, zresztą tak sugeruje ASO.

http://zadbaneauto.pl/

Czy ktos korzystal z ich uslug? Jakies doswiadczenia ?

Co sadzicie?

Dzisk z nimi rozmawialem. Cennik od 400zl do 3000zl

Mysle o tym bo moje auto ma mnostwo mikrorysek po myjni automatycznej ktore zrobil poprzedni wlasciciel.

Procz tego mam kilka tlustych plam ktorych nie moge domyc a poza tym nie blyszczy sie tak jak w katalogach bmw :)

Ponoc po tych zabiegach ma byc piknie i czysto przez kilka lat. Na 3 lata daja gwarancje.

Mam pytanie, wczoraj miałem Dzień Dobroci dla moich aut, mycie,glinkowanie,woskowanie, i zastanawia mnie jeden fakt, zawsze przed myciem spłukuje auto myjką, potem dodatkowo spryskuje całą karoserie płynem (karcher) do mycia wszystkiego, aut, podjazdów, tarasów itp. brud fajnie spływa potem płukanko, i dopiero normalne mycie szamponem samochodowym, i tu zastanawia mnie jedna sprawa jak wpływa ten płyn(karcher) na żywotność wosku?

Pozdrawiam

Panowie założyłem ostatnio CB na E81, bo jechałem w trase ( pierwszy raz CB na jedynce )

Ku mojemu zdziwieniu lakier się odbarwił, albo nie wiem już co to....

Antene założyłem na czyściutkie auto. Jak mogę to usunąć ?

Kolor to carbonschwarz.

http://www.tkdami.net/~stanczyk/cb.jpg

http://images.spritmonitor.de/773563.png

Panowie a gdzie można zakupić taką kozacką zieloną rękawicę do mycia auta ?

- rękawice już znalazłem

a co sądzicie o tych silikonowych "ściągaczach" do wody ? bo nikt nie wspominał o tym a nie ukrywam że to ułatwia suszenie auta

Jak źle pociągniesz, lub będzie ziarenko piasku to możesz zrobić wielką rysę za jednym pociągnięciem :)

Najbardziej suszenie ułatwiają trzy duże, wyprane ręczniki do osuszania lakieru. Nie wyżymasz ich, suszenie trwa 2 minuty, bez użycia siły. Ściągaczkę jednak musisz trochę przyciskać co jest zawsze trochę ryzykowne.

Jak źle pociągniesz, lub będzie ziarenko piasku to możesz zrobić wielką rysę za jednym pociągnięciem :)

tutaj masz racje

a powiedz mi czy są jakieś znaczne różnice pomiędzy MEGUIARS ULTIMATE POLISH a DODO JUICE LIME PRIME ?

@tjutnia

Nakładasz, wycierasz mikrofibrą do połysku, tak by lakier był czysty i suchy.

@dominik847

Megs UP jest bardziej ścierny. Dodo lime prime też ma czynniki ścierne ale są bardzo delikatne, lakieru nie ruszą, tylko jakiś tam brud. Jest jeszcze Dodo lime prime LITE, to jest tylko cleaner, bez najmniejszych właściwości ściernych, dla zadbanych i czystych lakierów.

Wiele osób piszę do mnie na priv z pytaniami, to miłe, że uznały mnie za jakiegoś eksperta :), jednak nim nie jestem :D, ale zawsze postaram się pomóc. Najwięcej fachowej wiedzy znajdziecie na forum www.kosmetykaaut.pl. Pytania zadawajcie w temacie, wtedy więcej osób skorzysta.

Zamieszczam kilka odpowiedzi na pytania które przyszły do mnie na priv:

- wyrzuć irchę i gąbkę. Do pielęgnacji samochodu używasz rękawicy do auta, ręczników do suszenia auta, mikrofibry do wszelkiego polerowania, aplikatorów do nakładania chemii. wszystko na http://www.showcarshine.pl

-szampon Megs nie jest najlepszy, jest niezły i tani.

- ironX, tarX używasz raczej raz na sezon. Glinki przed każdym woskowaniem, od ciebie zależy jak często kładziesz wosk.

- cleaner Dodo juice po nałożeniu masz wypolerować, lakier po nim ma być gładki i suchy. Instrukcja jest na każdym opakowaniu

- chemia na bezdotykowych zmyje wosk, ale dobrze nawoskowane da się umyć na bezdotykowej samą wodą, program Spłukiwanie.

- jak będziesz mył szamponem samochodowym to wosk może się trzymać około 2-6 miesięcy (zależy od stanu lakieru, przygotowania powierzchni)

- nie obraź się ale myślę, że nie masz zadbanego lakieru, po dokładnym umyciu stań w pełnym słońcu lub pod mocną lampą i popatrz pod kątem na swój lakier, jeśli są widoczne koliste ryski (swirle) to lakier nadaje się do korekty w profesjonalnej firmie.

• Zasłużeni forumowicze
sory jak juz ktos polecał ale jaki jest najlepszy preparat do czyszczenia felg aluminiowych?

Co masz na myśli mówiąc najlepszy?

Do regularnej pielęgnacji - VP Bilberry Wheel Cleaner. Szczerze mówiąc, jeśli koła są zabezpieczone woskiem/sealant'em to wystarczy zwykłe mycie szamponem z neutralnym pH.

Do odszczurzania - VP Blue Gel lub Nielsen Acidic Wheel Cleaner - obydwa na bazie kwasu.

Do usunięcia tego, czego powyższe nie usuną - IronX

Oczywiście felgi też należy oczyścić ze smoły - tu polecam Prickbort Mac124

Następnie glinkowanie i na koniec zabezpieczenie kół.

Mój 3 letni syn porysował mi wczoraj tył nożem (w ramach niespodzianki dla taty , chciał zeby było ładniej...). Objawy typowe dla przejazdu kluczem. Jest szanasa coś z tym zrobić czy raczej nie bez malowania ?

Pozdrawiam

Robert