Skocz do zawartości

[F10/F11] Mycie, zabezpieczanie, sprzątanie.

monogramus

Rekomendowane odpowiedzi

ok dzięki zamawiam,jeszcze mała prosba co jest dobre na slady po komarach poza polerką i namaczaniem

Do likwidacji zwłok używam ten produkt: http://showcarshine.pl/usuwanie-owadow-i-smoly/822-duragloss-bug-remover-650ml-usu-owady-i-smole.html. Natomiast na trwałe ślady po owadach pozostaje polerka, a i to czasem nie daje rezultatu, bo jest tak wyżarte :mad2:

• Odpowiedzi 575
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

witam,potrzebuje porad.

Mam f10 z wyposażeniem schadow line (czarne listwy na wysoki połysk),jakiego środka używać aby tych listew nie zmatowić i porysować?

następnie interesował by mnie jakiś środek na owady aby nie zmywał wcześniej położonego woski i to tyczy się również środka na żywice ponieważ we wcześniejszym bmw e90 zlekceważyłem sok z żywicy i niestety wyżarło mi część grubości lakieru.

Proszę o porady czego użyć.pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Przy uzywaniu IronX wydziela sie smród okrutny może ktoś wie czy to przypadkiem nie jest szkodliwe dla zdrowia. Pracujecie z tym preparatem w rękawicach ?

hej

Smród okrutny ale czyni cuda :D

witam,potrzebuje porad.

Mam f10 z wyposażeniem schadow line (czarne listwy na wysoki połysk),jakiego środka używać aby tych listew nie zmatowić i porysować?

następnie interesował by mnie jakiś środek na owady aby nie zmywał wcześniej położonego woski i to tyczy się również środka na żywice ponieważ we wcześniejszym bmw e90 zlekceważyłem sok z żywicy i niestety wyżarło mi część grubości lakieru.

Proszę o porady czego użyć.pozdrawiam

Może średnio na temat ale oddałem dwudziestokilkuletnie auto, można powiedzieć - kolekcjonerskie, do profesjonalnego detailingu. Wcześniej było utrzymywane na zasadzie wosku na lakier i od święta mycie ale na matowe metalowe elementy czarne, czarny dach winylowy, słupki nigdy nic nie było nakładane. Po detailingu wyglądało jak nowe z salonu i świeciło się jak psu... Po przejechaniu 5 tys km w deszczu i upałach na trasie Polska-Niemcy-Włochy-Polska wszystkie szuwaksy się zmyły i to co po tych dwudziestukilku latach jak dotychczas wyglądało naprawdę dobrze teraz wygląda jak konkretnie zmęczone życiem i jakieś szaro-matowe.

Miałem shadow line w F10 i moim zdaniem jedyne co trzeba z tym robić to pilnować żeby nie porysować przy myciu a jakieś woski czy inne cuda można sobie darować.

• 1 miesiąc temu...

Z grubsza przeleciałem cały wątek, jest tu sporo informacji dotyczących konserwacji lakieru - jednak nie ma praktycznie informacji dotyczących czyszczenia szyb.

Lakier na samochodzie mam srebrny i utrzymanie go w przyzwoitym stanie nie jest dla mnie jak na razie jakimś wielkim problemem, natomiast do pasji doprowadza mnie utrzymanie szyb w czystości głównie od wewnątrz.

Czym myjecie, ewentualnie jakie środki polecacie by na szybach nie pozostawały zacieki, smugi po wycieraniu itp.

Każdorazowo gdy zabieram się za mycie szyb w beemce, biorę nowe "szmaty" bawełniane, wycieram najlepiej jak potrafię i ... gdy jadę pod słońce widać że szyba jest pomazana.

W drugim moim samochodzie nie ma tego problemu.

Czy jest mozliwe że szyba może wymagać jakiegoś odtłuszczenia ?

Czyścisz szyby przy użyciu jakiegoś detergentu? Spróbuj umyć szyby ciepłą wodą, aby zmyć wszystko co na niej jest i wytrzeć np ręcznikiem papierowym. Też mam małego "zajoba" na punkcie czystych szyb i reflektorów :)

Pozdrawiam bratnią duszę hehe

z pozdrowieniami

bArT

Matematyka to nie ma technika, moja tematyka matematyki nie dotyka. / k44

• Zasłużeni forumowicze
ja uzywam do mycia szyb wody z dodatkiem plynu do zmywarek finish ( rowniez do spryskiwaczy tego patentu uzywam) smug jest o 90% mniej a na koniec uzywam specjalnej sciereczki nie pamietam jakiej firmy, ja kupisz w kazdym markecie ( szmatka do likwidacji smuch na sucho) i szyba jest extra bez smug

Do szyb potrzebna jest, jak do wszystkiego, czysta mikrofibra, czyli prana w pralce po każdej zabawie. Jako płynu używam mieszanki około 10% IPA (alkohol techniczny), 30% Clin o zapachu który lubisz, 60% woda destylowana. robisz sobie taką butelkę raz na rok i masz płyn który momentalnie odparowuje. Ale kluczem do sukcesu są czyste fibry. Natomiast jeśli miałeś tłuste szyby, np po jakimś Plaku to polecam płyn i papierowe ręczniki, wykończyć można fibrą.

ja uzywam do mycia szyb wody z dodatkiem plynu do zmywarek finish ( rowniez do spryskiwaczy tego patentu uzywam) smug jest o 90% mniej a na koniec uzywam specjalnej sciereczki nie pamietam jakiej firmy, ja kupisz w kazdym markecie ( szmatka do likwidacji smuch na sucho) i szyba jest extra bez smug

To ciekawe o czym piszesz z tym płynem. Mnie też straszenie denerwują brudne szyby (z obu stron) i każdy nowy patent jest interesującu. O jaki płyn do zmywarek chodzi - do mycia (detergent) czy płyn nabłyszczający?

Czy to jest bezpieczne dla plastików i gum w wycieraczkach?

W domu do szyb, jak mówi moja żona najlepsza jest woda z octem. Zastanawiam się czy w aucie też można zastosować?

George Wind

Dokładnie, po co kombinować z jakimiś zmywarkami, octami (ach ten zapach, zwłaszcza jak wsiąknie w gumę lub skórę! :o ) jak jest tyle świetnych płynów. W zmywarkach jest jakaś kosmiczna technologia? to ten sam detergent+zapach+płyn przeciw pienieniu, tak aby nie wywalało drzwi od zmywarki. Cała tajemna moc. W każdym myciu chodzi o 2 rzeczy, rozpuszczenie brudu i zebranie go. Jeśli masz smugi to rozpuszczasz ale niedokładnie zbierasz lub rozmazujesz.

Z grubsza przeleciałem cały wątek, jest tu sporo informacji dotyczących konserwacji lakieru - jednak nie ma praktycznie informacji dotyczących czyszczenia szyb.

Lakier na samochodzie mam srebrny i utrzymanie go w przyzwoitym stanie nie jest dla mnie jak na razie jakimś wielkim problemem, natomiast do pasji doprowadza mnie utrzymanie szyb w czystości głównie od wewnątrz.

Czym myjecie, ewentualnie jakie środki polecacie by na szybach nie pozostawały zacieki, smugi po wycieraniu itp.

Każdorazowo gdy zabieram się za mycie szyb w beemce, biorę nowe "szmaty" bawełniane, wycieram najlepiej jak potrafię i ... gdy jadę pod słońce widać że szyba jest pomazana.

W drugim moim samochodzie nie ma tego problemu.

Czy jest mozliwe że szyba może wymagać jakiegoś odtłuszczenia ?

Wez zwykly plyn do mycia szyb i dwie szmaty z fibry. Jedna myjesz druga wycierasz jak jescze nie jest do konca wytarta na sucho pierwsza szmata. Musi byc pieknie przyjemnie

Wiem, że było, ale może ktoś ma już patent na wytarcie drewna i zegarów bez pozostawiania rys? Próbowałem mokrą mikrofibrą, ale się rysuje. Ślady zostają też jak się zdejmie kurz pędzelkiem a później przetrze. Wygląda na to, że nie ma dobrej metody, żeby to wyczyścić.

• Zasłużeni forumowicze

jak koledzy pisza czysta mikrofibra to podstawa.

Moja receptura do mycia szyb jak i plyn do spryskiwaczy to

1litr wody + 20ml finish nablyszczajacy + plus kilka kropel ludwika

Wiem, że było, ale może ktoś ma już patent na wytarcie drewna i zegarów bez pozostawiania rys? Próbowałem mokrą mikrofibrą, ale się rysuje. Ślady zostają też jak się zdejmie kurz pędzelkiem a później przetrze. Wygląda na to, że nie ma dobrej metody, żeby to wyczyścić.

nie mozliwe

albo brudna alo zlej jakosci mikrofibra

pamietaj aby najpierw zdjac tlusz np. srodiem do mycia szyb

poznie mozna woda

Kup sobie porządną mikrofibrę (nie taką za pare złotych z marketu), np. ProfiPolish, Microfiber Madness, WWL Alladin itd. Taka fibra kosztuje paredziesiąt złotych ale nie powinna porysować powierzchni, dokup do tego jakiś dobry QuickDetailer: np. SV Nano Express/ Zymol Field Glaze/ Polishangel Sensitive Venus.

szWitam

Po ostatnim myciu zauważyłem plamę na zderzaku , niestety zlekceważyłem ją.

Podczas mycia goracą wodą, okazało się, że jest to żywica, ktora pod wpływem temperatury i cisnienia rozpłynęła się na większy obszar (ok 7x5cm).

Proszę o poradę jak sie tego dziadostwa pozbyc. Dodam ze kolor to B90 (b. ciemny szary)

Nic nie stało. Tak jak kolega napisał powyżej, kup sobie:

http://showcarshine.pl/usuwanie-owadow-i-smoly/42-meguiars-bug-n-tar-remover-usunie-owady.html

przydaje się zawsze, choćby na owady. Uwaga - niespłukane, zostawia ślady na czarnych plastikach.

Glinką to zbierasz malutkie kropki, plamy raczej nie ruszy.

nie mozliwe

albo brudna alo zlej jakosci mikrofibra

Fibra pachnąca i czyściutka, prosto z pralki. Co do jakości, to nie mam pojęcia, dostałem ją, wygląda solidnie, ale może się nie znam.

Jest sens i skuteczny sposób aby usunąć drobne ryski na zegarach?

Czasami trzeba dwa razy przemyć szyby, jeśli dalej ci się rozmazują, to weź ręcznik papierowy i IPA (alkohol tech) wymieszany z wodą.

edit

Płyn do spryskiwaczy Orlenu, wlany do atomizera też dobrze myje, odkryłem to przez przypadek jak nie miałem swojej mikstury.

Jest sens i skuteczny sposób aby usunąć drobne ryski na zegarach?

Meguiar's PlastX