Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam spory problem.

Samochód jeździł bez problemów, ale w pojawił się dziwny syk spod maski (i komunikat o błędzie "increased emmision") przy wyższych obrotach. (samochód w dalszym ciągu jeździł dobrze)

Po oględzinach okazało się, że jest niewielkie pęknięcie na wężu do intercoolera.

Kupiłem wąż, wymieniłem i samochód przestał jeździć - nie wchodzi na obroty powyżej 3000/min, a co za tym idzie nie zmienia biegu na wyższy, chyba że po odpuszczeniu gazu.

Mechanik który wymieniał wąż doradził "wypalenie filtra cząstek stałych" poprzez jazdę na nagrzanym silniku przy równych obrotach około 2500/min przez około 1/2 godziny.

Jeździłem tak nawet dłużej i bez zmian.

Dodam, że w zakresie do 3000 obr/min moc wydaje się być pełna a potem jakby odcięcie.

Komputer nie pokazuje błędów - co jest grane pomóżcie - może ktoś miał podobny problem.

Edytowane przez Bolekgt2
Opublikowano

1. kolego co Twój temat wątku mówi o Twoim problemie. Na tym forum większosć potrzebuje POMOCY. Szkoda, że nie napisałes BMW. Popraw temat i przeczytaj regulamin.

2. Dziwne się wydaje, że przed wymianą rury było wszystko ok (za wyjątiem syku) a po wymianie już nie kreci się wyżej niż 3000 obr. Podpiąć auto do komputera i sprawdzić czy nie pokazuje jakichś błędów. Mi to wygląda na zasyfione filterki elektrozaworów podciśnienia przy turbo.

3. Wyjazd na szybszą droge i trzymanie wysokich obrotów przez 30 min nie zawsze musi dać porządane efekty. Procedure wypalania DPFa trzeba zainicjowac komputerem przy pomocy DISa

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

Byłem na kompie - diagnoza - zapchany DPF - do czyszczenia chemicznego.

Dodatkowo zepsuty czujnik ciśnienie w filtrze.

Po wymianie czujnik i czyszczeniu DPF problemy zniknęły.