Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, temperatura za oknem troszke spadla ok 5st a ja sie przerazilem... 115km spalilem 18 litrow. przegladam rozne tematy i widze ze najprawdopodobniej mam walniety termostat. nie moge stwierdzic tego gdyz nie moge odczytac temperatury cieczy chlodzacej silnik. czy moglby mi ktos wyjasnic jak owa temperature odczytac??? widzialem juz kilka podobnych tematow ale chyba po lifcie sie cos pozmienialo bo kozystajac z opisow znalezionych na naszym forum nie moge zlokalizowac tego pomiaru
Opublikowano

Przekręć kluczyk do pozycji II (tej przed odpaleniem), jak się wszystkie kontrolki zapalą, wciśnij przycisk kasowania przebiegu i trzymaj aż dojdziesz do http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/eebfd119fa773ee1.html puść i zacznij przyciskać aż dojdziesz do funkcji 19, puść aż poniżej wpisz naciskając wielokrotnie ten sam przycisk, sumę ostatnich 5 cyfr Twojego VINu. Ja mam B156257, czyli 5+6+2+5+7=25 puść, menu wróci do pozycji pierwszej. Znów zacznij klikać aż dojdziesz do pozycji 7. Puść i patrz na temperaturę :)

Jeśli masz kartę, czy coś tam zamiast kluczyka, to doprowadź do włączenia zapłonu, ale nie odpalenia. Ja mam przed liftem, ale może tak samo działa.

Opublikowano
ok dzieki juz mam. auto grzeje sie bardzo wolno ok 6km. max temp jaka widzialem to 82st. pozniej spada. mozna powiedziec ze mam caly czas temp w granicach 78-82. dzisij jade do aso zeby mi zczytali bledy. mam nadzieje ze to nie dpf. a kluczyk po lifcie z automatem... trzeba wsadzic i bez dotykania hamulca wcisnac przycisk start silnika oczywiscie przy zamknietych dzwiach.
Opublikowano

Termostat do wymiany. Miałem podobnie z tą temperaturą. Zwróć uwagę, że są dwa termostaty. Mały też możesz profilaktycznie wymienić.

Oba kosztują w granicach 150-160zł szt

Opublikowano
Auto nabiera 88st po jakichś 5km, tylko, że ja przez te 5km nie wprowadzam go wyżej niż 2tys obrotów, więc i tak nie jest to dużo. Jest znaczna różnica w nagrzewaniu się auta i wnętrza. Wcześniej trzymało mi średnio 77st. Wymieniłem główny termostat. Ten od EGR miałem wymieniony pół roku temu, bo ciekł.
Opublikowano

U mnie podobnie, przed wymianą średnio 75 stopni, przy jeździe ciągłej 200km/h podchodziło do 90, po to by po zluzowaniu do 130-140 znów spaść na 75.

Po wymianie podobnie jak u kolego powyżej, po jakichś 5 km podchodzi już pod 90 i trzyma nawet przy bardzo delikatnej jeździe. Mam wrażenie że nagrzewa się szybciej niż mniejsze 2,0 TDI które wcześniej miałem

Ja wymieniałem od razu oba bez sprawdzania czy to główny czy ten drugi - nie jest to aż taki majątek, a za to święty spokój (podejrzewam że każdy dodawał coś od siebie :))

Natomiast jeśli chodzi zużycie paliwa przed i po to szczerze mówiąc nie zauważyłem żadnej zmiany (było i jest w normie dla tego modelu), tak więc możesz mieć problem z czymś innym.

Opublikowano

skoro ja osiagam temp max 82 stopnie a on sie otwiera przy 88 stopniach to chyba ma to zwiazek ze zwiekszonym zluzyciem paliwa. mam jeszcze jedno pytanko... czy to jest ten glowny termostat??

http://www.ebay.de/itm/ORIGINAL-GATES-THERMOSTAT-KUHLUNG-WASSERTHERMOSTAT-NEU-/230686952176?pt=DE_Autoteile&fits=Make%3ABMW%7CPlatform%3AE60&hash=item35b6038af0#ht_483wt_1294

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
skoro ja osiagam temp max 82 stopnie a on sie otwiera przy 88 stopniach to chyba ma to zwiazek ze zwiekszonym zluzyciem paliwa. mam jeszcze jedno pytanko... czy to jest ten glowny termostat??

http://www.ebay.de/itm/ORIGINAL-GATES-THERMOSTAT-KUHLUNG-WASSERTHERMOSTAT-NEU-/230686952176?pt=DE_Autoteile&fits=Make%3ABMW%7CPlatform%3AE60&hash=item35b6038af0#ht_483wt_1294

Tak to jest termostat główny.