Skocz do zawartości

320d 1998r. rady na temat ukladu chlodzenia.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich. Jako ze zbliza sie zima postanowilem zajac sie plynem chlodniczym w mojej buni. Otwarlem zbiorniczek wyrownawczy a tam kicha-pusty, plywak lezal na dnie. W te lato mialem juz ubytki w zbiorniczku ale dolalem ok. 2l zwyklej wody z kranu, takze mysle ze w ukladzie chlodzenie znajdowala sie praktycznie sama woda. Wlalem plyn chlodniczy do zbiorniczka (weszlo 1,5 l).I teraz pytanie do was, mieszkam w slonecznej italii ;D i minimalna temperature w zime to ok.-6,7 stopni, czy mam sie obawiac ze zamarznie mi chlodnica na tym moim eksperymencie co mam zalane auto?
Opublikowano
ja bym proponował zakupić sobie tester płynu chłodniczego wskazujący jego temperaturę zamarzania. koszt to około od 10zł do 20zł i głowa spokojna. ( choć w Italy pewnie drożej . Szkoda by było ryzykować. Albo dolej koncentratu. Można też podjechać do dowolnego warsztatu, w większości mają i sprawdzą za darmo, lub co łaska.
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano (edytowane)
W te lato mialem juz ubytki w zbiorniczku ale dolalem ok. 2l zwyklej wody z kranu, takze mysle ze w ukladzie chlodzenie znajdowala sie praktycznie sama woda.

nieładnie z Twojej strony że zarabiasz w euro a żydzisz na płyn :norty:

napiszę Ci tak :

miałem alfę romeo 33 (stare dzieje) zalaną płynem i z dolewkami wody w pewnym momencie została tylko woda, rdza i kamień. Zimą w aucie kostkami lodu można było srać! bo kamień zatyka nagrzewnice ( a było trochę płynu więc nie zamarzło) a po spuszczeniu wody z układu musiałem przepuścić przez układ ze 200 litrów wody z węża ! żeby wypłukać silnik i cały układ ,a woda po ponad półgodzinnym płukaniu wciąż była rudawa zalałem płynem i po takiej akcji silnik przestał się przegrzewać

więc nie zastanawiaj się czy mróz załatwi ci blok silnika tylko zalewaj płynikiem :cool2: bo zima rdza i kamień i zaraz jeszcze pompa wody albo nagrzewnica Ci się uśmiechnie :mrgreen:

Edytowane przez radE46cki
BMW E46 320i
Opublikowano

zrób tak jak CI radzimy albo dolej koncentratu i zmierz temp. zamarzania lub wymień cały płyn i będziesz spokojny.

I teraz pytanie do was, mieszkam w slonecznej italii ;D i minimalna temperature w zime to ok.-6,7 stopni

no nie będę ukrywał, bardzo bardzo Ci zazdroszczę, nie chcesz może lokatora ha ha ha ;) pozdrawiam z jeszcze "ciepłej" Polski