Skocz do zawartości

320d 150km gdzie polecacie chip-owanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, porobiłem swoje wozidełko, wywaliłem katy i chciałem chipować - u mnie w mieście jest w sumie jedna firma która od lat się tym zajmuję, pod "patronatem" v- tech kujawy, po kupnie bmw rozmawiałem z kolesiem wstępnie ile mi wyciągnie koni itd - mowił 175- 185 róznie, na stronie jest że 35 koni i 70 momentu, uznałem że to wartości zmienne zależnie od stanu silnika, wtrysków turbiny. Porobiłem wszytsko, wtryski ok, turbo nowe, silnik nie pali oleju, nie kopci nawet bez kataliatorów na totalnym przelocie i remusie na końcu - o dziwo.

Dziś zadzwoniłem do tej fimry superchip - a koleś mi wkręca że w moim motorze tylko 25 koni i 50 momentu, niezależnie ile da serie na hamowni, i koniec. a że 35koni to robi w 330d ... i w ogóle że mam sobie szukać w takim razie kogoś innego bo on tyle tylko zrobi. Nie ukrywam że się wkur..em i pojadę mu rzucić wydruk z jego strony gdzie w katalogu jest ile robi km z jakiego silnika i chyba ma syf a nie mózg a przynajmniej burdel skoro nie wie co oferuje na stronie, mija się z to z tym co mówi i do tego zarzeka się i broni swojej racji ... a nijak się to ma do tego co jest na stronie

oto link do katalogu http://www.superchip.pl/katalog.php

Teraz pytanie - gdzie w okolicy do 200km od bydgoszczy polecalibyście warsztat, kolesi którzy zajmują się chipowaniem, tunera ... zwał jak zwał, z hamownią i takiego który już pare wozów kręcił w życiu a nie takiego który zrobi na odp... albo się moim kosztem będzie doszkalał. Wiem że tune-up w trójmieście ale może w poznaniu coś ciekawego jest i wartego przyjechania, uważam że warto podjechać pare km jeśli ma być dobrze zrobione i z jakimś kwitem, no i interesuje mnie jak największa ilość koni, byleby silnika nie wysr.... napewno 175 mnie nie urządza ...jeśli np seria wyskoczy 150

• Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
http://www.chiptuningpoznan.manifo.com

Sam bede tam czipowal moje auto

kolega z forum :cool2: ja też specjalnie dwumasówke robiłem by auto było 100% sprawne na chipa :) tylko teraz wyjazd do poznania potrzebny :8)

Opublikowano

Kolego ja dysponuje sprzetem i moge Ci wrzucic chipa zrobionego przez kolege TC...Sam jezdze na jego mapie i nie narzekam. Wyciagnal z mojego przedliftowca 163KM i 330Nm co jest bardzo dobrym rezultatem biorac pod uwage, jak malo wydajne sa te silniki...Popytaj sie i dowiesz sie, ze robi bardzo dobrze auta. Obecnie przeprowadzil sie do UK, ale jestem z nim w kontakcie wiec jakby co jak wpadniesz do mnie wszystko zalatwimy...

Jesli chodzi o moc jaka uzyskasz to w tym warsztacie glupot Ci naopowiadali...z Twojego auta spokojnie i podkresle bezpiecznie bedzie na poziomie 190-200KM i ok. 390Nm.

W razie pytan pisz na PRIV lub looknij sobie tez na stronke: www.chiptuningpoznan.manifo.com tam masz opisane jak wszystko sie odbywa i jaka kasa wchodzi w gre.

PZDR

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano

Panowie, przede wszystkim jak ktoś Wam gwarantuje przyrost mocy o daną ilość koni i moment, to od razu trzeba takiego kogoś kopnąć w d.

Z drugiej strony jak ktoś oczekuje konkretnego przyrostu mocy ... to niech trochę więcej poczyta o chipowaniu.

Owszem, możesz zrobić +35 KM mocy zawsze, ale nie zawsze silnik przyjmie to dobrze.

Wgrywanie gotowca, czyli skopiuję Ci mój soft na 180KM, to też wielkie pieprzenie w bambus.

Nie ma dwóch takich samcyh silników. Nawet, gdy obydwa będą zdrowe.

Dla przykładu, motor 1.9 TDI VW/Audi o mocy 130KM - zdrowe motory wypluwają na hamowni od 132 do 152 KM.

Od siebie mogę wpełni polecić wywołanego wcześniej Rogala - MR Motors w W-wie.

Robiłem program w Audi i duuuużo ludzi z W-wy u niego robiło samochody. Auta nie kopcą, jeżdżą bezawaryjnie i ... chcą kolejnych zastrzyków mocy.

O Tune-up też słyszałem dobre opinie.

O reszcie się nie wypowiadam.

Opublikowano

Ja tez nie mowie o gotowcu...wszystko dobywa sie na mapie danego auta. Jesli chodzi o przyrost w poliftowej E46 to jest w granicach takich jak napisalem, bo one dobrze trzymaja serie ( w porownaniu do przedliftowych).

Wiadomo, ze ludzie oferuja gotowce i jak ktos sie zdecyduje na takie cos to robie wielka krzywde swojemu autu.

P.S. Golfy to Golfy.BMW to BMW...

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano
Kolego ja dysponuje sprzetem i moge Ci wrzucic chipa zrobionego przez kolege TC...Sam jezdze na jego mapie i nie narzekam...
:nienie:

Dla scislosci...nie chodzilo mi o wrzucenie tej samej mapy :duh: Tylko o to, ze mam kontakt z kolega TC i moge mu podeslac mape do obrobki...Ja dopiero zaczynam swoja przygode i kolege TC traktuje jak mentora w tej dziedzinie :cool2:

Nie chcialem wrzucic swojej :D

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano

ja broń boże nie chciałem ani nie oczekiwałem konkretnego przyrostu, zazmnaczyłem właśnie że ten czarodziej stwierdził, że niezależnie od tego jaka będzie seria i tak zrobi tylko +25km 50 momentu - przez nieścisłości na stronie i z góry założony przyrost go skreśliłem, ale uznałem ze skoro mam zrdowy silnik, wtryski i nowe turbo to oczekuje przyrostu w miarę dużego zależnie od mocy jaka da seria, wiem ile robią z tych silników i z jakimi przeróbkami toteż zapytałem o poradę bo szukam miejsca w którym dobrze mi to zrobią, bez przeładowań, z hamownia na miejscu bo u mnie w mieście lipa :) a nie chce i nie szukam gotowca, ale oczekuje dobrze zrobionej mapy i jak najbardziej łagodnego wykresu krzywej mocy

tune-up najbardziej to siedzi w grupie Vag, bo pasaciora Avf miałem u nich kręcic a w bmw to tylko program bez przeróbek mechanicznych itd

Opublikowano
Jesli kolega napisal, ze ma zdrowe auto to przyrost o ktorym wspomnialem jest jak najbardziej aktualny...zawsze jak podaje szacunkowy przyrost to mowimy o zdrowym aucie...wszystko zalezy czy ktos chce miec dobrze zrobione i zaplacic za ladny warsztat, czy nie konecznie liczy sie warsztat tylko dobra robota i adekwatnie odpowiednia cena...

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano

Jak czytam ten temat, to zaczynam sie ponownie obawiac. ;) [zartuje]

Jestem juz umowiny z kolega Moby, wiec bede mogl sie wypowiedziec za kilka dni na temat tego czipa.

Jesli wlasnie wszystko bedzie robione pod moje auto, a nie jakis gotowiec, to raczej niczego sie nie obawiam. ;-)

Exx
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

Po pierwsze powiem to jeszcze raz:nie ma mowy o gotowcu, kazde auto traktowane jest indywidualnie.

Jesli chodzi o ta firme to oczywiscie ladny warsztat i cena automatycznie 1200PLN za poliftowca...Powiem szczerze, ze orientowalem sie jak to sie odbywa w takich serwisach i wszystko jest identycznie, tylko, ze ja nie dysponuje hamownia i ladnym warsztatem.

Wiadomo, ze duzo ludzi podchodzi sceptycznie do ludzi nwoych w branzy, ale jak ktos przyjedzie i nie bedzie zadowolony zawsze moze pozostac przy serii. Co do ceny to ja proponuje 600 PLN za usluge, ktora w serwisie kosztuje 1200.

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano
Pytanie do Kolegi moby85... jak sie odnosicie do informacji o wartosciach AFR i EGT??

Ale chodzi Ci czy wykonuje pomiar skladu mieszanki i temperatury spalin??

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano
to ze nie wykonuje to wiemy :wink: no silą rzeczy. Chodzi mi o to czy te wartosci sa dla Was wazne i czy bierzecie je w jakikolwiek sposob pod uwage [??]
Opublikowano
to ze nie wykonuje to wiemy :wink: no silą rzeczy. Chodzi mi o to czy te wartosci sa dla Was wazne i czy bierzecie je w jakikolwiek sposob pod uwage [??]

Oczywiscie...w dieslu jest to o tyle proste ze jak temperatura spalin wzrasta pojawia sie dymienie :D

P.S. Ciekawe w ilu tzw. profesjonalnych zakladach tunerskich wkladaja sonde w wydech :norty:

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.