Skocz do zawartości

Felgi do F10

SJ

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

Witam,

Jako że jestem nieogarnięty w temacie felg/opon to proszę o odpowiedź. Mam F10 535i XD i przymierzam się do zakupu nowych felg i opon w rozmiarze 19- dodam że na przód i tył chce mieć ten sam rozmiar opon. 
Wiem że rozstaw śrub to 5x120 a otwór centralny to 72.6, ale czy parametry felgi 8,5” ET35 lub ET33 są OK, tzn nie trzeba będzie używać dystansów i będą pasować do opon 245/40/19?

I tak przy okazji co sądzicie o producentach felg RacingLine i 2DRV? Można śmiało kupować?

Rozmiar 245/40/19 szerokość 8,5" ET 33 jest fabrycznym rozmiarem. Pokusiłbym się nawet o ciut mniejsze ET aby koło się nie chowało tak do środka.

Osobiście u siebie ,też xdrive, mam konfiguracje przód 245\40\19 8,5" et33, tył 275\35\19 9" et 44 i jest ok (też fabryczna konfiguracja).

Ważne aby zachować ten sam obwód koła przód a tył (przy xdrive).

Co do samej marki RacingLine się nie wypowiem bo nie znam.

Edytowane przez Maario78

W dniu 7.06.2024 o 11:32, Maario78 napisał(a):

Rozmiar 245/40/19 szerokość 8,5" ET 33 jest fabrycznym rozmiarem. Pokusiłbym się nawet o ciut mniejsze ET aby koło się nie chowało tak do środka.

Osobiście u siebie ,też xdrive, mam konfiguracje przód 245\40\19 8,5" et33, tył 275\35\19 9" et 44 i jest ok (też fabryczna konfiguracja).

Dzięki za odpowiedź. 
Może uda mi się znaleźć coś ciekawego w rozsądnej cenie z ET coś pomiędzy 30-33.

• 4 tygodnie później...
W dniu 7.06.2024 o 11:32, Maario78 napisał(a):

Nie znam się na felach nie chciałbym zrobić błędu 

mam xdrive chce wymienić felgi mam nowe opony już 

Przód 245 40 r19 tył 275 35 r19

Felgi które chce są w rozmiarach 

8.50x19 et35         9,50x19 et35

8,50x19 et40          9,50x19 et40

Który będzie dobry z tych rozmów

Bo jak kojarzę mam 8.5j i 9j 

Mogę na tył dać 9.5 ?

Godzinę temu, Ponta napisał(a):

Jeśli masz mieszany zestaw to opony muszą być homologowane.

tyl daj 9,5 ET 40

front 8,5 ET 35

Mam homologowane właśnie bo xdrive  jest 

Czyli jak będzie 9,5 nie będzie problemu?
 bo oryginalne są 9j 

W dniu 5.07.2024 o 00:37, Xsavier napisał(a):

Nie znam się na felach nie chciałbym zrobić błędu 

mam xdrive chce wymienić felgi mam nowe opony już 

Przód 245 40 r19 tył 275 35 r19

Felgi które chce są w rozmiarach 

8.50x19 et35         9,50x19 et35

8,50x19 et40          9,50x19 et40

Który będzie dobry z tych rozmów

Bo jak kojarzę mam 8.5j i 9j 

Mogę na tył dać 9.5 ?

https://wulmarex.pl/Kalkulator-opon-i-felg-ccms-pol-15.html

Sprawdź sobie na kalkulatorze. Szerokość felgi ma też znaczenie bo opona na szerszej feldze będzie się rozciągać a co za tym idzie będzie niższa. Zasada jest jedna przy xdrive, obwód koła musi być taki sam.

• 2 tygodnie później...
W dniu 12.07.2024 o 10:09, Maario78 napisał(a):

https://wulmarex.pl/Kalkulator-opon-i-felg-ccms-pol-15.html

Sprawdź sobie na kalkulatorze. Szerokość felgi ma też znaczenie bo opona na szerszej feldze będzie się rozciągać a co za tym idzie będzie niższa. Zasada jest jedna przy xdrive, obwód koła musi być taki sam.

Opony są homologowane sprawdzałem też wysokość są identyczne 

Witam. Zakupiłem felgi z oponami 19" na lato do swojej F11. Niestety szarpie mi trochę autem jak się przyspiesza na 2-3 biegu. Zacząłem czytać i zauważyłem, że sporo osób ma z tym problem przy Xdrive i muszą być dobrane idealnie felgi oraz opony. Dodaje zdjęcia ze specyfikacją felg oraz opony to przód 245/45 tył 275/35. Już wiem, że na pewno z przodu są złe opony powinny być 245/40 z tyłu mogły by te zostać, ale nie wiem teraz czy te felgi będą pasować. Jeździły one na F10, ale raczej nie miało ono Xdrive tylko napęd na tył z tym, że miały pierścienie centrujące ponieważ ich ET to 20R. Prosił bym o pomoc czy próbować z innymi oponami, czy po prostu je sprzedać ponieważ nie będą pasować i szukać czegoś innego. Na razie przerzuciłem z powrotem na oryginalne felgi zimówki 17" i szarpanie ustało. Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedzi.

1.jpg

2.jpg

Edytowane przez Milo_PL

16 godzin temu, Milo_PL napisał(a):

Witam. Zakupiłem felgi z oponami 19" na lato do swojej F11. Niestety szarpie mi trochę autem jak się przyspiesza na 2-3 biegu. Zacząłem czytać i zauważyłem, że sporo osób ma z tym problem przy Xdrive i muszą być dobrane idealnie felgi oraz opony. Dodaje zdjęcia ze specyfikacją felg oraz opony to przód 245/45 tył 275/35. Już wiem, że na pewno z przodu są złe opony powinny być 245/40 z tyłu mogły by te zostać, ale nie wiem teraz czy te felgi będą pasować. Jeździły one na F10, ale raczej nie miało ono Xdrive tylko napęd na tył z tym, że miały pierścienie centrujące ponieważ ich ET to 20R. Prosił bym o pomoc czy próbować z innymi oponami, czy po prostu je sprzedać ponieważ nie będą pasować i szukać czegoś innego. Na razie przerzuciłem z powrotem na oryginalne felgi zimówki 17" i szarpanie ustało. Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedzi.

1.jpg

2.jpg

Jak będziesz wymieniał opony to wszystkie 4 trzeba będzie i tylko homologowane opony 

używałem bez i po 15 tys xdrive kaput 

W dniu 27.07.2024 o 15:57, Xsavier napisał(a):

Jak będziesz wymieniał opony to wszystkie 4 trzeba będzie i tylko homologowane opony 

używałem bez i po 15 tys xdrive kaput 

Ok, ale te felgi mogą zostać będą pasowały do Xdrive?

• 3 tygodnie później...

Przednia opona do wymiany na 245/40, wtedy obwody koła będą miały ok 0,5 % różnicy co jest dopuszczalne w xdrive. Odpowiednie ciśnienie i powinny być ok, chyba że xdrive już powoli zaczyna dogorywać i daje znać przy tym zestawie kół. 

• Moderatorzy

Kupiłeś felgi w jednej szerokości a zakładasz mieszane opony? Nie tędy droga. Jednakowe felgi jednakowe opony.

Poza tym 9,5 na front to zbyt szerokie felgi. Nawet 245 będzie naciągnięte.

W dniu 20.08.2024 o 09:32, Bartek1976 napisał(a):

Przednia opona do wymiany na 245/40, wtedy obwody koła będą miały ok 0,5 % różnicy co jest dopuszczalne w xdrive. Odpowiednie ciśnienie i powinny być ok, chyba że xdrive już powoli zaczyna dogorywać i daje znać przy tym zestawie kół. 

To wiem, że z przodu są złe opony, ale felgi chyba też powinny być węższe na przód, a szersze na tył. Boje się, że zaibwestuje w opony na tych welgach i dalej będzie żle...🤨

W dniu 20.08.2024 o 10:55, Ponta napisał(a):

Kupiłeś felgi w jednej szerokości a zakładasz mieszane opony? Nie tędy droga. Jednakowe felgi jednakowe opony.

Poza tym 9,5 na front to zbyt szerokie felgi. Nawet 245 będzie naciągnięte.

Kupiłęm felgi, które jeżdziły na F10 nie przypuszczałem, że xdrive jest aż tak kapryśny... Jeżeli chodzi o wygląd to nie widziałem żęby opona 245 jakos żle siedziała na tych felgach 

Wejść pewnie wejdą, ja mam 9 cali przód 245 opona,tył 9,5 i 275 opona. Opony z lekkim naciągiem, przód i tył identycznie. Nie wiem jak ułoży się taka opona na 9,5 cala, może być większy naciąg jak z tyłu wtedy trochę głupio to wygląda. Z xdrive nic się nie dzieje. 

18 godzin temu, Bartek1976 napisał(a):

Wejść pewnie wejdą, ja mam 9 cali przód 245 opona,tył 9,5 i 275 opona. Opony z lekkim naciągiem, przód i tył identycznie. Nie wiem jak ułoży się taka opona na 9,5 cala, może być większy naciąg jak z tyłu wtedy trochę głupio to wygląda. Z xdrive nic się nie dzieje. 

Moim zdaniem opona wygląda ok, tylko boję się o ten xdrive. Czyli z przodu masz jednak tak czy tak węższą felgę a z tyłu szerszą może jednak tak musi być a nie mogą być tak szerokie felgi z przodu i z tyłu, sam już nie wiem. Jakie masz opony z gwaizdką tak jak niektórzy piszą czy normalne?

Przód felga 9 cali opona 245/40/19 ,tył felga 9,5 cala 275/35/19. Jeżdżę 3 sezon, wszystko jest ok. U Ciebie przód to 9,5 cala wiec  ten naciąg  będzie dużo większy jak z tyłu. Opony mam z gwiazdką. Wybór i tak należy do Ciebie, ja bym się nie bawił w taki zestaw z różnymi oponami.