Skocz do zawartości

Felgi do F10

SJ

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Bartek1976 napisał(a):

Przód felga 9 cali opona 245/40/19 ,tył felga 9,5 cala 275/35/19. Jeżdżę 3 sezon, wszystko jest ok. U Ciebie przód to 9,5 cala wiec  ten naciąg  będzie dużo większy jak z tyłu. Opony mam z gwiazdką. Wybór i tak należy do Ciebie, ja bym się nie bawił w taki zestaw z różnymi oponami.

Czyli jednak nie przejdzie mój zestaw w takiej konfiguracji. Boje się kupić opony nawet z gwiazdką do tych felg właśnie dlatego żeby nie wydać parę tysięcy i dalej będzie to samo... Czyli wychodzi na to że będę musiał je sprzedać i szukać coś innego, szkoda bo felgi są na prawdę ładne...😑

• 4 tygodnie później...

Witam. 

Również zastanawiam się nad zakupem felg do F11. Model 520d, napęd na tył. Felgi są mają być pod opony letnie, a obecne seryjne 17" zostaną na zimówki.

Aktualnie mam założone opony o rozmiarze 235/55 R17. Seryjnie powinno być 225/55 R17, te są większe około 1cm. Takie były jak kupiłem auto i takie kupiłem też zimowe. Mam stromy podjazd i czasem już szoruje osłoną, więc mi to pasuje. Nawigacja pokazuje idealnie taką samą prędkość jak wskazania samochodu.

Obecne opony letnie będą już do wyrzucenia po tym sezonie, więc jest okazja na zmianę felg. Myślałem o rozmiarze 19", bo te 17 wyglądają jak z SUVa. Myślę, że rozmiar 19x8.5 będzie dobry. Wiem, że BMW stosuje z tylu większe rozmiary, ale chcialem zostać przy jednakowych. Dla 520d rozmiar 275 wydaje mi się duży.

Pytania są dwa.

1. Jakie wybrać ET? Fabryczne przy rozmiarze 19x8.5 jest chyba ET33. Czy felgi z serii 7 F01  19x8.5 z ET25 będą pasować, czy będą wystawać?

ET z przedziału 30-40 powinno być dobre? Przy większym ET można Zastosować dystanse, przy mniejszym już chyba nic nie.rady zrobić.

2. Planowałem opony 245/40 R19, są zamiennikiem fabrycznych 225/55 R17. A czy opony 255/40 R19 z przodu będą pasować? Będzie ciut większą średnica, podobnie jak mam obecnie.

Trzymaj zdj fabryczne 245/40R19. Trochę większe powinny też wejść i jeszcze nie wystawać poza obrys auta. Co do sensu szerszej/wyższej opony to już nie wiem, jest tu taki gość @Ponta z tego co widziałem to on zna się fest na kołach 

Edit u mnie są jeszcze ranty ochronne wiec pewnie na spokojnie szersze wejdą

20240804_113839_resized.jpg

Screenshot_20240921_142226_Gallery.jpg

Edytowane przez Użytkownik525xd
  • Lubię to 1

• Moderatorzy
4 godziny temu, grzesiek811 napisał(a):

Witam. 

Również zastanawiam się nad zakupem felg do F11. Model 520d, napęd na tył. Felgi są mają być pod opony letnie, a obecne seryjne 17" zostaną na zimówki.

Aktualnie mam założone opony o rozmiarze 235/55 R17. Seryjnie powinno być 225/55 R17, te są większe około 1cm. Takie były jak kupiłem auto i takie kupiłem też zimowe. Mam stromy podjazd i czasem już szoruje osłoną, więc mi to pasuje. Nawigacja pokazuje idealnie taką samą prędkość jak wskazania samochodu.

Obecne opony letnie będą już do wyrzucenia po tym sezonie, więc jest okazja na zmianę felg. Myślałem o rozmiarze 19", bo te 17 wyglądają jak z SUVa. Myślę, że rozmiar 19x8.5 będzie dobry. Wiem, że BMW stosuje z tylu większe rozmiary, ale chcialem zostać przy jednakowych. Dla 520d rozmiar 275 wydaje mi się duży.

Pytania są dwa.

1. Jakie wybrać ET? Fabryczne przy rozmiarze 19x8.5 jest chyba ET33. Czy felgi z serii 7 F01  19x8.5 z ET25 będą pasować, czy będą wystawać?

ET z przedziału 30-40 powinno być dobre? Przy większym ET można Zastosować dystanse, przy mniejszym już chyba nic nie.rady zrobić.

2. Planowałem opony 245/40 R19, są zamiennikiem fabrycznych 225/55 R17. A czy opony 255/40 R19 z przodu będą pasować? Będzie ciut większą średnica, podobnie jak mam obecnie.

Dla 4x 8,5x19 wkładasz opony 4x 245/40.

Seria ma 8.5x19 ET 33. Felgi z ET 25 będą pasować - felga wyjdzie na zew. 8 mm w stosunku do serii.

Inne ET przyjmie tylna oś a inne przednia. Zakres ET 25-33 przy 8,5 jest bezpieczny. Jeśli dodatkowo chcesz aspekt wizualny to auto należałoby obniżyć i na tył dać 12 mm dystanse przy feldze 8,5 ET 33 (5 mm dystanse dla felgi ET 25), ale dochodzi koszt szpilek.

Witam.

W mojej 520 x-drive mam koła oryginalne Styling:613 M Pakiet

Przód Felgi - 8Jx18 ET30

Opony: 245/45/18

Tył Felgi - 9Jx18 ET44

Opony: 275/40/18

Na zimę chcę kupić

felgi styling 365 18' 8jx18 et30 opony 245/45/18

Czy mogę rak zrobić biorąc pod uwagę x-drive?

Nie chciał  bym czegoś zepsuć.

Pozdrawiam

Mordo czy ty masz 17 lat żeby nawet nie podziękować na wstępie za kompletne info jakim kolega wyżej cie uraczył? Czy ty myślisz że forum to jest google i roboty tu odpowiadają? Troche kultury i wdzięczności. Nie do mnie, bo ja tam się chuja znam na tym, ale dla administracji tego forum za ich wklad w twoje oszczędności. Ja bym Ci już nie pomógł. 

• Dziękuję 1

• Moderatorzy
18 godzin temu, grzesiek811 napisał(a):

Obniżenie nie wchodzi w grę. Jak wspomniałem mam stromy garaż i już ledwo wjeżdżam a mam nietypowe większe o 1cm opony.

Czy przy szerokości 8.5 ET38 będzie dobre, czy będzie ocierać i już dystanse będą potrzebne?

Felga się schowa 5 mm, ale nic nie będzie tarło.

Cytat

Witam.

W mojej 520 x-drive mam koła oryginalne Styling:613 M Pakiet

Przód Felgi - 8Jx18 ET30

Opony: 245/45/18

Tył Felgi - 9Jx18 ET44

Opony: 275/40/18

Na zimę chcę kupić

felgi styling 365 18' 8jx18 et30 opony 245/45/18

Czy mogę rak zrobić biorąc pod uwagę x-drive?

Nie chciał  bym czegoś zepsuć.

Pozdrawiam

Wszystko będzie w porządku.

Cytat

Mordo czy ty masz 17 lat żeby nawet nie podziękować na wstępie za kompletne info jakim kolega wyżej cie uraczył? Czy ty myślisz że forum to jest google i roboty tu odpowiadają? Troche kultury i wdzięczności. Nie do mnie, bo ja tam się chuja znam na tym, ale dla administracji tego forum za ich wklad w twoje oszczędności. Ja bym Ci już nie pomógł. 

Dziękujemy. Najbardziej cieszy jak można komuś pomóc i druga strona jest zadowolona 🙂